D-analyysit

Touko Aallon vetäytyminen vihreiden johdosta avaa tien Ville Niinistölle, mutta miltä putinmainen paluu parrasvaloihin näyttäisi

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Touko Aallon puheenjohtajakausi jää kesken. Aalto ilmoitti odotetusti tänään, että eroaa vihreiden puheenjohtajan paikalta.

Aalto on ollut sairauslomalla työuupumuksen vuoksi.

”Tarvitsen lisää aikaa toipumiseeni. Vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt.”

”Päätös ei ole helppo, mutta se on ainoa oikea. En pysty terveystilanteeni vuoksi palvelemaan joukkuettani. Sairastuin masennukseen vuosi sitten. Yritin kaikkeni, mutta sairaus eteni ja uupumus vei työkykyni. Lääkärin määräämä sairausloma kestää vuoden loppuun.”

Samalla Aalto kertoi avaavansa myöhemmin uupumuksensa tarkempia syitä ja suunnitelmiaan tulevaisuudelle. Paljon mahdollista, ettei Aalto hae jatkoa eduskunnassakaan.

Jyväskyläläiselle Aallolle valitaan viikon kuluttua seuraaja, joka vie vihreät eduskuntavaaleihin. Potentiaalisia ehdokkaita ovat ainakin Aaltoa sijaistanut helsinkiläinen Maria Ohisalo ja vihreiden entinen puheenjohtaja, turkulainen Ville Niinistö.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen selvitti tänään tiedotustilaisuudessa, ettei esteitä suositun, vihreät lähelle gallupkärkeä vieneen Niinistön paluulle ole. Niinistö ei voinut vuosi sitten hakea jatkoa vihreiden johdossa puolueen sääntömääräysten vuoksi. Tie on taas auki tähtiin muttei syystä, jota kukaan toivoi.

Nyt vihreät joutuvat ottamaan kantaa muun muassa siihen, palaako se taas korostuneemmin eteläisen Suomen puolueeksi, kalliolaisesta trendikuppilasta johdetuksi liikkeeksi. Baarin vakioasiakkaina tunnetaan muun muassa Ville Niinistö ja Emma Kari, joka hävisi Aallolle puheenjohtajavaalissa. Tuolloin yllättävän kovan tuloksen teki köyhyystutkija Ohisalo, jonka taakkana on edelleen se, ettei hän ole kansanedustaja. Toisaalta kaikki tuntuvat hurmaantuneen Ohisalon mediaesiintymisistä, eikä tämä ärsytä ketään kuten Niinistö.

Niinistö joutuu puolestaan puntaroimaan sitä, miltä putinmainen paluu puoluejohtoon näyttäisi. Vladimir Putin palasi Venäjän presidentiksi heti kun se oli laillisesti mahdollista. Niinistö oli vihreiden puheenjohtajavaalissa karilaisia. Aallon puheenjohtajakauden alussa Niinistö jätti kentän auki yksin mediakohujen keskelle jääneelle Aallolle, mutta vihreiden kaikkien käyrien laskiessa alkoi yhä näkyvämmin arvostella seuraajaansa.

Käytännössä puoluejohtaja on aina myös pääministeri- ja ylipäänsä ministeriehdokas. Niinistö on ehdokkaana monta luokkaa kokemattoman Ohisalon yläpuolella. Vielä tänään kukaan ei kerro aikeistaan, vaikka valinta tehdään jo viikon kuluttua. Aallon seuraaja saa käsiinsä alamäessä olevan puolueen, jonka on saatava kurssinsa kuntoon nopeasti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat