Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump: Israel suostui olemaan liittämättä Länsirantaa itseensä

LEHTIKUVA / AFP Brendan Smialowski

Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä, kertoo Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs. Suurlähettiläs David Friedman puhui tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trumpin kanssa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Qatarilaisen al-Jazeeran mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi maan lykänneen liittämissuunnitelmiaan, mutta sanoi niiden olevan yhä pöydällä.

Presidentti Trump sanoi tiedotustilaisuudessa kuitenkin, että Israel olisi suostunut olemaan liittämättä alueita.

– En voi puhua ajasta tulevaisuudessa, se olisi suuri lausunto. Juuri nyt se ei ole pöydällä, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Israel suostui olemaan liittämättä Länsirantaa itseensä. Se on enemmän kuin (suunnitelmien) poistaminen pöydältä, he ovat suostuneet olemaan tekemättä sitä, Trump taas sanoi taas israelilaislehti Haaretzin mukaan.

Aiemmin useissa eri medioissa kerrottiin, että Israel olisi mahdollisesti luvannut olla jatkamatta suunnitelmiaan sen jälkeen, kun se sopi Arabiemiraattien kanssa suhteidensa normalisoinnista ja diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Esimerkiksi Arabiemiraateissa sijaitsevan Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohammed bin Zayed al-Nayhan tviittasi torstaina, että Israel olisi luvannut osana sopimusta olla jatkamatta uusien palestiinalaisalueiden haltuunottoa.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Trumpin laajasti kiisteltyä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israelin on ollut määrä liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Palestiinalaisjohto torjui tuoreen sopimuksen

Palestiinalaisten johto torjui Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu sopimusta ”aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi”. Hän vaatii, että

Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Arabimaista Israelilla on ollut tätä ennen diplomaattisuhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa.

Ranska peräänkuuluttaa kahden valtion mallia

Ranska suhtautui positiivisesti Israelin ja Arabiemiraattien historialliseen sopimukseen, joka on Trumpin mukaan tarkoitus allekirjoittaa noin kolmen viikon päästä Valkoisessa talossa.

Ranskan mukaan Israelin päätös keskeyttää palestiinalaisalueiden liittäminen on positiivinen askel. Ranska korosti lausunnossaan, että Israelin ja palestiinalaisten olisi nyt aloitettava uudelleen neuvottelut, joiden ajatuksena olisi kahden valtion muodostaminen kansanvälisen oikeuden puitteissa.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres toivoi, että Israelin ja Arabiemiraattien välinen sopimus edistäisi kahden valtion mallia ja rauhaa. Palestiinalaisalueiden liittäminen Israeliin sen sijaan tuhoaisi hänestä mahdollisuuden itsenäiselle palestiinalaisvaltiolle.

Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen. Sopimuksessa suuri osa Länsirannasta jäi Israelin armeijan alaisuuteen. Samalla suurin osa Jordaninlaaksosta jäi Israelin armeijan hallinnon alaiselle alueelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
25.9.2020
Tänään kuultiin murheellista tietoa koronarokotteen aikataulusta – THL:n ylilääkäri torppaa nyt väitteen Demokraatille
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE