”Toivon, että matkan aikana ei tule yhtään tviittiä mistään” – tylyjä arvioita Trumpin neitsytmatkasta

Kuva: Lehtikuva

Huipputapaaminen muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa ja puhe islamista. Presidentti Donald Trumpin voisi väittää kerjäävän vaikeuksia heti ensimmäisen ulkomaanmatkansa alkajaisiksi.

CNN:n mukaan Eurooppaan jatkuvaa yli viikon pituista matkaa voikin pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Hankkeet muslimimaiden kansalaisten matkustuskielloista Yhdysvaltoihin ja vaalikampanjan aikaiset puheet islamilaisesta terrorismista eivät ole paras lähtökohta Yhdysvaltain ja arabimaiden huippukokoukselle sunnuntaina Riadissa. Saudi-Arabiassa järjestelyt ovat kuitenkin suurelliset ja Trumpin vierailusta valmistellaan kaikesta päätellen suuren luokan show’ta.

Monien asiantuntijoiden mukaan taustalla on sunnalaisen Saudi-Arabian halu profiloitua muslimimaailman johtajana ja erityisesti shiiavaltio Iranin päävastustajana.

Myös monet muut arabivaltiot saivat tarpeekseen presidentti Barack Obaman Irania ymmärtävästä linjasta ja näyttävät siksi olevan valmiita unohtamaan Trumpin aiemmat tahdittomuudet.

Matkaa voi pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Valkoisen talon mukaan Trump haluaa puhua Lähi-idässä ääri-islamilaisuutta vastaan ja rauhanomaisen islamin näkemyksen puolesta.

Valtiomiesmäinen esiintyminen liittolaismaiden johtajien seurassa voi viedä huomiota presidentin vastoinkäymisiltä kotimaassa. Donald Trumpin kohdalla tähän sisältyy kuitenkin monta muttaa.

Tiukka vierailuohjelma ja protokolla, aikaerojen rasitukset ja herkeämätön mediaseuranta asettavat kovia paineita niin presidentille kuin hänen lähipiirilleen – varsinkin kun kyseessä on hyvin kokematon joukko.

Vahvasti politisoituneessa vanhoillisessa ympäristössä yksikin varomaton sana tai ele voi paisua hetkessä suureksi ongelmaksi.

Entinen ulkoministeri Madeleine Albright toivoo Trumpin todella keskittyvän matkaohjelmaansa ja tapaamisiin.

– Toivon, ettei yhdeksän päivän matkan aikana tule yhtään tviittiä mistään, Albright sanoi CNN:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

Lähteet: CNN, New York Times, Riyadh Summit 2017, al-Arabiya ja AFP.

Irakin parlamentille tehty lakialoite lapsiavioliittojen sallimisesta

Irakin parlamentti harkitsee sallivansa muslimityttöjen lapsiavioliitot. Konservatiiviset shiiamuslimikansanedustajat ovat ehdottaneet naimisiinmenon alaikärajan poistamista.

Irakissa on ollut vuodesta 1959 lähtien laki, joka estää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Lakiehdotus palauttaisi voimaan alaikärajalain säätämistä edeltävän tilanteen, jossa uskonoppineilla olisi oikeus antaa vanhemmille lupa tyttärensä naittamiseen tämän ikään katsomatta.

Lakialoitteen tehneen eduskuntaryhmän johtaja Ammar Toama sanoo, että lakialoitteen mukaan morsiamen täytyy olla vähintään murrosikäinen ja kykenevä itsenäiseen päätöksentekoon. Hänen mukaansa lakiesitys on linjassa uskontoa harjoittavien muslimien vakaumuksen kanssa.

Monet irakilaiset ovat raivostuneet lakiesityksestä, ja myös YK on kritisoinut sitä.

AVAINSANAT

Saksan demareista toivotaan hallitusneuvottelujen pelastajaa – Steinmeier tapaa Schulzin tänään

Kuva: Lehtikuva-AFP
SPD:n puheenjohtaja Martin Schulz.

Saksassa liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier tapaa tänään sosialidemokraattien (SPD) puheenjohtajan Martin Schulzin.

Schulzin toivotaan tuovan toivoa maan kariutuneisiin hallitusneuvotteluihin. Schulz on tähän asti kieltäytynyt viemästä surkeasti liittopäivävaaleissa menestynyttä puoluettaan hallitukseen.

Sosialidemokraatit ja liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit pystyisivät yhdessä muodostamaan maahan enemmistöhallituksen.

Puolueen sisällä evästettiin ennen tapaamista Schulzia avoimuuteen.

– Presidentin kanssa olisi keskusteltava avoimesti eikä vain intettävä omaa kantaa, neuvoi puolueen oikealle nojautuvaa siipeä edustava Johannes Kahrs Bild-lehden haastattelussa.

– Kun tarkastellaan Saksan kykyä toimia Euroopassa, SPD:n tulisi jälleen kerran harkita, eikö sen sittenkin kannattaisi mennä hallitukseen, evästi puolestaan kristillisdemokraattisen CSU:n edustaja Günther Öttinger.

Liittopresidentti voi halutessaan määrätä ennenaikaiset parlamenttivaalit, mutta Steinmeierin mukaan se ei ole hänen suosimansa vaihto

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT