Politiikka

”Toivottavasti hallitus korjaa malliaan” – Kansanedustaja kiittelee OECD:n raporttia

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kansaedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov (sd.) pitää OECD:n maaraportin sosiaaliturvaa koskevaa analyysiä huolellisena. Filatovin mukaan keskiviikkona julkaistussa raportissa esitelty eri etuuksia yhdistävä yleisturva on hyvin lähellä SDP:n valmistelevaa mallia.

– OECD:n huolellinen analyysi päätyy johtopäätökseen, että lupaavin sosiaaliturvan uudistamisen suunta on etuuksien yhdistäminen ja työtulojen ja etuuksien yhteensovittamisen helpottaminen. SDP on tehnyt omaa sosiaaliturvan uudistamisen valmistelua juuri tältä pohjalta. Uudistuksen kirittäjänä on ollut Demarinuorten ensimmäisenä esittämä yleisturva, SDP:n sosiaaliturvan uudistustyötä vetävä Filatov sanoo.

SDP:n puoluevaltuusto ja puoluekokous ovat linjanneet paremman perusturvan rakentamista eri sosiaaliturvan muotoja yhtenäistämällä.

– Itse näen tämän ehdottoman tärkeänä työhön kannustamisen keinona. Nykyisessä pirstaloituvassa työelämässä, jossa opiskelu, työ, yrittäjyys, perhevapaat ja työttömyys vaihtelevat, on tärkeää, että turvan taso on sama ja statuksen vaihtuessa ei tule byrokratiaa eikä tuloloukkuja. Samalla voidaan helpottaa työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamista siten, että työstä jää tekijälleen aina myös taloudellista hyötyä.

”Etuuksien uudistamisen ohella on panostettava myös palveluihin.”

Filatovin mukaan sosiaaliturvan uudistamisen tärkein kysymys on, kuinka vähennetään byrokratiaa ja helpotetaan työn tekemistä ilman, että köyhyys tai eriarvoisuus kasvavat.

– Raportti antaa hyviä eväitä kotimaiseen keskusteluun tältä osin. Perusteellisen pohdinnan jälkeen olemme jo aiemmin omassa työssämme päätyneet saman suuntaisiin linjauksiin.

OECD:n raportti analysoi uudistamisen suuntina perustuloa ja yleistueksi kutsumaansa mallia, jossa etuuksia yhdistetään. Se päätyi selkeästi johtopäätökseen, jossa yleistuki onnistuu perustuloa paremmin tavoitteissa vähentää köyhyyttä ja parantaa kannusteita.

– Etuuksien uudistamisen ohella on panostettava myös palveluihin. Myös OECD esittää nyt huolen, että hallituksen suunnitteleman maakuntauudistuksen yhteydessä työvoimapolitiikan rahoitus uhkaa vähentyä, koska niihin ei tule korvamerkittyä valtionrahoitusta. Toivottavasti hallitus kuuntelee ulkopuolista kritiikkiä ja korjaa malliaan, Filatov sanoo.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat