”Törkeää, että tietämättömyyttä käytetään hyväksi” – Asianajajat: ”Epäeettistä”

Lehtikuva / Markku Ulander
Asianajajaliitto vaatii, että turvapaikanhakijoille on tarjottava ammattitaitoista neuvontaa.
Lehtikuva / Markku Ulander
Asianajajaliitto vaatii, että turvapaikanhakijoille on tarjottava ammattitaitoista neuvontaa.
Lehtikuva / Markku Ulander
Asianajajaliitto vaatii, että turvapaikanhakijoille on tarjottava ammattitaitoista neuvontaa.

Asianajajaliitto on huolissaan pakolaiskriisin lieveilmiöistä oikeudenhoidossa. Liiton tietoon on tullut tapauksia, joissa turvapaikanhakijoita on lahjottu allekirjoittamaan avoin valtakirja turvapaikka-asiansa hoitamisesta. Valtakirjan saaja hyötyy tästä siten, että avustamisen kustannukset maksaa valtio. Pakolaiset eivät ole aina edes tienneet, mihin ovat nimensä laittamassa.

Toiminnan taustalla on voinut olla jopa kokonaan ilman oikeudellista koulutusta toimivia henkilöitä. Pakolaisten avulla rahastamisesta on tullut epäeettistä liiketoimintaa.

– Oikeudellisten ammattinimikkeiden kirjo ja alan valvonta ovat sekavia meille suomalaisillekin. On törkeää, että pakolaisten tietämättömyyttä käytetään hyväksi, liiton puheenjohtaja Risto Sipilä korostaa.

Asianajajaliitto kannattaa lain tiukennuksia. Samalla se muistuttaa, että ammattitaitoisen avustajan tulee olla mukana turvapaikkaprosessissa jo alusta alkaen.

– Avustajien kelpoisuusehtoja on tiukennettava siten, että turvapaikka-asioita saavat hoitaa vain asianajajat, julkiset oikeusavustajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat.

Ammattinimikkeiden kirjo on sekavaa meille suomalaisillekin.

Asianajajaliitto vastustaa katupartioita, jotka ovat osa ilmiötä. Sen mielestä järjestyksenvalvonta kuuluu vain tehokkaasti valvotulle poliisille.

– Samoin oikeudellisen neuvonnan on oltava vain sellaisten toimijoiden käsissä, joiden asiattomaan toimintaan voidaan tarvittaessa puuttua ankarasti, Sipilä huomauttaa.

Asianajajaliitto torjuu hallituksen esityksen siitä, että turvapaikanhakijoilla olisi jatkossa oikeus valtion maksamaan oikeusapuun pääsääntöisesti vasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan.

– Tarve avustajaan jo turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa on keskeistä, jotteivat prosessit tarpeettomasti veny. Oikeusaputoimistojen resurssit eivät millään riitä kaikkien turvapaikka-asioiden hoitamiseen. Jokaisella on lisäksi oikeus valita avustajansa pätevien toimijoiden joukosta, liitto muistuttaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat