Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Totaalikielto ei yleensä johda mihinkään hyvään” – tulli takavarikoi joka vuosi 3–5 miljoonaa savuketta

Tupakointi on vähentynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenien ja myös viime vuosien aikana. Suomalaisista 20–64-vuotiaista enää noin 15 prosenttia tupakoi päivittäin toissa vuonna. Poikkeuksena tästä on naisten tupakointi, joka on hieman lisääntynyt viime vuosina.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tupakan verotusta on kiristetty tällä vaalikaudella joka vuosi, ja sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että veronkorotuksia ja tuontirajoituksia lisättäisiin entisestään. Suunnitelmien mukaan vuonna 2024 tupakka-aski maksaisi keskimäärin jo yli kymmenen euroa, kun nyt hinta on kuuden ja kahdeksan euron välissä.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit kertoo, että isot hinnankorotukset voisivat lisätä laitonta maahantuontia merkittävästi. Hän ei kuitenkaan usko, että hinnan hivuttaminen korkeaksi pikkuhiljaa lisäisi laitonta maahantuontia.

– Merkittävät veronkorotukset ovat kaikissa maissa johtaneet historiallisesti siihen, että laiton toiminta aktivoituu. Esimerkiksi Ruotsissa 2000-luvun taitteessa tehty korotus johti siihen, että rikollisryhmät kiinnostuivat laittomasta maahantuonnista ja tupakkaveroa jouduttiin laskemaan.

Viimeisen viiden vuoden aikana Tulli on takavarikoinut vuosittain kolmesta vajaaseen viiteen miljoonaan savuketta vuodessa, mikä antaa osviittaa laittoman tuonnin volyymista. Verollisia savukkeita kulutettiin Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan esimerkiksi toissa vuonna noin 4,8 miljardia kappaletta.

– Kun mennään yli viiden vuoden tarkastelun, keskiarvoinen takavarikkomäärä ollut noin 20 miljoonaa savuketta vuodessa. Tätä selittää se, että Suomi oli aiemmin kauttakulkumaa esimerkiksi Britanniaan salakuljetetuille savukkeille, mutta nykyään kauttakulkutakavarikot puuttuvat kokonaan.

“Aika harva on sellainen tupakoitsija, joka on laittoman maahantuonnin varassa.”

Lisää aiheesta

Kun tupakointi vähenee ja takavarikkomäärät pysyvät lähes samana, laiton tuonti voi ainakin hetkellisesti lisääntyä suhteellisesti. Tämä ei kuitenkaan ole sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän puheenjohtaja Ilkka Oksalan mukaan suuri ongelma, vaikka näin kävisikin.

– Kun se ei ole määrällisesti lisääntynyt, en pidä sitä sellaisena ongelman että veronkorotukset pitäisi jättää tekemättä. Tupakkalaissa oleva tavoitehan on, että 2030 tämä loppuu kokonaan.

Hän päättelee, että kun tupakointia kokonaisuudessaan saadaan vähennettyä, kaikki tupakointi vähenee, myös laittoman tupakan polttaminen.

– Aika harva on sellainen tupakoitsija, joka on laittoman maahantuonnin varassa. Pääosin poltetaan täältä hankittua ja tällä täydennetään, jo vuosikymmen sitten tupakoinnin lopettamis- ja veronkorotusohjelmaa ministeriössä sorvannut Oksala sanoo.

“Kieltolaki voisi johtaa siihen, että iso osa kansalaisista olisi jatkossa rikollisia.”

Tullissa ei ole enää pitkään aikaan löytynyt esimerkiksi rekkojen rakenteisiin kätkettyjä suuria tupakkalasteja. Rakshitin mukaan vielä joitakin vuosia sitten Tullin haaviin jäi merikonteittain laittomia savukkeita.

– Brändeistä voi päätellä, että ne eivät olleet menossa Suomen markkinoille. Nykyään esimerkiksi Venäjältä tuodaan savukkeita maahan siten, että jaetaan bussimatkustajille tupakkaa ja kerätä tupakat tällä puolen rajaa matkustajilta pois.

Rakshit ei usko tupakan tai nuuskan täyskieltoon. Hänen mukaansa kieltolaki voisi johtaa siihen, että iso osa kansalaisista olisi jatkossa rikollisia.

– Totaalikiellon tekeminen ei yleensä johda mihinkään hyvään. On hyvin kyseenalaista, olisiko miltään osin perusteltavissa käyttää merkittävästi viranomaisresursseja ja siten veronmaksajien rahoja yksityishenkilöiden oman henkilökohtaisen käytön valvontaan.

STT–OLLI-PEKKA PAAJANEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE