Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

”Törkeä petos” – SDP tyrmää koulutusleikkaukset

Kari Hulkko
Oppositio kertoi tänään ensimmäisestä välikysymyksestään, joka koskee hallituksen koulutusleikkauksia.

SDP:n ehdottamaan koulutusvälikysymykseen ottavat osaa myös muut oppositiopuolueet kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta.

Rane Aunimo

– Kataisen ja Stubbin hallitukset joutuivat tekemään koulutussäästöjä jo aivan piri pintaan, koulutusvälikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja ja entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) sanoo.

Kristillisdemokraatit eivät ole mukana, koska heidän mielestään ajankohta välikysymykselle on huono. Puolueen mukaan välikysymyksen tekeminen kiristyneessä tilanteessa ei ole oikea väline vaikuttaa asioiden etenemiseen myönteisesti.

SDP:n mielestä taas kansallisen koulutuspolitiikan kehityslinja on vaarassa. Sen mukaan koulutustason pysähtymisellä ovat merkittävät seuraukset elinkeinorakenteen ja korkean osaamisen työpaikkojen syntymisen kannalta.

Hallitus haluaa Suomesta ”koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaan”.

– Kuinka tämä tehdään, kun hallitus leikkaa pysyvästi koulutukselta ja tutkimukselta yli 2,9 miljardia euroa vaalikauden loppuun mennessä ja tämän laastariksi tarjotaan vain kertaluonteista 300 miljoonan euron kärkihanketta, Gustafsson arvostelee.

”Törkeä petos”

Gustafssonin mukaan hallituspuolueet ovat syyllistyneet törkeään koulutuspetokseen, kun ne ennen vaaleja lupasivat, ettei koulutuksesta enää leikata.

Muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb hymyilivät ennen vaaleja suut messingillä kuvissa, joissa he antoivat ”koulutuslupauksen”.

– En olisi ikinä voinut kuvitella, että vaalien jälkeen tehdään 3 miljardin leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen, Gustafsson äimistelee.

Muista välikysymyksen takana olevista puolueista vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, etteivät vihreät halua Suomesta jälleen luokkayhteiskuntaa. Vasemmistoliiton ”ryhmyri” Aino-Kaisa Pekonen puolestaan korostaa koulutuksellista tasa-arvoa. RKP:n ryhmänjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mukaan Suomi kaipaa kaikkein vähiten leikkauksia koulutuksesta ja innovaatioista.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman täydentää, että huoli on kaikkien yhteinen.

– Leikkaukset tuntuvat jokaisella koulutustasolla, jokaisessa oppilaitoksessa, joka ikisessä luokkahuoneessa, jokaisessa kodissa, jossa on pieniä lapsia tai opiskelijoita.

Lindtman kertoo, että SDP esittelee yksityiskohtaisen vaihtoehtobudjetin lokakuussa.

Kommentti: Muistatko keskustan huolen viime keväältä? Hyvä, nyt se pääsee itse vastaamaan

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE