Touko Aalto avaa suunsa Jyväskylän tapahtumista: ”Jos kyseessä on 8 kuukautta vanha Suomessa syntynyt pieni lapsi, niin en voi kyllä hyväksyä”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto syysistuntokauden avajaisissa peruskorjatussa eduskuntatalossa.

Tapahtumat kärjistyivät eilen Jyväskylässä, kun vastaanottokeskuksessa osoitettiin mieltä poliisin noutaessa afganistanilaista perhettä palautettavaksi maasta.

Julkisuudessa on ollut tietoja, joiden mukaan kyseessä olisivat vanhemmat ja Suomessa syntynyt 8 kuukauden ikäinen vauva. Yle on haastatellut perhettä, jonka mukaan Afganistaniin palaaminen ei tule kysymykseen perheen uskonnollisen taustan vuoksi.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on rummuttanut julkisuudessa kantaansa, jonka mukaan vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto hyväksyy turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten vastustamisen. Hän on tivannut Aallolta, miksi.

– Minä en ole nähnyt, mitä Kärnä on puhunut. Hän nyt tuntuu, että on joka päivä jotakin puhumassa joka asiasta. En minä ole nähnyt. Minulla on hyvä keskusteluyhteys Juha Sipilän kanssa. Juha kyllä kertoo, jos jotain ongelmia on, Aalto sanoo.

”On vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan asioita, tietämättä kaikkia taustoja.”

Touko Aalto sanoo ymmärtävänsä sitä, että vastaanottokeskuksessa vastustetaan, jos 8-kuukautinen lapsi palautetaan perheensä kanssa.

– Kyllä minä ymmärrän oikein hyvin. Muun muassa pääministeri Sipiläkin toi aikoinaan ihan hyvin esiin, että hänen oikeustajuunsa ei sovi se, että raskaana olevia naisia tai pieniä lapsia lähdetään palauttamaan vaarallisiin olosuhteisiin.

– Tässä on Suomessa syntynyt 8 kuukautta vanha lapsi, niiden tietojen pohjalta, mitä minulla on … viranomainen ei ole vielä vahvistanut asiaa, niin on vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan asioita, tietämättä kaikkia taustoja. Minä tahdon tietää taustat ensin ja jos näin on, että on kyseessä 8 kuukautta vanha Suomessa syntynyt pieni lapsi, niin en voi kyllä hyväksyä.

Ette voi hyväksyä hänen palauttamistaan ja hänen perheensä palauttamista?

– Minusta tuntuu tosi vaikealta lähteä tällä tapaa toimimaan. Mutta minä en tunne taustoja. Ylipäätään keskimäärin sen pitäisi mennä kuitenkin niin, että ihmisoikeusperustaisuus olisi myös mukana näissä viranomaispäätöksissä ja lainsäädäntöä tulkitaan myös ihmisoikeus- ja perusoikeusnäkökulmasta ja minun mielestä tuon tyyppinen tilanne kuulostaa todella kestämättömältä. Mutta kuten sanoin, ensin pitäisi kyllä tietää tarkkaan, mitä on tapahtunut, mitkä ovat asian taustat.

– On myös vaarallista lähteä liikaa kommentoimaan julkisuudessa olevien kommenttien ja huhujen pohjalta. Varmaan käydään tässä lähipäivinä myös hallituspuolueiden edustajien kanssa tarkempaa keskustelua niin tiedetään, mitä tarkkaan ottaen on tapahtunut.

”Eri asia ymmärtää toimintaa kuin hyväksyä.”

Antaako Aalto tuen eilisellä toiminnalle Jyväskylän vastaanottokeskuksessa eli palautuksen vastustamiselle? Hän sanoo, että on kaksi eri asiaa ymmärtää jotakin toimintaa kuin hyväksyä.

– Minun mielestä viranomaistoimintaa ei saa lähteä estämään, koska viranomaiset tekevät sitä työtä, jota heidät on määrätty tekemään eli toteuttamaan lainvoimaisia päätöksiä. Enemmän kysymys on nimenomaan siitä, onko meidän lainsäädännössä tehty sellaisia ongelmia, jotka oirehtivat tällä tapaa ja syntyy lisää jännitteitä.

– Tässä on ennen kaikkea hallituksella ja eduskunnalla keskeinen paikka palauttaa turvapaikanhakijoiden oikeusturva, oikeusvarma turvapaikkaprosessi ja pitää huolta perus- ja ihmisoikeuksien toteuttamisesta ja oikeusvaltiosta.

Aallon mukaan hallituksen on tehtävä kokonaisarvio jo tekemistään lainsäädäntötoimista.

Lisäksi sen on kiinnitettävä huomiota siihen, miten turvapaikanhakijoiden oikeusturva toteutuu.

– Asianajajaliitto on ollut tästä huolissaan ja Juha Sipilän hallitus on pala palalta heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Pidän hirveän tärkeänä sitä, että ihminen saa oikeusavun ennen kaikkea siinä lähtöruudussa, kun lähdetään tekemään ensimmäistä turvapaikanhakuun liittyvää haastattelua.

Pekkarinen: Päästävä nopeasti normaaliin päiväjärjestykseen.

Touko Aallon ohella jyväskyläläinen kansanedustaja, varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) on myös pohtinut kotikaupunkinsa vastaanottokeskuksen tapahtumia.

– Silloin, kun on päätös kerran tehty, on lähdettävä siitä, että Suomen lainsäädännössä on harkittu tarkkaan, millä edellytyksillä voidaan palauttaa. Ja sitten turvapaikkaproseduuri valituksineen kaikkineen on niin vedenpitävä, että näiden pitäisi tuottaa oikeita ratkaisuja lain tarkoittamalla tavalla. Kun tässä ilmiselvästi näin on käynyt, niin kyllä silloin pitäisi olla selvää, että palautus pitää voida silloin myöskin toteuttaa, Pekkarinen sanoo.

Hänkin myöntää, että pahalta tuntuu, kun pieni lapsi palautetaan.

– Se on aina inhimillisesti, tulee paha mieli, ei voi mitään. Mutta yhtä selvää on se, kun on lainsäädäntö, joka määrää perusteet ja kun suomalainen turvapaikkamenetelmä ja valitusproseduuri ovat kuitenkin toimivia, että pitää lain mukaan voida toimia, vaikka kuinka voisi tuntua pahaltakin.

Pekkarisen mukaan Jyväskylässä ja Suomessa nähtiin eilen uusi ilmiö.

– Nyt ensimmäisen kerran, nimenomaan turvapaikkayhteisö tai turvapaikanhakijat ovat nousseet tässä vastustukseen.

Pekkarisen mukaan viranomaisten pitää pystyä nyt nopeasti katsomaan, miten päästään normaalin päiväjärjestykseen ensinnä Jyväskylässä ja toisekseen vastaanottokeskusten toiminnassa.

Pekkarinen sanoo, että sinne tulevien on ymmärrettävä, että ratkaisuja tehdään Suomen lakien mukaan.

”Tämä järjestely on kestämätön.”

Mauri Pekkarisen mukaan tilanne on erikoinen niiden maiden kohdalla, jonka kanssa Suomella ei ole turvapaikanhakijoiden palautussopimusta. Hän viittaa esimerkiksi Irakiin.

– Tehdään kielteinen turvapaikkapäätös ja jonkin ajan päästä siitä voidaan tehdä käännyttämispäätös maahan, joka ei ota käännytettäviä vastaan, Pekkarinen ihmettelee.

– Tämä pitää kertakaikkiaan saada hanskaan. Tässä ei voi nukkua. Tämähän on aivan posketon tilanne. Jos käännytyspäätöksiä tehdään, pitää tietää mihin ihminen käännytetään, mihin hän voi mennä.

Pekkarinen ei moiti hallitusta siitä, että palautussopimuksia olisi neuvoteltu laiskasti.

– Kyllä minä uskon, että he ovat parhaansa tehneet, mutta tämä järjestely on kestämätön. Periaatteessa, kun he lähtevät ja ovat saaneet käännytyspäätöksen tietyn ajan jälkeen, heillä ei ole edes suojaa ja turvaa, jonka vastaanottokeskus on heille tarjonnut, jos he eivät pääse kotimaahan.

Pekkarinen sanoo, ettei Suomeen tarvita palautuskeskuksia siinä mielessä, että ne olisivat jonkinlaisia ”suljettuja systeemejä”. Jonkinlainen järjestely, jolla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden asiat hoidetaaan hänen mielestään kuitenkin tarvittaisiin.

– Kohta täällä on tuhansia sellaisia, joilla ei ole oikeutta olla vastaanottokeskusksissa, jotka eivät pääse omaan kotimaahansa, joilla ei ole mitään turvaa. He ovat paperittomia täällä, tämä on täysin kestämätön asia.

– Tämän homman syy on paljossa siinä, kun Eurooppa jäi housut kintuissa kiinni 2015. Tänne saattoi porukkaa juosta sieltä täältä rikkoen kaikkia niitä Dublinin sopimuksen periaatteita, joita minäkin olin aikanani sisäministerinä päättämässä, kun vastasin turvapaikkapolitiikasta Suomessa.

Kielteisen turvapaikkapäätösten saaneiden palauttamisen vastustamista Pekkarinen ei hyväksy.

– Sitä, että estetään viranomaisten lakimääräisten toimien toimeenpanemista, sitä ei voi mitenkään puolustaa. Se on ilman muuta selvä.

Keskustelua aiheesta

SDP: Eriarvoisuudelle ei ole sijaa – talouskasvu kuuluu kaikille

Turussa kokouksensa tänään päättänyt SDP:n puoluevaltuusto antoi hetki sitten julkilausuman, jossa mm. vaaditaan talouskasvun jakamista kaikille.

– Nyt on aika vahvistaa ihmisten osallisuutta yhteiskunnassa. On vähennettävä turvattomuutta. On aika luoda uskoa tulevaan. Meillä ei ole varaa taloudellisen ja sosiaalinen eriarvoisuuden kasvun jatkumiseen. Sen seurauksena luottamus koko yhteiskuntaan rapautuu. Tällaisen kehityksen seuraukset ovat yllättäviä ja vakavia. Tämän olemme viime vuosina eri puolilla maailmaa nähneet.

– Nyt hallituksen politiikka osuu kipeästi heikoimmassa asemassa oleviin. Se lisää samanaikaisesti kaikkein suurituloisimpien tuloja. Tämä rapauttaa keskinäistä luottamusta ja vaarantaa hyvinvointivaltion.

Tulevaisuus luodaan valinnoilla

– Vaihtoehtomme on kaventaa tuloeroja ja luoda uutta oikeudenmukaisuutta.

– Nyt on suurten uudistusten aika.  Vahvistetaan osaamista ja työllisyyttä. Luodaan kasvu kantamaan tulevaisuuteen. Tämä vaatii osaamistason nousua, tutkimuspanostusten kasvattamista, talouden uusiutumiskyvyn luomista sekä investointeja uusiin koteihin ja infrastruktuuriin.

– On pidennettävä oppivelvollisuutta, jotta voidaan edesauttaa tulevien sukupolvien työllistymistä. On toteutettava perhevapaiden uudistus, jolla lisätään lapsiperheiden vapautta, ja on luotava laadukkaampi varhaiskasvatus. Toisen asteen koulutukseen tehdyt leikkaukset on peruutettava ja resursseja on suunnattava yksilölliseen opetukseen. Nyt on lisättävä korkeakoulujen aloituspaikkoja ja taattava edellytykset opiskelijoiden valmistumiseen, SDP vaatii.

SDP:n malli toteuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon alkuperäiset tavoitteet

Suomalaisen julkisen sektorin järjestämä ja tuottama palvelukokonaisuus on kokonaisuutena arvioiden maailman paras ja tehokkain. Pidetään siitä kiinni. Korjataan se, mikä pitää korjata, mutta ei rikota ehjää. Palveluiden on oltava saatavilla riippumatta varallisuudesta tai asuinpaikasta koko maassa. Palvelut pitää toteuttaa kustannustehokkaasti ja vaikuttavasti, jotta niihin kohdistuva verotus on maksajien hyväksyttävissä.

SDP:n mielestä nykyhallitus on epäonnistunut sote-uudistuksessa. Hallituksen malli ei toteuta niitä tavoitteita, joita uudistukselle on asetettu vaan vaarantaa palvelut.  Tästä syystä hallituksen mallille on sanottava ei.

Sote-uudistukselle SDP sanoo kyllä.  – Uudistuksella pitää parantaa erityisesti perustason palveluiden saatavuutta koko maassa ja kaventaa terveyseroja ihmisten ja alueiden välillä. Mallilla pitää turvata hoitoketjut ja palveluiden kokonaisuus, parantaa sosiaalipalveluita sekä taata palvelut niitä eniten tarvitseville. Rahoituksen kestävyys on turvattava. Näistä alkuperäisistä tavoitteista SDP edelleen pitää kiinni, vaikka Sipilän hallitus ne onkin hylännyt.

SDP:n mallin pääkohdat:

Palvelut turvataan tasa-arvoisesti kaikille

Julkinen sektori järjestää ja on päätuottaja, yksityinen ja kolmas sektori täydentää
Erityisen vaativa sairaanhoito toteutetaan 5 yliopistosairaalan varaan rakentuville ERVA-alueille
18 maakuntaa järjestää ja tuottaa kuntalain mukaisesti sote-palvelut. Jokainen alue päättää omista lähtökohdistaan oman alueensa tarpeiden mukaisesta tuotantorakenteesta

Sote-tehtävät siirretään kunnilta kuntalain pohjalta rakennettaville maakunnille, niin vältytään henkilöstön asemaan, omaisuuden siirtoon sekä toimivaltuuksiin liittyviltä ongelmilta
Valinnanmahdollisuutta lisätään henkilökohtaisella budjetilla ja nykyistä palvelusetelilakia uudistamalla kokeilujen kautta

Asiakasmaksut eivät saa olla este palveluiden saamiselle

Tuula Haatainen presidentiksi

– Nyt on aika aktiiviseen presidentinvaalikampanjointiin . Tarvitaan kaikkien suomalaisten tukea ja oman järjestöväen aktiivisuutta. Meillä on erinomainen, harkitseva, lämmin ja kuunteleva presidenttiehdokas. Valtiotieteen maisteri Tuula Haatainen on työskennellyt niin sairaanhoitajana kuin ministerinä sekä ollut mukana laajasti kansainvälisissä tehtävissä. Juuri tällaisen arvojohtajan tarvitsemme nyt näyttämään suuntaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. Elämme maailmassa, jossa presidentin tulee ymmärtää laajan turvallisuuden merkitys ja toimia huomioiden tulevat sukupolvet, SDP paaluttaa.

HS-gallup: SDP:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskustan alamäki jatkuu, siniset ei nouse

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinteellä on syytä hymyyn tänään Turussa jatkuvassa puoluevaltuustossa: kannatus nousee.

SDP on kuronut kiinni kokoomuksen kaulaa kannatuksessa, ilmenee Helsingin Sanomien kannatusmittauksesta.

Eroa puolueiden suosiossa on nyt 2,4 prosenttiyksikköä, kun lokakuussa sitä oli 3,8 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on edelleen suosituin puolue 21,4 prosentin kannatuksella. Sen kannatus on lievessä laskussa. SDP on toinen 19 prosentin kannatuksella. Kannatus on noussut alkusyksystä lähtien, Kolmantena seuraa vihreät, joita kannattaa nyt 15,7 prosenttia vastaajista ja neljäntenä keskusta, jonka kannatus on 15,1 prosenttia.

Vihreiden kannatus on pudonnut loppukesästä, mutta keskustan syöksykierre on jatkunut pitkään

Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on enää 38,1 prosenttia. Siniset ei ole saanut kannatustaan nousemaan. Se on 1,6 prosenttia.

SDP:n ohella vain vasemmisto on kohentanut kannatustaan 8,8 prosenttiin.

TNS haastatteli 2 434:ää suomalaista loka–marraskuussa. Virhemarginaali on suurimmilla puolueilla noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

 

Keskustaedustaja Kärnältä hurja väite: Li Anderssonia ja Touko Aaltoa kielletty keskustelemasta kanssani

Kansanedustaja Mikko Kärnä.

Keskustaedustaja Mikko Kärnä väittää Twitterissä, että vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajia olisi kielletty keskustelemasta hänen kanssaan sosiaalisessa mediassa.

Ainakin toistaiseki Kärnän heitto näyttää pitävän paikkaansa, sillä Andersson ja Aalto eivät ole kummatkaan reagoineet hänen tviittiinsä.

Keskustelua aiheesta

Sinisten synnyn avainhenkilöt paljastivat IS:lle oman versionsa hallituskriisin etenemisestä

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho (vasemmalla) neuvottelujen tauolla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä 12. kesäkuuta 2017, oikealla silloinen perussuomalaisten hallitusryhmän valtiosihteeri Samuli Virtanen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuvat keskustellakseen hallitusohjelmasta perussuomalaisten puheenjohtajavaihdoksen ja koko puolueen johdon vaihtumisen takia.

Entinen perussuomalaisten ministeriryhmän, nykyinen sinisten valtiosihteeri Samuli Virtanen ja puolustusministeri Jussi Niinistön avustaja Petteri Leino ovat kertoneet Ilta-Sanomille oman näkemyksensä siitä, miten hallituskriisi eteni ja uusi, hallitukseen jäänyt puolue Sininen tulevaisuus syntyi.

Heidän kertomansa perusteella syntyy kuva, että tapahtumat ovat edenneet muutaman päivän aikana kiireessä eikä uutta puoluetta olisi rakennettu suunnitelmallisesti pitkän ajan kuluessa. Kuva on erilainen kuin se, mikä syntyy toimittaja Lauri Nurmen kirjoittamasta kirjasta Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into).

Leinon ja Virtasen versiossa, jota varten Ilta-Sanomat on saanut asiaa tukevia tekstiviestejä, lauantaina 10.6. perussuomalaisten puheenjohtajavalintoihin pettyneet elävät eräänlaista shokkivaihetta. Sunnuntaina tapahtumat alkavat pikku hiljaa edetä.

– Soitin Juha Halttuselle (työministeri Jari Lindströmin erityisavustaja) sunnuntaina yhdentoista aikaan. Petterin (Leino) kanssa soiteltiin kahdeltatoista. Silloin alkoi vähän enemmän hahmottua ajatus siitä, että enemmistö kansanedustajista ei halua olla Halla-ahon johtamassa puolueessa, Samuli Virtanen kertoo Ilta-Sanomille.

Ensin syntyi ajatus, että nyt halla-aholaiset ovat kaapanneet puolueen, mutta eduskuntaryhmää ne eivät saisi.

– Sitä ne ei pysty kaappaamaan, vaan enemmistö heittää vähemmistön pihalle. Sitten me ruvettiin Petterin kanssa listaamaan niitä edustajia, ketkä voisi olla tähän lähdössä mukaan.

Petteri Leinon mukaan radikaaliryhmän heittämistä ulos eduskuntaryhmästä mietittiin jo kuntavaalien jälkeen, mutta sitä ei uskallettu tehdä. Puolue ja ryhmä oli hajalla.

– Tämä (että halla-aholaiset nakataan eduskuntaryhmästä) eli yllättävän pitkään. Kaj Turunen ja monet edustajat olivat vielä maanantaina illallakin siinä uskossa, että mennään sillä suunnitelmalla, mikä oli sunnuntaina päivällä ja maanantaiaamuna.

Leinon ja Virtasen version mukaan pika pikaa suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja eduskuntaryhmän kaappaamisesta luovuttiin ja tilanteet johtivat oman Uusi vaihtoehto -nimisen eduskuntaryhmän syntymiseen.

Virtasen ja Leinonen Ilta-Sanomille kertoman version mukaan perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini olisi aivan viime metreille asti ollut sitä mieltä, ettei hän jätä perussuomalaisia. Toinen version keskeinen seuraus on se, ettei pääministeri Juha Sipilä (kesk.) olisi voinut olla varma uuden eduskuntaryhmän syntymisestä ennen kuin matkalla Naantaliin jättämään hallituksensa eropaperia tasavallan presidentille.

Keskustelua aiheesta

Antti Kaikkonen myöntää viimein: ”Ei tosirakkautta, toimiva järkiliitto kuitenkin”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on tyrmistynyt. Kaikkosen mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne väittää, että hallituspuolueiden välit olisivat huonommat kuin edellisen hallituksen kesken.

– Edellinen hallitus, jota loppuvaiheessa johtivat Alexander Stubb (kok) ja Antti Rinne oli kyllä riitaisuudessaan ihan eri sarjassa. Mitä siitä jäi käteen? Vasemmistoliitto ja Vihreät lähtivät ovet paukkuen hallituksesta kesken kauden. Työttömyys paheni 100 000 hengellä. Kausi päättyi farssiin, jossa silloinen hallitus äänesti salissa omia esityksiään vastaan. Ei se kovin hääppöseltä näyttänyt.

Kaikkonen myöntää, ettei keskustan, kokoomuksen ja sinisten yhteistyö aivan tosirakkautta ole, ”mutta toimiva järkiliitto kuitenkin”.

– Myös tuloksia syntyy. Suomen talous kasvaa ja työllisyys paranee. Maamme tulevaisuus näyttää huomattavasti paremmalta kuin vielä pari vuotta sitten. Hallituksen kaatumista on turha haikailla, Kaikkonen väittää.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta