tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Toivon, että matkan aikana ei tule yhtään tviittiä mistään” – tylyjä arvioita Trumpin neitsytmatkasta

Kuva: Lehtikuva

Huipputapaaminen muslimimaiden johtajien kanssa Saudi-Arabiassa ja puhe islamista. Presidentti Donald Trumpin voisi väittää kerjäävän vaikeuksia heti ensimmäisen ulkomaanmatkansa alkajaisiksi.

CNN:n mukaan Eurooppaan jatkuvaa yli viikon pituista matkaa voikin pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Hankkeet muslimimaiden kansalaisten matkustuskielloista Yhdysvaltoihin ja vaalikampanjan aikaiset puheet islamilaisesta terrorismista eivät ole paras lähtökohta Yhdysvaltain ja arabimaiden huippukokoukselle sunnuntaina Riadissa. Saudi-Arabiassa järjestelyt ovat kuitenkin suurelliset ja Trumpin vierailusta valmistellaan kaikesta päätellen suuren luokan show’ta.

Monien asiantuntijoiden mukaan taustalla on sunnalaisen Saudi-Arabian halu profiloitua muslimimaailman johtajana ja erityisesti shiiavaltio Iranin päävastustajana.

Myös monet muut arabivaltiot saivat tarpeekseen presidentti Barack Obaman Irania ymmärtävästä linjasta ja näyttävät siksi olevan valmiita unohtamaan Trumpin aiemmat tahdittomuudet.

Matkaa voi pitää menestyksenä jo silloin, jos täydelliseltä katastrofilta vältytään.

Valkoisen talon mukaan Trump haluaa puhua Lähi-idässä ääri-islamilaisuutta vastaan ja rauhanomaisen islamin näkemyksen puolesta.

Valtiomiesmäinen esiintyminen liittolaismaiden johtajien seurassa voi viedä huomiota presidentin vastoinkäymisiltä kotimaassa. Donald Trumpin kohdalla tähän sisältyy kuitenkin monta muttaa.

Tiukka vierailuohjelma ja protokolla, aikaerojen rasitukset ja herkeämätön mediaseuranta asettavat kovia paineita niin presidentille kuin hänen lähipiirilleen – varsinkin kun kyseessä on hyvin kokematon joukko.

Vahvasti politisoituneessa vanhoillisessa ympäristössä yksikin varomaton sana tai ele voi paisua hetkessä suureksi ongelmaksi.

Entinen ulkoministeri Madeleine Albright toivoo Trumpin todella keskittyvän matkaohjelmaansa ja tapaamisiin.

– Toivon, ettei yhdeksän päivän matkan aikana tule yhtään tviittiä mistään, Albright sanoi CNN:lle.

STT–NIILO SIMOJOKI

Lähteet: CNN, New York Times, Riyadh Summit 2017, al-Arabiya ja AFP.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.