Lukijaristeily2017

”Toivon, että matkan aikana ei tule yhtään tviittiä mistään” – tylyjä arvioita Trumpin neitsytmatkasta

Kuva: Lehtikuva

Huipputapaaminen muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa ja puhe islamista. Presidentti Donald Trumpin voisi väittää kerjäävän vaikeuksia heti ensimmäisen ulkomaanmatkansa alkajaisiksi.

CNN:n mukaan Eurooppaan jatkuvaa yli viikon pituista matkaa voikin pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Hankkeet muslimimaiden kansalaisten matkustuskielloista Yhdysvaltoihin ja vaalikampanjan aikaiset puheet islamilaisesta terrorismista eivät ole paras lähtökohta Yhdysvaltain ja arabimaiden huippukokoukselle sunnuntaina Riadissa. Saudi-Arabiassa järjestelyt ovat kuitenkin suurelliset ja Trumpin vierailusta valmistellaan kaikesta päätellen suuren luokan show’ta.

Monien asiantuntijoiden mukaan taustalla on sunnalaisen Saudi-Arabian halu profiloitua muslimimaailman johtajana ja erityisesti shiiavaltio Iranin päävastustajana.

Myös monet muut arabivaltiot saivat tarpeekseen presidentti Barack Obaman Irania ymmärtävästä linjasta ja näyttävät siksi olevan valmiita unohtamaan Trumpin aiemmat tahdittomuudet.

Matkaa voi pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Valkoisen talon mukaan Trump haluaa puhua Lähi-idässä ääri-islamilaisuutta vastaan ja rauhanomaisen islamin näkemyksen puolesta.

Valtiomiesmäinen esiintyminen liittolaismaiden johtajien seurassa voi viedä huomiota presidentin vastoinkäymisiltä kotimaassa. Donald Trumpin kohdalla tähän sisältyy kuitenkin monta muttaa.

Tiukka vierailuohjelma ja protokolla, aikaerojen rasitukset ja herkeämätön mediaseuranta asettavat kovia paineita niin presidentille kuin hänen lähipiirilleen – varsinkin kun kyseessä on hyvin kokematon joukko.

Vahvasti politisoituneessa vanhoillisessa ympäristössä yksikin varomaton sana tai ele voi paisua hetkessä suureksi ongelmaksi.

Entinen ulkoministeri Madeleine Albright toivoo Trumpin todella keskittyvän matkaohjelmaansa ja tapaamisiin.

– Toivon, ettei yhdeksän päivän matkan aikana tule yhtään tviittiä mistään, Albright sanoi CNN:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

Lähteet: CNN, New York Times, Riyadh Summit 2017, al-Arabiya ja AFP.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja muistutti Trumpia läntisistä arvoista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Eric Feferberg
Donald Trump Nato-kokouksessa Brysselissä 25. toukokuuta.

Erimielisyyksiä ei peitelty, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja EU-johtajat tapasivat Brysselissä.
Valtionpäämiehet tulevat yleensä ulos huipputapaamisista korostaen yhteistyötä ja hyviä suhteita.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk myönsi lyhyessä lausunnossaan, että ilmasto- ja kauppakysymykset pysyivät avoimina. Hän kertoi myös, ettei ole aivan varma, onko hänellä ja presidentti Trumpilla samanlainen näkemys Venäjästä.

– Mutta mitä tulee konfliktiin Ukrainassa, näytti siltä, että olemme samoilla linjoilla, Tusk sanoi.

Tusk on arvioinut aiemmin, että Yhdysvaltain uusi hallinto laittaa EU:n vaikeaan tilanteeseen, koska se näyttää kyseenalaistavan 70 vuotta kestäneen ulkopolitiikan linjan.

Arvot ja periaatteet ensin, on se mitä meidän pitäisi sanoa.

Trump on arvostellut EU:ta suoraan ja ymmärtänyt Britannian eropäätöstä. Hän on tehnyt myös hyvin selväksi, että maa ajaa kauppapolitiikassa omaa etuaan.

Torstaina Tusk kertoi sanoneensa Trumpille, että läntiset arvot kuten vapaus, ihmisoikeudet ja ihmisyyden kunnioitus antavat pohjan Yhdysvaltain ja EU:n yhteistyölle.

– Arvot ja periaatteet ensin, on se mitä meidän pitäisi sanoa.

Trumpin vastausta ei kuultu, sillä tämä ei järjestänyt tiedotustilaisuutta.

Trumpin hallinnolta odotetaan edelleen kantoja niin Pariisin ilmastosopimukseen kuin maan lähtökohtiin kauppaneuvotteluissa.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi torstaina, että USA ja EU jatkavat keskustelua kaupasta. EU-komission ja Yhdysvaltojen delegaatioiden on tarkoitus tavata muutaman viikon sisällä.

Tsäkättävien helikopterien melu peitti torstaina Brysselin, kun Trumpin lisäksi kaupunkiin saapuivat kaikki muutkin Nato-maiden johtajat Kanadan Justin Trudeausta, Angela Merkeliin, Emmanuel Macroniin ja Turkin Recep Tayyip Erdoganiin.

Tapaamista leimasi jännitys siitä, onnistuuko Trump pitämään kielenkantansa kurissa, sillä onhan hän aiemmin moittinut Natoa aikansa eläneeksi. Sittemmin hän on tosin kehunutkin sotilasliittoa.

Symbolisena eleenä Nato-johtajat sopivat, että sotilasliitto osallistuu järjestönä Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon. Kaikki Naton jäsenmaat ovat jo mukana koalitiossa, mutta järjestön ilmoittautuminen mukaan on ele sitoutumisesta Yhdysvaltain vetämään työhön.

Tilanne ei ole reilua veronmaksajille Yhdysvalloissa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivoi ennen sotilasliiton päämiestapaamista, että päätös välittää selkeän viestin Naton sitoutumisesta terrorismin vastaiseen taisteluun.

Päätös ei hänen mukaansa tarkoita sitä, että Nato sitoutuisi taisteluoperaatioihin.

Trump muistutti Nato-maita reilusta taakanjaosta. Naton uuden päämajan pihamaalla, WTC-iskujen muistomerkin vieressä Trump toivoi kumppaneita kantamaan osuutensa puolustusmenoista.

– Tilanne ei ole reilua veronmaksajille Yhdysvalloissa, Trump sanoi viitaten tavoitteeseen kahden prosentin puolustusmenoista suhteessa bkt:hen.

Vastauksena toistuviin muistutuksiin Nato-maiden odotettiin sitoutuvan torstaina siihen, että kukin maa valmistelee vuoden loppuun mennessä suunnitelman tavoitteen täyttämisestä.

Nato-kumppaneilla oli heilläkin muistutus Trumpille.

Naton Stoltenberg muistutti WTC-iskujen muistomerkin vierellä siitä, että Naton puolustuslauseke, artikla 5, on otettu käyttöön vain kerran, Trumpin kotikaupunkiin New Yorkiin kohdistuneen iskun jälkeen.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Keskustelua aiheesta

Kreikan entinen pääministeri loukkaantui vakavasti kirjepommi-iskussa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Louisa Gouliamaki
Lukas Papademos

Kreikan entinen pääministeri Lukas Papademos on haavoittunut vakavasti autoonsa tehdyssä kirjepommi-iskussa, kertoo kreikkalainen sanomalehti Kathimerini.

Lehden mukaan Papademos avasi automatkan aikana Ateenan ydinkeskustassa iltapäivällä kirjekuoren, joka räjähti.
Papademos sai vakavia vammoja vatsan alueelle ja on viety sairaalahoitoon.

Myös Papademosin autonkuljettaja haavoittui räjähdyksessä.

Papademos toimi Kreikan pääministerinä vuosina 2011 ja 2012. Hän on tunnettu taloustieteilijä ja Kreikan keskuspankin entinen pääjohtaja.

Lukas Papademos johti väliaikaishallitusta, joka neuvotteli Kreikan säästöohjelmasta talouskriisin pahimpina aikoina.

Mikään ryhmä ei tuoreeltaan ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta kreikkalaiset anarkistiryhmät ovat aiemminkin tehneet kirjepommi-iskuja. Esimerkiksi maaliskuussa Kansainvälisen valuuttarahaston sihteeri haavoittui kirjepommin räjähdettyä järjestön Pariisin-toimistossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Obama surun murtama Manchesterin terrori-iskun vuoksi

Kuva: AFP PHOTO / John Macdougall
Obama ja Merkel Saksan evankelisilla kirkkopäivillä Berliinissä.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama sanoi olevansa surun murtama Manchesterissa tehdyn itsemurhaiskun takia.

Hänen mukaansa se oli muistutus terrorismin suuresta vaarasta ja ihmisistä, jotka haluavat vahingoittaa muita ihmisiä vain siksi, että nämä ovat toisenlaisia.

Obama puhui torstaina Berliinissä, missä hän osallistui Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Saksan kirkkopäiville, joilla vietetään reformaation 500-vuotisjuhlaa. Brandenburgin portilla järjestettyyn tapahtumaan osallistui noin 70 000 ihmistä.

Obama ja Merkel ovat lähettäneet yhteisen osanottonsa Manchesterin iskussa kuolleiden perheille.

Obama antoi arvokasta tukea Merkelille syyskuun liittopäivävaaleja silmällä pitäen.

– Liittokansleri Merkel on tehnyt erinomaista työtä ei pelkästään täällä Saksassa vaan eri puolilla maailmaa, Obama sanoi.

Keskustelua aiheesta

USA:n sota-alus liikkeellä Etelä-Kiinan meren kiistellyillä alueilla

Kuva: AFP PHOTO/ US NAVY /Paul L. ARCHER
USA:n laivaston raskaatkin alukset ovat liikehtineet viime aikoina paljon - erityisesti Pohjois-Korean lähettyvillä. Kuvassa lentotukialus Theodore Roosevelt.

Yhdysvaltain laivaston sota-alus on purjehtinut Etelä-Kiinan merellä läheltä Kiinan rakennuttamaa tekosaarta. Teko on omiaan suututtamaan Kiinan, jolta presidentti Donald Trumpin hallinto toivoo tukea Pohjois-Korean saamisessa kuriin.

Kyseinen saari on osa Spratlysaaria, joiden hallinnasta useat maat kuten Kiina, Taiwan ja Vietnam kiistelevät. Kiina katsoo lähestulkoon koko Etelä-Kiinan meren kuuluvan itselleen, ja se on rakentanut keinotekoisia saaria tukeakseen aluevaatimuksiaan.

Yhdysvallat lähetti presidentti Barack Obaman kaudella toistuvasti aluksia ja koneita lähelle kiisteltyjä saaria osana ohjelmaa, jolla se sanoo pyrkivänsä estämään valtamerien omimisen. Tähän asti oli arveltu, että Trump ei ehkä ryhdy samaan välttääkseen Kiinan suututtamisen.

Keskustelua aiheesta

Toinenkin kaupunki pysähtyy tänään – Trump Brysseliin

EU-pääkaupunki Bryssel pysähtyy tänään seuraamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vierailua.

Kaupunki pysähtyy konkreettisesti, sillä iso osa EU-korttelien ja Naton päämajan välisistä kaduista on suljettu Trumpin saattuetta varten.

EU-johtajille on varattu tunti ja Naton päämiestapaamiselle viitisen tuntia Trumpin tiiviissä ohjelmassa.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaavat Trumpin aamupäivällä EU-korttelissa. Mukana ovat myös EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani ja korkea edustaja Federica Mogherini.

Korkea EU-virkamies arvioi keskiviikkona, että tapaamisen tärkeimpiä tavoitteita on keskinäisen luottamuksen rakentaminen.

Trump saa todennäköisesti kuulla eurooppalaisilta, miten tärkeää Pariisin ilmastosopimuksen noudattaminen on. Esille nousevat väistämättä myös kauppa ja turvallisuus.

Trump saapui Brysseliin vaimonsa Melania Trumpin kanssa jo eilen. Ensimmäisen päivän ohjelmassa oli Belgian kuningasparin sekä pääministerin tapaaminen.

Kaupungin keskustassa mielenosoittajat osoittivat illalla mieltään ”Trump not welcome” -kyltein. Kylteissä irvailtiin myös Trumpin leukailulle Brysselistä helvetin esikartanona (hellhole).

– Ilmastonmuutoksen vähättely, seksuaalivähemmistöjen oikeudet ja vielä sekin, että hän nimitteli Brysseliä, luetteli belgialainen Sebastian STT:lle syitään osoittaa mieltä Trumpia vastaan.

Naton uusi päämaja käyttöön

Torstai on täynnä useita korkean tason tapaamisia, sillä Nato-maiden johtajat ovat tänään kaikki Brysselissä.
Tiukkasävyinen tapaaminen on odotettavissa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tapaa EU-johtoa.

Junckerin ja Tuskin odotetaan kertovan selvästi EU:n jakaman huolen maan ihmisoikeustilanteesta.
Naton päämiestapaamisessa huomio kiinnittyy kahteen pääteemaan: taakanjakoon puolustusmenoissa ja terrorismin vastaiseen taisteluun.

Pääsihteeri Jens Stoltenberg odotti jäsenmaiden keskustelevan ainakin siitä, liittyykö Nato järjestönä mukaan Yhdysvaltain johtamaan Isisin vastaiseen koalitioon.

Manchesterissa tiistain vastaisena yönä tehty terrori-isku nousee Stoltenbergin mukaan keskustelussa väistämättä esiin.

– Se oli barbaarinen isku, joka kohdistui tarkoituksella lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä. Tapaamisemme tulee osoittamaan, että kaikki Nato-maat ovat sitoutuneita terrorismin vastaiseen taisteluun kaikissa muodoissaan, Stoltenberg sanoi.

Tapaamisen näyttämönä toimii Naton uusi päämaja, jonka päämiehet vihkivät käyttöön. Samalla julkistetaan kaksi muistomerkkiä: WTC-iskujen ja Berliinin muurin muistoksi.

– Tapaamisesta tulee lyhyt, mutta tärkeä. Se kokoaa yhteen kaikki allianssin johtajat 28 maasta ja lähettää vahvan viestin yhtenäisyydestä ja solidaarisuudesta, Stoltenberg ennakoi.
Anniina Lehtonen

AVAINSANAT