Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Toimeentulotukimenot kasvavat vaikka työttömyys alenee – Filatov: “Tässä yhtälössä mättää joku”

Työllisyyden makrolukujen nousujohteista kehitystä.

Työllisyyden makroluvut kehittyvät positiiviseen suuntaan, mutta samaan aikaan hallitus arvioi, että toimeentulotukimenoihin tarvitaan enemmän rahaa kuin tänä vuonna.

Demokraatti

Demokraatti

– Tässä yhtälössä mättää joku, toteaa eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov. (sd.)

Kansanedustaja Tarja Filatov. KUVA: Lehtikuva / Jussi Nukari

Filatov huomauttaa, että budjettikäsittelyssä syytä toimeentulotukimenojen kasvamiselle ei ole löytynyt.

– Johtuuko menojen kasvu asumiskulujen kasvusta, aktiivimallista tai perusturvan leikkauksista? Vai onko taustalla työelämän rakennemuutokset, kysyy Filatov.

Jos emme kysy miksi toimeentulotukimenot kasvavat, emme myöskään saa selville millaista politiikkaa meidän tulisi tehdä ehkäistäksemme ihmisten riippuvaisuutta toimeentulotuesta.

Toisin kuin usein politiikassa kuultu sanonta väittää, työllisyys ei aina ole parasta sosiaaliturvaa, toteaa Filatov.

– Esimerkiksi pienituloisuusrajan alla olevista lapsiperheistä puolessa toinen vanhemmista käy töissä ja siitä huolimatta perhe elää köyhyydessä. Jos ihminen joutuu työtulojen lisäksi hakemaan toimeentulotukea, niin se syö työn arvoa.

Työelämän kahtiajakautuneisuus näkyy. Kokoaikaisesti hyväpalkkaisessa työssä käyvä ja muutamia tunteja silloin tällöin työskentelevä arvottuvat samalla tavalla työllisyysasteessa, vaikka heidän taloudellinen vaikutus julkistaloudelle on hyvin erilainen, huomauttaa Filatov.

– Tämän takia pitkäaikaistyöttömyyden väheneminen tilastoissa ei automaattisesti tarkoita sitä, että ihmiset olisivat päässeet töihin jotka mahdollistavat elämisen ilman tulonsiirtoja, vaikka ministerit usein näin antavatkin ymmärtää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE