Politiikka

Toinen pankkilakko alkaa huomenna, päättyy perjantaina – ei edellytystä sovintoesitykselle

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pankkien ovet eivät aukea tänään, eivätkä huomenna.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pankkien ovet eivät aukea tänään, eivätkä huomenna.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Pankkien ovet eivät aukea tänään, eivätkä huomenna.

Valtakunnansovittelija ei antanut sovintoesitystä rahoitusalan työehtosopimusneuvotteluissa. Tästä johtuen rahoitusalan toinen lakko toteutuu 4 – 5. tammikuuta. Keskeinen kysymys neuvotteluissa on edelleen viikonlopputyö. Työnantajapuoli vastustaa ammattiliittojen esitystä asian sopimisesta paikallisesti.

Rahoitusalan sovittelua jatkettiin tänään. Valtakunnansovittelija ei kuitenkaan antanut sovintoesitystä, koska hän katsoi, ettei siihen ollut edellytyksiä. Kiista on edelleen siitä, sovitaanko viikonlopputyö paikallisesti vai määrääkö työnantaja yksipuolisesti työajat. Ammattiliitot haluavat lisätä paikallista sopimista, tämä ei kuitenkaan sovi työnantajapuolelle.

– Ratkaisulle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajaliitot Palta ja Finanssiala eivät liikkuneet poterostaan mihinkään, toteaa Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

– On valitettavaa, että sovintoa ei ole löytynyt vieläkään. Työantajapuolen juhlapuheet paikallisen sopimisen tärkeydestä eivät näytä vastaavan heidän linjaansa neuvottelupöydässä. Ammattiliitoilta on pöydällä alaa uudistava ja rakentava ehdotus viikonlopputyöstä, ikävä kyllä tämä ei työnantajapuolelle sovi, Malinen lisää.

– Me haluamme sopimista, emme sanelua. Tätä tuskin kukaan voi pitää kohtuuttomana toiveena, Malinen jatkaa.

Myös palkankorotusmuodosta on edelleen erimielisyyttä. Ammattiliitot haluavat palkankorotukset toteutettavaksi ns. yleisen linjan mukaan, jossa suurin osa korotuksista toteutetaan yleiskorotuksena kaikille.

-Meille on tärkeää, että palkkojen yleiskorotus turvaa jokaisen jäsenen ostovoiman. Työnantajan neuvotteluissa esittämä tavoite, että palkankorotuksesta suuri osa maksettaisiin työnantajan päättämänä palkkakeskustelueränä ei turvaa jokaisen rahoitusalalla työskentelevän ostovoimaa, Malinen toteaa.

Valtaosa työntekijöistä naisia

Rahoitusalan työntekijöistä 68 prosenttia on naisia. Naisten osuus peruspankkityötä tekevissä on lähes 85 prosenttia. Mitä suurempi osa palkankorotuksesta rahoitusalalla toteutetaan kaikille samanlaisena yleiskorotuksena, sitä paremmin se turvaa erityisesti naisten ansiokehitystä ja lisää palkkatasa-arvoa.

– Rahoitusalan työehdot ovat monessa asiassa jääneet ajastaan jälkeen. Esimerkiksi palkkausjärjestelmä vaatisi vähintäänkin paikkaamista. Näihin kysymyksiin palataan vielä, Malinen otaksuu.

Lakko alkaa huomenna torstaina 4.1. kello 6.00 ja päättyy perjantaina 5.1. kello 23.59. Lakko koskee kaikkia rahoitusalan töitä. Lakkoon osallistuvat Ammattiliitto Pron lisäksi Nousu, ylempiä toimihenkilöitä edustava YTN sekä Danske Bankin henkilöstöyhdistys. Ict-alan prolaiset jäsenet tukevat lakkoa työsaarrolla.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat