Ulkomaat

Trump arvioi Helsingin tapaamista: Putin saattaa olla Eurooppa-kierroksen ”helpoin tavattava”

Lehtikuva
Lehtikuva

Eurooppaan pian suuntaava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi Valkoisessa talossa pitämässään lehdistötilaisuudessa, että hänen Euroopan-kierroksensa ”helpoin tavattava” saattaa olla Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Trump kuitenkin sanoi myös, ettei vielä luokittele Putinia ystäväksi tai viholliseksi, vaan pitää tätä ”kilpailijana”, kirjoittaa verkkolehti The Hill.

Trump ja Putin tapaavat 16. heinäkuuta Helsingissä.

Ensinnäkin Amerikka, kunnioita liittolaisiasi.

Ennen huippukokousta Helsingissä Trump tapaa Yhdysvaltain Nato-liittolaisia Brysselissä sekä vierailee Britanniassa. Ennen Nato-kokousta Trump kritisoi Twitterissä jälleen kerran muiden Nato-maiden taloudellista panosta puolustusliittoon epäreilun pieneksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pyytää Trumpia puolestaan arvostamaan eurooppalaisia valtioita. Tiedotustilaisuudessa puhunut Tusk osoitti sanansa suoraan Trumpille, joka matkustaa illalla Brysseliin Nato-kokousta varten.

– Presidentti Trump, Amerikalla ei ole eikä tule olemaan parempaa liittolaista kuin Eurooppa, yksi EU:n keskeisistä johtajista sanoi Brysselissä.

– Eurooppalaiset panostavat puolustukseen paljon enemmän kuin Venäjä ja yhtä paljon kuin Kiina. Ja uskon, ettei ole epäilystäkään siitä, että tämä investointi on investointi Amerikan ja Euroopan yhteiseen puolustukseen ja turvallisuuteen. Samaa ei voi varmaksi sanoa Venäjästä ja Kiinasta.

Poikkeuksellisen suoraan puhunut Tusk kertoi, että hänellä on kaksi viestiä.

– Ensinnäkin Amerikka, kunnioita liittolaisiasi, joita ei lopulta ole niin montaa. Ja Eurooppa, käytä enemmän rahaa puolustukseesi, koska jokainen kunnioittaa liittolaista, joka on varautunut hyvin ja varustautunut.

Monien eurooppalaisten tavoin myös Tusk muistuttaa, että Naton turvatakuut on aktivoitu vain kerran, WTC-iskujen jälkeen Yhdysvaltain tueksi. Eurooppalaiset ovat myös taistelleet amerikkalaissotilaiden rinnalla Afganistanissa.

– Muista tämä huomenna, kun tapaamme Naton huippukokouksessa, mutta ennen kaikkea, kun tapaat presidentti (Vladimir) Putinin Helsingissä. On aina hyvä tietää kuka on strateginen ystäväsi. Ja kuka on strateginen ongelmasi.

EU ja Nato allekirjoittivat tiistaina yhteisen julkilausuman, jossa vahvistetaan yhteistyötä. Yhteistyö tarkoittaa käytännössä muun muassa sotakaluston liikuttelun helpottamista ja varautumista kyber- ja hybridiuhkiin.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat