Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Toivoisin tilanteesta kunnollista selvitystä” – Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen ei puolla pakkorokotuksia suoralta kädeltä

Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) yhtyy perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) esittämään huoleen rokotevastaisuuden leviämisestä.

– Huoli tulee ottaa vakavasti, Haatainen toteaa Demokraatille.

– Asiasta kannattaisi nyt tiedottaa järjestelmällisesti. Toivoisin myös, että asiaan kiinnitettäisiin etenkin neuvoloissa huomiota entistä enemmän.

Keskustelu rokotevastaisuudesta nousi julkisuuteen aikaisemmin, kun ministeri Saarikko patisti Helsingin Sanomien haastattelussa neuvolan työntekijöitä kantamaan vastuuta niillä alueilla, joissa rokotekattavuus on jo laskenut hälyttävästi.

Saarikko kertoi haastattelussa keskustelleensa myös rokottamisen pakkokeinoista virkamiesten kanssa, mutta ei hän ei halua turvautua niihin perustuslain takaaman itsemääräämisoikeuden vuoksi. Saarikko kertoikin uskovansa edelleen valistukseen.

Ongelmaan voidaan ensisijaisesti puuttua valistamisen ja neuvoloiden kautta.

Tuula Haatainen yhtyy pitkälti Saarikon näkemyksiin.

Lisää aiheesta

– Uskon, että ongelmaan voidaan ensisijaisesti puuttua valistamisen ja neuvoloiden kautta.

– Esimerkiksi sosiaalinen media vaikuttaa virheellisten käsitysten syntyyn. Neuvoloiden terveydenhoitajat tulisi valmentaa keskustelemaan vanhempien kanssa rokotteiden tärkeydestä. Minusta on myös tärkeää, että tiedotusvälineet pitävät asiaa esillä ja tuovat esiin rokotesuojan heikkenemiseen liittyviä riskejä.

Suomessa pitäisi nyt keskittyä siihen, että tilanne ei pääse ryöpsähtämään.

MPR-rokotteen kattavuus on laskenut HS:n tietojen mukaan alle tavoitellun 95 prosentin jo 60 eri kunnassa eri puolilla maata. Kattavuus on jäänyt alle tavoitteen esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

MPR-rokotteella saa suojaa kolmea vaarallista kulkutautia, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Kyseiset taudit leviävät helposti ja voivat johtaa vakaviin lisätauteihin.

Mikäli rokotteen kattavuus laskee alle tavoitellun 95 prosentin, rokotteiden niin kutsutun ”laumasuojan” teho heikkenee. Näin suojan taudeilta menettävät myös ne ihmiset, jotka eivät rokotetta sairauden tai jonkin muun esteen vuoksi ole voinut ottaa.

Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa rokotteen ottaminen on määrätty lailla. Rokotteen ottamiseen velvoittavan lainsäädännön tarpeellisuuteen tai ajankohtaisuuteen Haatainen ei ota kantaa suoralta kädeltä.

– Lainsäädäntö on tietysti yksi vaihtoehto. Toivoisin, että ministeriö tekisi tilanteesta kunnollisen selvityksen. Faktat tulee suhteuttaa olemassa olevaan tilanteeseen, jonka jälkeen asiasta voidaan keskustella ja päättää jatkotoimista.

– Suomessa pitäisi nyt ensisijaisesti keskittyä siihen, että tilanne ei pääse ryöpsähtämään huonompaan suuntaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE