Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Translakia puitiin eduskunnassa, puheisiin toivottiin kunnioittavaa sävyä – ”Todella surullinen kulma tähän keskusteluun”

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Kuvituskuva eduskunnan täysistunnosta 20. joulukuuta 2022

Eduskunta aloitti keskustelun translaista tiistain täysistunnossaan. Muiden muassa eduskunnan Sateenkaariverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Saara Hyrkkö (vihr.) ja SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen muistuttivat transihmisiä kunnioittavasta puhetavasta.

Anna-Liisa Blomberg

Demokraatti

– Ihmisoikeuksien ei pitäisi olla mielipidekysymys tai omantunnonkysymys. Kun seuraa julkista keskustelua translaista, ei voi välttyä ajatukselta, että vapaus, yhdenvertaisuus ja maailman muuttuminen pelottavat monia. Pelko pois. Maailma, jossa näemme toisemme ja arvostamme toisiamme ja jossa jokainen voi olla turvallisesti oma itsensä, on parempi meille kaikille, Saara Hyrkkö muistuttipuheessaan.

Hyrkkö myös vaati valtiota pyytämään anteeksi niiltä, joilta on edellytetty lisääntymiskyvyttömyyttä ehtona sukupuolen korjaamiselle. Hän muistutti, että Ruotsissa näin on toimittu.

– Transihmiset ovat joutuneet odottamaan lain uudistamista jo aivan liian pitkään. Vähintä mitä valtio voisi näiden viivästysten jälkeen tehdä, on kantaa vastuuta tekemistään ihmisoikeusloukkauksista, pyytää anteeksi ja tarjota korvauksia pakkosteriloinnin kohteeksi joutuneille, Hyrkkö sanoi.

Hyrkkö patisti myös käynnistämään valmistelun translasten ja -nuorten aseman parantamiseksi. Hallitusohjelman pohjalta valmisteltu laki ei tuo Hyrkön mukaan parannusta alaikäisten transihmisten asemaan.

– Translapselle ja -nuorelle sukupuolen juridinen vahvistaminen helpottaisi kohdatuksi tulemista oikeassa sukupuolessa ja tukisi sitä kautta lasten ja nuorten hyvinvointia. Translasten ja -nuorten oman identiteetin vähättely sen sijaan toimii päinvastoin.

Translain uudistuksessa laista poistuu vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ehtona sukupuolen vahvistamiselle. Tämän lisäksi sukupuolen juridinen vahvistaminen eriytetään lääketieteellisistä hoidoista.

Translaissa ei ole kyse vain sanoista ja pykälistä vaan olemassaolevista ihmisistä.

HYRKKÖ vetosi puheessaan siihen, että laista käytävä keskustelu olisi transihmisiä kunnioittavaa.

– Translaissa ei ole kyse vain sanoista ja pykälistä vaan olemassaolevista ihmisistä – ihmisten arjesta, hyväksytyksi tulemisesta, turvallisuudesta, perustavanlaatuisista ihmisoikeuksista, oikeudesta olla oma itsensä. Tämän toivon jokaisen ottavan huomioon, kun käymme keskustelua translaista ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista ihmisistä, hän sanoi.

Kunnioittavaa puhetta ja hienotunteisuutta peräänkuulutti myös SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokuntavastaava Ilmari Nurminen puheenvuorossaan.

– Kun kuuntelee erityisesti näitä vastustavia kommentteja, niin olen harmistunut siitä, että monet näistä sanomisista varmasti satuttavat transihmisiä aika kovasti. Toivoisin, että puheenvuoroissa huomioitaisiin asian arkaluontoisuus ja herkkyys, hän sanoi.

Nurminen tarttui puheenvuorossaan muutamiin translakia vastustaneissa kommenteissa esiin nousseisiin argumentteihin, kuten siihen, että sukupuolen vahvistaminen tehtäisiin huvin vuoksi ja sitä vaihdeltaisiin fiilikseen perustuen. Keskustelussa esitettiin myös näkemyksiä, että ihmiset käyttäisivät juridisen sukupuolen vahvistamisen mahdollisuutta väärin – jopa rikollisiin tarkoituksiin.

– Tämä on jo ilkeää näitä ihmisiä kohtaan. Todella surullinen kulma tähän keskusteluun, hän luonnehti.

Hallituksen esityksestä äänestetään eduskunnassa todennäköisesti ensi viikolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE