Trump ja Filippiinien Duterte jatkoivat veljeilyä Asean-huippukokouksen alkaessa – ei puhettakaan ihmisoikeuksista

Kuva: AFP PHOTO AND POOL / MANAN VATSYAYANA
Donald Trump ja kollegansa Rodrigo Duterte.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ylistänyt erinomaisia välejään Filippiinien presidenttiin Rodrigo Duterteen. Presidenttien kahdenväliset keskustelut käytiin tänään Filippiineillä alkaneen Asean-huippukokouksen lomassa.

Trump luonnehti presidenttien keskusteluja erittäin onnistuneiksi ja kertoi nauttineensa ajastaan Filippiineillä. Jo eilen kaksikko kilisteli samppanjalaseja juhlaillallisella.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Trumpia nostamaan esiin Duterten huumeiden vastaisen sodan, joka on vaatinut tuhansia ihmishenkiä. Duterten tiedottajan mukaan asiasta ei puhuttu presidenttien tapaamisessa. Valkoisen talon mukaan Trump puhui ihmisoikeusasioista ”lyhyesti”.

Filippiinit on Trumpin kaksiviikkoisen Aasian-matkan viimeinen kohde. Trump osallistuu siellä Kaakkois-Aasian valtioiden yhteistyöjärjestö Aseanin huippukokoukseen, jossa aiheina ovat muun muassa äärijärjestö Isisin levittäytyminen Kaakkois-Aasiaan ja Pohjois-Korean ydinaseuhka.

Trumpin saapuminen Filippiineille kokosi myös lähes 2 000 mielenosoittajaa Manilaan. Mielenosoittajien kylteissä muun muassa kehotettiin Trumpia lähtemään kotiin.

Mellakkapoliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajien taltuttamiseksi. Uutistoimisto AFP:n paikalla olevan toimittajan mukaan ainakin kuusi poliisia loukkaantui mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa.

Etelä-Kiinan meren kiistaa ratkotaan Vietnamissa ja Filippiineillä

Trump ehdotti eilen itseään sovittelijaksi Etelä-Kiinan meren vuosikymmeniä kestäneen aluekiistan ratkaisemisessa. Asean-maiden odotetaan ilmoittavan huippukokouksessa, että maat aloittavat pitkään viivästyneet neuvottelut merenkulun ohjesäännöistä Etelä-Kiinan merellä.

Kiistaa on saariryhmistä, jotka useat alueen valtiot laskevat kuuluvaksi itselleen. Kiina on myös rakentanut Etelä-Kiinan merelle saaria, joille Kiinan arvellaan rakentavan ohjuspuolustusta.

Filippiinit sen paremmin kuin Kiinakaan ei innostunut Trumpin ehdotuksesta. Kiina pyysi kohteliaasti Trumpia ymmärtämään, että kiista halutaan ratkaista asianomaisten maiden kesken. Duterte puolestaan on välttänyt arvostelemasta Kiinaa, joka on luvannut Filippiineille taloudellista apua ja aseita.

Aluekiistassa saavutettiin kuitenkin väliaikainen sopu Kiinan ja Vietnamin välillä tänään, kun valtiot sopivat rauhan säilyttämisestä Etelä-Kiinan meren väylillä.
Maat sopivat, ettei kumpikaan osapuoli käyttäydy merialueella provosoivasti. Kiinan ja Vietnamin välit tulehtuivat vuonna 2014, kun Vietnam käynnisti öljynetsintähankkeen kiistellyllä merialueella.

Sopu syntyi Kiinan presidentti Xi Jinpingin valtiovierailulla Vietnamiin.

STT-AFP, Manila

Trump jakaa twiittiä, jossa Trump, äärioikeisto, Charles Manson ja talous niputetaan hämmentävästi yhteen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnetaan paitsi hyperaktiivisena twiittaajana myös eteenpäin jakamistaan muiden kirjoituksista.

Twitterissä on syntynyt taas kohua, tällä kertaa sen ympärille, että Trump on jakanut seuraajilleen televisiokanava Foxin uutistoimittajan Laura Ingrahamin twiittiä, joka on puolestaan vastaus New York Timesissa olleeseen mielipidekirjoitukseen.

Timesissa olleessa artikkelissa kirjoitettiin, ettei tällä viikolla kuollut massamurhaaja Charles Manson ollut 1960-luvun väistämätön seuraus vaan jos jotain, ennusmerkki nykypäivän äärioikeistosta.

Ingraham tarttui tähän kielipelillä ja tokaisi omassa twiitissään, että kuinka niin ”äärioikeistosta”.

”Tarkoitat varmaan ”oikeassa tähän asti”, kuten Trump on ollut siinä, kuinka saada talous lentoon”.

Nyt sekä Ingraham että Trump ovat saaneet arvostelua osakseen muun  muassa siitä, että murhaaja Mansonin karmeat teot kuitataan ”oikeassa olemisella”.

Jo aiemmin viikolla syntyi kohua siitä, kun Newsweek-lehti pohdiskeli jutussaan, kuinka Manson ja Trump käyttivät kieltä saadakseen seuraajia.

”Porsaanreikä” – Näin EU auttoi Unkaria saamaan hyväksynnän Venäjän rahoittamalle ydinvoimalalle

Kuva: Lehtikuva

Euroopan komissio auttoi Unkaria löytämään porsaanreiän EU-säännöksistä jotta se sai hyväksynnän Venäjän tukeman Paks II -ydinvoimalan rakentamiselle, kertoo EURACTIV.com. Se on saanut käsiinsä asiaa valottavia dokumentteja.

Venäläinen Rosatom ja Unkarin hallitus sopivat rakentamisesta alkujaan tammikuussa 2014. Venäjän osuudeksi rahoituksesta sovittiin 80 %. Komissio kiinnostui asiasta. Se avasi EU:n jäsenyysvelvoitteiden rikkomista koskevan menettelyn marraskuussa 2015, koska Unkarin hallitus oli valinnut Rosatomin ilman tarjouskilpailua.

EURACTIVin mukaan komission virkamiehet auttoivat Unkarin hallitusta käyttämään ”teknisen yksinoikeuden” (technical exclusivity) argumenttia hyväksynnän saamiseksi pitkien neuvottelujen ja argumenttien hiomisten jälkeen marraskuussa 2016.

Keskustelua aiheesta

”Sotapropagandaa” – Bosnian teurastajan poika: Isäni valittaa elinkautisesta

Kuva: Lehtikuva

Elinkautiseen vankeuteen tuomittu Bosnian entinen serbikomentaja Ratko Mladic aikoo valittaa tuomiostaan. Asiasta kertoo hänen poikansa Darko Mladic, jonka mukaan tuomio on epäoikeudenmukainen eikä perustu tosiasioihin.

Nuoremman Mladicin mukaan Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuinen päätös on ”sotapropagandaa”.

AVAINSANAT

”1 628” – Amerikkalaislehti laskee Trumpin kaikki pötypuheet virkakauden ensimmäisen vuoden aikana, tämä väite on nyt ykkössijalla

Kuva: Lehtikuva

The Washington Post -lehden faktantarkistusmittari The Fact Checherin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt virkakautensa ensimmäisen vuoden aikana toistaiseksi yli 1 600 virheellistä tai harhaanjohtavaa väitettä. Lukuja on päivitetty viimeksi 13. marraskuuta. Mukana ovat väitteet 298 päivän osalta. On siis luultavaa, että 1 628 kasvaa vielä ennen kuin virkakauden ensimmäisen vuoden 365 päivää tulevat täyteen.

Trumpin useimmin, kaikkiaan 60 kertaa toistama väittämä kuuluu: “Obamacare is a disaster. It’s virtually dead. As far as I’m concerned, it really is dead.” Eli ”Obamacare on katastrofi. Se on käytännössä kuollut. Ainakin mitä minuun tulee, se todella on kuollut.”

Trump on myös toistellut yli 50 kertaa väitettä, jonka mukaan Yhdysvaltojen osakemarkkinat ovat korkeammalla kuin koskaan. Trump on rehvastellut myös toistuvasti sitä, että yritykset ovat palaamassa maahan.

Lisäksi presidentti on väittänyt kymmeniä kertoja, että maassa on matalin työttömyys 17 vuoteen.

Vilkkainta Trumpin virheellinen sanailu on ollut elokuussa, kun senaatissa käsiteltiin terveydenhuollon tulevaisuutta koskevia esityksiä.

AVAINSANAT

Taas uusi Trump-kohu – nyt armeijan työntekijöistä, joita epäillään sopimattomista kontakteista naisiin

Kuva: AFP PHOTO / Jim Watson

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin Aasian-matkalle osallistuneita armeijan työntekijöitä on siirretty sivuun tehtävistään, koska heidän epäillään olleen ”sopimattomassa kontaktissa ulkomaalaisiin naisiin” virkamatkan aikana. Asiasta uutisoi Washington Post lähdetietoihin vedoten.

Puolustusministeriö on vahvistanut tutkivansa kolmen henkilön käytöstä Trumpin Vietnamin-vierailulla. Viranomaisten mukaan kolmen henkilön epäillään rikkoneen ulkonaliikkumissääntöjä vierailulla.

Epäilyksenalaiset työskentelivät Valkoisen talon tiimissä, jonka tehtävä on varmistaa presidentin ja muun korkean valtiojohdon sekä tiedusteluviranomaisten salatut viestiyhteydet.

Lehden mukaan presidentti Trump on hyvin iloinen, että mahdollinen sopimaton käytös tulee ilmi.

Saman tiimin neljää jäsentä epäiltiin sopimattomasta käytöksestä varapresidentti Mike Pencen Panaman-matkalla elokuussa. Heitä syytettiin ulkomaisten naisten viemisestä turvatulle alueelle työajan jälkeen.

AVAINSANAT