Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Todennäköisesti politisoituu heti” – Muellerin Venäjä-raportin paljastuksia odotetaan Yhdysvalloissa

Valokuvaajat päivystävät Yhdysvaltain oikeusministeriön edessä Washingtonissa.

Mikäli erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa on selvinnyt, että presidentti Donald Trumpilla oli yhteyksiä Venäjään vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä, saattavat demokraatit asettaa Trumpin virkarikossyytteeseen edustajainhuoneen enemmistönsä turvin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin (Upi) ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Yhdysvaltalaisviestimet ilmoittivat Muellerin luovuttaneen luottamuksellisen raporttinsa tutkinnasta maan oikeusministerille William Barrille eilen illalla.

Barrin ei tarvitse julkistaa raporttia, mutta hänen on tehtävä siitä tiivistelmä kongressille.

– Tunnelma onkin nyt varsin jännittynyt — raportin painoarvoa lisää se, että Mueller ilmoitti, ettei häntä estetty tutkinnan tekemisessä, Aaltola sanoo.

– Kaikki odottavat mitä raportti sisältää, siinä voi olla melkoisiakin uutispommeja. Todennäköisesti raportti politisoituu heti, kun se tulee julki, hän lisää.

Mueller on tutkinut, tekikö Trumpin kampanja lainvastaista yhteistyötä Venäjän kanssa auttaakseen Trumpin vaalivoittoon vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja syyllistyikö Trump oikeuden estämiseen.

Onko uutispommi pumpulia vai ruutia?

Muellerin tutkinta jatkui lähes kaksi vuotta, ja sen aikana julkisuuteen on tihkunut hyvin vähän yksityiskohtia Trumpiin kohdistuvista epäilyistä. Tutkinnan on arvioitu voivan viedä Trumpin jopa valtakunnanoikeuteen.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö ilmoitti kongressille vastaanottaneensa Muellerin raportin, mutta ei kuvannut sen sisältöä. Barrin odotetaan toimittavan tiivistelmän kongressiedustajille lähipäivinä.

– Voi olla, että pystyn kertomaan teille erikoissyyttäjän olennaisimmista johtopäätöksistä jo tänä viikonloppuna, Barr kertoi kongressin oikeusvaliokuntien johtajille lähettämässään kirjeessä.

Jos Mueller on löytänyt yhteyden Trumpin ja Venäjän vaalivaikuttamisen välillä, saattavat demokraatit asettaa Trumpin virkarikosyytteeseen, Aaltola sanoo.

– Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi voi myös todeta, että paljastukset eivät olleetkaan niin isoja, että niiden vuoksi kannattaisi ottaa aikaa kansakunnan muiden asioiden hoitamiselta.

Mikäli näin käy, asian käsittely jäänee politikoinnin tasolle, Aaltola ennakoi. Jos taas Mueller ei esitä Trumpilla olleen yhteyksiä Venäjään vuoden 2016 vaaleissa, olisi se hänelle voitto, Aaltola täydentää.

– Trump on vakuuttanut, että mitään kolluusiota (vehkeilyä) ei ollut ja että tämä kaikki on noitavainoa. Siinä tapauksessa hän saa keskittyä enemmän vuoden 2020 presidentinvaaleihin.

Trumpin ja hänen lähipiirinsä toimien tutkinta ei pääty Muellerin raporttiin, koska tutkintoja on käynnissä niin osavaltiotasolla kuin kongressissa, Aaltola muistuttaa.

Esimerkiksi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnassa selvitetään neuvotteluja, joita käytiin Trump Tower -pilvenpiirtäjän mahdollisesta rakentamisesta Moskovaan.

Oikeusministeri aikoo olla “niin avoin kuin mahdollista”

Oikeusministeri Barr toisti aiemman lausuntonsa siitä, että hän aikoo olla asiassa “niin avoin kuin mahdollista”. Etenkin demokraattiedustajat ovat olleet tyytymättömiä Barrin lupaukseen ja vaatineet äänekkäästi Muellerin koko raportin julkistamista.

– On välttämätöntä, että Barr tekee koko raportista julkisen ja tarjoaa sen pohjana olevan näytön ja tulokset kongressille, vaativat edustajainhuoneen puhemies Pelosi ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer yhteisessä tiedotteessaan.

Kaksikko tähdensi, että Valkoisen talon ei pidä antaa sekaantua raportin julkistamista koskeviin päätöksiin.

Oikeusministeri Barr sanoi keskustelevansa apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin sekä Muellerin kanssa siitä, mitä osia raportista voidaan kertoa kongressille ja julkisuuteen.

Yhdysvaltalaisviestimien lähdetietojen mukaan Mueller ei suosittele tutkinnan valmistuttua enää uusien syytteiden nostamista. Asiasta kertoo muun muassa NBC News -kanava.

Yhdysvalloissa on kiistelty siitä, voidaanko istuvaa presidenttiä asettaa rikossyytteeseen, jos tutkinnoissa paljastuu jotain raskauttavaa. Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan istuvaa presidenttiä vastaan ei voi nostaa rikossyytettä.

Presidentti voitaisiin kuitenkin periaatteessa asettaa virkasyytteeseen mahdollisesta rikoksesta tai poliittisista väärinkäytöksistä. Menettelyn käynnistäminen olisi edustajainhuoneen käsissä, ja oikeudenkäynti käytäisiin senaatissa.

Muellerin tutkinta on johtanut 34 henkilön rikossyytteisiin. Iso osa syytetyistä on venäläisiä. Syytettyjen joukossa on myös Trumpin entisiä avustajia ja muuta lähipiiriä.

Esimerkiksi Trumpin entinen luottomies ja asianajaja Michael Cohen sekä entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort ovat tunnustaneet syyllisyytensä muun muassa talousrikoksiin. Kaikki syytteet eivät liity suoraan Trumpiin, vaan Muellerin tutkinta on johtanut myös presidentin avustajien entisten liiketoimien perkaamiseen.
STT–ANNU MARJANEN, REETA PAAKKINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE