Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Totaalista historiantajun puutetta niiltä, jotka ovat tällaista rahaa olleet suunnittelemassa” – Tuomioja kiittelee IS:ssa nopeaa reagointia “tyhmyyteen”

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja pitää nopeaa päätöstä itsenäisyyden kohutun “teloitus-juhlarahan” perumisesta perusteltuna.

Suomen Rahapajan lyömän Itsenäisyyden vuosikymmenet -rahasarjan ensimmäisen juhlarahan toinen puoli kuvaa kansalaissodan aikaista teloitusta.

Kolikko on herättänyt voimakasta arvostelua.

Tuomioja sanoo Ilta-Sanomissa, että rahaan valittu kuvitus osoitti täydellistä historiantajun puutetta.

Se, että juhlaraha alunperin hyväksyttiin, kertoo hänen mielestään myös siitä, ettei Suomessa vieläkään osata käsitellä kansalaissodan tapahtumia kokonaisvaltaisesti.

– Kaikille ei selvästi ole mennyt viesti perille. Ihan suoraan sanottuna ymmärtämättömyyttä ja tyhmyyttä, Tuomioja katsoo.

Hyvää kuitenkin oli se, että ripeästi reagoitiin siihen, mikä on typerää ja sopimatonta.

Lisää aiheesta

– Ei siinä monta tuntia mennyt kun tämä koko homma jouduttiin vetämään takaisin. Se reaktio kertoo taas jotain positiivista.

“Ihan suoraan sanottuna ymmärtämättömyyttä ja tyhmyyttä.”

Tuomioja tuntee historian, erityisesti Suomen poliittisen historian. Hän tietää, mistä puhutaan myös vuoden 1918 kiistellyissä tapahtumissa.

Hän pitää juhlaraha-gatea ylilyöntinä, joka osoittaa, että kansalaissodan asiallisessa käsittelyssä julkisuudessa on vielä parantamisen varaa. Historiantutkijat pystyvät Tuomiojan mukaan jo käsittelemään sisällissota/vapaussota/kansalaissota -vyyhdin tapahtumia avoimesti ja ilman konflikteja.

Juhlarahaa suunnitelleiden Suomen historian tuntemus ei Tuomiojaa vakuuta.

– En voi muuta sanoa kuin, että osoittaa totaalista historiantajun puutetta niiltä, jotka ovat tällaista rahaa olleet suunnittelemassa, hän kuittaa IS:ssa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aikaisemmin tänään pitävänsä kuvaa kansalaissodan teloituksista täysin mauttomana.

Kohua herättäneitä juhlarahoja ei lasketa liikkeelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE