x

”Transponderit olivat pois päältä” – Myös Viro syyttää Venäjää ilmatilaloukkauksesta

Kuva: Lehtikuva / Ilmavoimat
Ilmavoimien ottama kuva venäläisestä SU-27 -hävittäjästä, jonka epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa torstai-iltana.

Viro sanoo, että Venäjän hävittäjä on loukannut sen ilmatilaa tänään. Viron asevoimien mukaan venäläinen Su-27-hävittäjä kävi Viron ilmatilassa Suomenlahdella lähellä Vaindloon saarta ennen aamukolmea.

Kone on samanlainen, jonka Suomen Puolustusvoimat havaitsi eilen lentävän Suomen ilmatilassa kahteen eri otteeseen.

Viron mukaan ilmatilaloukkaus kesti alle minuutin. Venäläishävittäjän transponderit eli tunnistuslaitteet, joiden avulla ne näkyisivät siviilitutkissa, olivat pois päältä.

Viron ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään kuultavaksi tapauksesta.

Putin: Vetoomukset pidätettyjen puolesta politisoituja

Kuva: Lehtikuva
Sauli Niinistö ja Vladimir Putin tapaavat Arkangelissa.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan vetoomukset pidätettyjen protestoijien puolesta ovat politisoituja, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Putinin mukaan tavoite on painostaa Venäjän sisäpolitiikkaa. Putin puhui asiasta Arkangelissa, jossa Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Putin tapaavat tänään.

Sunnuntaina Venäjällä osoitettiin laajasti mieltä hallituksen korruptiota vastaan.
Arvioiden mukaan pelkästään Moskovassa mielenosoituksiin osallistui 8 000–20 000 ihmistä ja muissa mielenosoituksissa ympäri Venäjän yhteensä tuhansia. Asiantuntijat arvioivat, että kyseessä oli laajin Venäjällä nähty mielenosoitusten sarja sitten Neuvostoliiton hajoamisen.

Pidätettyjä auttavan OVD-info-järjestön mukaan Moskovassa pidätettiin reilusti yli tuhat mielenosoittajaa, vaikka poliisi raportoi vain 500 pidätystä.

 

 

Donald Trumpin uusimman värväyksen palkka: 0€

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Timothy A. Clary

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tyttärestä Ivanka Trumpista, 35, tulee isänsä palkaton neuvonantaja. Hänen aviomiehensä Jared Kushner, 36, työskentelee jo Trumpin lähipiirissä tittelillä vanhempi neuvonantaja, myöskin palkatta.

Arvostelijat älähtivät, kun aiemmin kerrottiin, että Ivanka Trump oli saamassa toimiston Valkoisesta talosta sekä turvaluokituksen, vaikka hänellä ei ole virallista asemaa hallinnossa.

– Olen kuullut huolet, joita joillakin on sen suhteen, että neuvon presidenttiä. Haluan vapaaehtoisesti noudattaa kaikkia eettisiä sääntöjä ja siksi palvelen palkattomana työntekijänä Valkoisessa talossa, Ivanka Trump sanoi tiedotteessa.

Uuden asemansa myötä Ivanka Trumpin täytyy lain mukaan sitoutua samoihin eettisiin sääntöihin kuin muidenkin hallinnon työntekijöiden.

Trump viranomaisten syyniin: Floridan yksityisklubi epäilyttää

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa verovarojen käyttöä tarkkailevat viranomaiset ovat päättäneet käynnistää tutkinnan presidentti Donald Trumpin Floridan-matkoista. Asiasta kertovat lukuisat yhdysvaltalaisviestimet.

Tutkinnassa selvitetään muun muassa, miten salaiseksi luokitellut tiedot pystytään pitämään turvassa presidentin työskennellessä Floridan-yksityisklubillaan. Viranomaiset selvittävät myös, ettei Trumpin klubi peri matkoista kohtuuttomia kustannuksia veronmaksajilta.

Opposition edustajat olivat pyytäneet selvitystä sen jälkeen, kun sosiaalisessa mediassa levisi Trumpin yksityisklubin jäsenen ottamia kuvia Trumpista ja Japanin pääministeristä Shinzo Abesta väitetysti keskustelemassa Pohjois-Korean ohjuskokeesta klubin terassilla kaikkien nähtävillä.

Taas katastrofi Välimerellä: 150 ihmistä kateissa, mukana lapsia ja raskaana olevia naisia

Kuva: Lehtikuva
Nämä ihmiset pelastettiin kumiveneestä Libyan rannikolta marraskuun alussa.

Noin 150 ihmistä oli keskiviikkona kateissa Libyasta lähteneen laivan kaaduttua.

Tapahtumasta kertoi YK:n pakolaisjärjestön mukaan gambialainen 16-vuotias poika, joka pelastui pitämällä kiinni bensiinikanisterista.

Pelastuneen nuorukaisen mukaan aluksessa oli ollut myös lapsia ja raskaana olevia naisia. Suurin osa matkustajista oli kotoisin Nigeriasta, Gambiasta ja Malista.

Alus oli lähtenyt Libyan Sabrathasta.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan ainakin 590 siirtolaista on kuollut tai kadonnut Libyan rannikon edustalla tänä vuonna.

”Tässä se on, kuusi sivua” – EU:n ja Britannian välillä häämöttää jo riita

Kuva: Lehtikuva
Donald Tusk jäi katsomaan Tim Barrow'n selkää, kun tämä jätti Britannian EU-erokirjeen.

EU ja Britannia pääsevät vihdoin eteenpäin peruuttamattomassa. Yhdeksän kuukauden odotus päättyi, kun Britannia jätti Brysselissä eroilmoituksensa ja käynnisti kahden vuoden eroneuvottelut.

Maan EU-suurlähettiläs Tim Barrow luovutti kirjeen keskiviikkona Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, kuten Lissabonin sopimuksen 50. artiklan mukaan kuuluu tehdä.

Samaan aikaan kun Britannian pääministeri Theresa May linjasi Lontoossa jämäkästi neuvottelutavoitteitaan, surivat EU-päättäjät unionin murenemista.

Eroilmoituksen vastaanottanut Tusk kuvasi edessä olevaa vaihetta ”vahinkojen torjunnaksi”. Brexitissä kumpikaan osapuoli ei hänen mukaansa voi voittaa.

Vähäeleinen Tusk lausui vain sen verran kuin oli pakko, eikä vastannut tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiin.

– Tässä se on, kuusi sivua, Tusk sanoi ja nosti kirjeen ilmaan.

Paradoksaalisesti brexitistä seuraa hänen mukaansa kuitenkin myös jotakin positiivista, sillä jäljelle jäävien 27 jäsenmaan rivit tiivistyvät.

EU haluaa hänen mukaansa minimoida brexitin kustannukset EU-kansalaisille, yrityksille ja jäsenmaille.

– Mitä voin lisätä tähän? Kaipaamme teitä jo nyt, Tusk sanoi ennen kuin poistui salista.

Tämä on historiallinen päätös, josta ei ole paluuta.

Viime kesäkuun kansanäänestyksessä Britannia äänesti EU-eron puolesta, mutta vain 51,9 prosentin kannatuksella. Moni onkin toivonut, että britit pyörtäisivät päätöksensä lähteä. Pääministeri May ei jättänyt varaa jossittelulle, kun hän puhui keskiviikkona Britannian parlamentille.

– Tämä on historiallinen hetki, josta ei ole paluuta. Britannia jättää Euroopan unionin, May sinetöi.

Britannia ei hänen mukaansa tavoittele pääsyä EU:n sisämarkkinoille, vaan pyrkii neuvottelemaan mahdollisimman hyvän kauppasopimuksen.

Sisämarkkinoille pääsyn edellytyksenä olisi, että Britannia hyväksyisi tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaan liikkumisen kanaalin yli. Tätä saarivaltio ei ole valmis hyväksymään, sillä kuten brexitin kannattajat kampanjoivat ennen kansanäänestystä, maa haluaa ottaa maahanmuuton nyt omiin käsiinsä.

Neuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet, mutta edessä häämöttää jo ensimmäinen riita, ja se koskee neuvotteluiden marssijärjestystä.

Tuskille lähettämässään kirjeessä May toistaa moneen kertaan, että Britannian tulevasta suhteesta on neuvoteltava jo eroneuvotteluiden aikana. EU on vastustanut tätä, koska sen mielestä ensin pitää sopia ainakin erorahasta ja kansalaisten oikeuksista. Saksan liittokansleri Angela Merkel torjuikin Mayn vaatimuksen tuoreeltaan.

EU haluaa, että Britannia maksaa vastuunsa kesken jäävistä ohjelmista, rahastoista ja eläkkeistä. Komissio on arvioinut summaksi jopa 60 miljardia euroa.

Tiukkasävyinen May esiintyi keskiviikkona myös sovittelevasti. Hän toivoi, että neuvottelut pystytään käymään ”reilusti ja järjestäytyneesti”.

Britannia haluaa jäädä mukaan ainakin talous- ja turvallisuusyhteistyöhön.

– Britannia jättää EU:n, mutta ei Eurooppaa. Teemme kaikkemme EU:n menestyksen ja vaurauden eteen, May sanoi.

Edessä on kahden vuoden neuvotteluaika, josta 18 kuukautta on komission mukaan varattu aktiivisiin neuvotteluihin. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat siihen, että EU-maat sopivat neuvottelutavoitteistaan.

Britannia ja EU pääsevätkin neuvottelupöytään todennäköisesti vasta kesäkuussa.

STT–ANNIINA LUOTONEN