Politiikka

Toimihenkilöiden ylityökielto voimaan paperiteollisuudessa heti – lakko uhkaa 17.tammikuuta

Ammattiliitto Pro on jättänyt työtaisteluilmoituksen tänään maanantaina. Syynä paperiteollisuuden työtaistelutoimille ovat työnantajien kohtuuttomat heikennysvaatimukset alalla, jonka tuottavuus ja kannattavuus ovat erinomaisia.

SAK:laisella Paperiliitolla ovat hyväksytyt sopimukset voimassa.

Paperiteollisuuden toimihenkilöiden ylityökielto alkaa tänään maanantaina jo kello 14 ja ylityökielto jatkuu toistaiseksi. Viikon mittainen lakko alkaa 17. tammikuuta kello 06 ja päättyy 24. tammikuuta 2018 kello 06.

Ylityökielto ja lakko koskevat kaikkia paperiteollisuuden toimihenkilötyötä tekeviä asiantuntijoita ja niihin osallistuu lähes 3 000 toimihenkilöä. Ylityökielto aiheuttaa viivästymisiä työssä, ja toteutuessaan lakko johtaa huomattaviin häiriöihin paperiteollisuuden työpaikoilla.

Pron palkankorotusmalli takaisi kohtuuden ja tasapuolisuuden

Pron tärkein tavoite on kaikille maksettava yleiskorotus, jolla turvataan paperiteollisuuden toimihenkilöiden, asiantuntijoiden ja esimiesten palkkakehitys.

– Alalla on eletty erinomaisen tuottavuuden kasvun ja jatkuvasti parantuvan kannattavuuden aikaa. Alan palkansaajille kuuluisi siis itse asiassa suuremmat palkankorotukset kuin muilla aloilla työskenteleville. Tavoitteemme neuvotteluissa ovat kuitenkin olleet kohtuullisia ja yleisen linjan mukaisia, kommentoi paperiteollisuuden sopimusalavastaava Jari Uschanov Ammattiliitto Prosta.

Pro on esittänyt palkankorotusmalliksi kaikille kuuluvaa yleiskorotusta ja paikallisesti sovittavaa erää. Paikallisesti neuvoteltaessa luottamusmies voisi varmistaa toimihenkilöiden tasapuolisen kohtelun. Jollei erästä saataisi sovittua, jaettaisiin se kaikille tasasuuruisena yleiskorotuksena.

Lisäksi Pro on esittänyt sekalinjaa eli prosenttikorotusta, jossa on euromääräinen minimikorotus. Sekalinjainen korotus edistäisi palkkatasa-arvoa, sillä se nostaisi ansiokehityksessä jälkeen jääneiden palkkoja suhteellisesti muita enemmän.

– Nämä tavoitteet ovat paperiteollisuudessa erityisen tärkeitä, koska monista muista aloista poiketen meillä ei ole yhtenäistä palkkausjärjestelmää, jonka avulla palkankorotukset kohdistuisivat tasapuolisesti kaikille, Uschanov summaa.

Työnantaja vaatii tuntuvia heikennyksiä ja lisää saneluvaltaa

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden toimihenkilöille ehdottama palkkaratkaisu on Pron mukaan heikompi kuin työntekijöiden kanssa solmittu sopimus. Lisäksi työnantajapuoli haluaa pienentää kaikille maksettavaa yleiskorotusta sekä poistaa toimihenkilöiltä useita palkanlisiä kokonaan.

Eriarvoinen kohtelu palkkauksessa, useat heikennykset eri palkanosiin ja paikallisen sopimisen varmistaminen työnantajan päätöksellä ovat Uschanovin mukaan Metsäteollisuuden vaatimuksista räikeimpiä.

– Vaaditut heikennykset työehtoihin alentaisivat paperiteollisuuden toimihenkilöiden ja asiantuntijoiden ansioita, hän toteaa.

Julkisuudessa monet työnantajatahot ovat liputtaneet paikallisen sopimisen lisäämisen puolesta. Jari Uschanovin mukaan Metsäteollisuus haluaa kuitenkin päättää palkankorotuksen kohdentamisesta yksipuolisesti.

– Meidän mielestämme osapuolten tulisi sitoutua aidon paikallisen sopimisen edistämiseen. Nykyaikana ei kenenkään pitäisi enää pyrkiä yksipuolisesti sanelemaan työehtoja, Uschanov painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 2 Demokraatti
KOHTI PÄÄSTÖTTÖMYYTTÄ - Politiikan poukkoilu on myrkkyä
AIVOJEN ARVOITUS - Seksi helpottaa
JÄÄHYVÄISET ASEELLE - Viimeinen Nieminen Vee
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


RANE AUNIMO

Uusi laskelma julki: SDP:lle 47 kansanedustajaa, kokoomukselle 40 – perussuomalaiset ja vihreät lähellä maksimiaan
22.1.2019

Luetuimmat


Uusimmat