Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Uutiset

”Toivottavasti mahdollisimman moni turkulainen osallistuu” – osallistuva budjetointi kutsuu kehittämään omaa lähiympäristöä

Turussa otetaan kevään aikana käyttöön osallistuvan budjetoinnin toimintamalli. Siinä turkulaiset pääsevät ehdottamaan, kehittämään ja lopulta äänestämään, miten miljoona euroa kaupungin budjetista käytetään.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kaupunginhallitus hyväksyi toimintamallin viime maanantaina. Asukasbudjetiksi kaupunkilaisten ehdotusten perusteella nimetty malli käynnistyy suuralueilla järjestettävillä aluefoorumeilla.

Turun kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että niiden yhteydessä asukkaat pääsevät yhdessä pohtimaan oman alueensa tarpeita. Ehdotukset voivat koskea esimerkiksi parannuksia omaan elinpiiriin, yhteistä toimintaa, innovatiivisia tapahtumia ja uudenlaisia palveluita. Osallistuvan budjetoinnin teeman sekä kaupungin strategian mukaisesti niiden tulisi edistää turkulaisten hyvinvointia.

– Turun Asukasbudjettia rakennetaan yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus edellä. Toivottavasti mahdollisimman moni turkulainen osallistuu prosessiin, jotta moninaiset näkemykset hyvinvoinnista ja sen edistämisestä saadaan esille, kertoo kaupungin aluetyönkehittäjä Katri Arnivaara tiedotteessa.

Huhtikuussa avautuu Asukasbudjetti-sivusto, jonne kaikki asukkaat voivat jättää ehdotuksiaan. Sivustolla kerrotaan myös pitkin vuotta osallistuvan budjetoinnin etenemisestä.

Äänestyksen voittaneet suunnitelmat toteutetaan vuoden 2021 aikana.

Asukasbudjetin rahanjako ja äänestäminen perustuvat Turun suuralueisiin. Keskustan alue ei ole mukana osallistuvassa budjetoinnissa, koska alueella toteutetaan keskustan kehittämisen kärkihankkeeseen liittyen innovaatiokilpailu.

Suuralueet ovat Hirvensalo-Kakskerta, Skanssi-Uittamo, Länsikeskus, Maaria-Paattinen sekä Varissuo-Lauste, Nummi-Halinen, Runosmäki-Raunistula ja Pansio-Jyrkkälä. Asukasbudjetissa kullekin neljälle ensin mainitulle alueelle on varattu 100 00 euron määräraha ja lopuille 150 000 euroa.

Asukasbudjetin kriteerit täyttävän ehdotuksen jättäneet turkulaiset saavat touko-kesäkuussa kutsun kehittämistilaisuuksiin, joissa asukkaat ja kaupungin asiantuntijat muokkaavat ehdotuksista toteutuskelpoisia suunnitelmia.

Syyskuussa kaikki 13 vuotta ja sitä vanhemmat turkulaiset pääsevät äänestämään suunnitelmista sähköisesti Asukasbudjetti-sivustolla. Äänestää voi myös Turun kirjastoissa. Kotihoidon asiakkaita avustetaan äänestämisessä, jotta heidän osallistumisensa ei jäisi kiinni äänestyspisteen saavutettavuudesta tai tietoteknisestä osaamisesta.

– Demokraattisen päätöksenteon vahvistaminen sekä demokratian toteutuminen ovat osallistuvan budjetoinnin eräitä keskeisimpiä tavoitteita. Mahdollisimman monen äänioikeutetun asukkaan saavuttaminen on Turun Asukasbudjetissa ensiarvoisen tärkeää, kehittämispäällikkö Sari Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
24.9.2020
Hallitus neuvottelee rajoitustoimista ensi tiistaina – Pekonen toivoo alueilta ripeitä toimia‚ Saarikko pitäisi yökerhojen aukiolojen tarkastelua vastuullisena
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE