Trump ja Venezuelan Maduro törmäyskurssilla

Kuva: Lehtikuva-AFP
Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.

Yhdysvaltain ja Venezuelan erimielisyydet ovat nopeasti kärjistymässä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaatii Venezuelan vangitun oppositiojohtajan vapauttamista, kun taas Venezuelan presidentti Nicolas Maduro varoittaa Trumpia provosoimasta.

Trump vaati twiitissään Venezuelaa vapauttamaan Leopoldo Lopezin, joka sai vankeustuomion levottomuuksiin yllyttämisestä.

Venezuelan hallinto puolestaan katkaisi uutiskanava CNN:n espanjankielisten tv-uutisten lähetykset maassa. Syksi ilmoitettiin, että CNN oli levittänyt ”propagandaa” maan passien kaupittelusta.

Yhdysvaltain ja Venezuelan suhteet ovat olleet kehnot jo pitkään.

Trumpin vasta alkaneen hallintokauden aikana suhteet ovat nyt kuitenkin aallonpohjassa.

Pääministeri Sipilä uskoo Merkelin jatkavan vahvana vaalituloksesta huolimatta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousu on iso muutos Saksan politiikkaan.

Sipilä ei kuitenkaan usko, että AfD otetaan hallitusneuvotteluihin. Sipilä arvioikin Saksan seuraavalla hallituksella olevan samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella.

Sipilän mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel jatkaa vahvana tuloksesta huolimatta. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyttivät tappiosta huolimatta suurimman puolueen aseman liittopäivävaaleissa.

Tutkija: ”Radikaalioikeiston nousu on Saksan historiassa merkittävä muutos”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
AfD:n kannattaja riemuitsi vaalituloksesta.

Suomalaistutkijan mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen menestys ja nousu Saksan liittopäivävaaleissa maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi on historiallinen muutos.

– Vaikka puolueen kannatus ei nyt hirveän paljon poikkea viimeisistä kannatuslukemista, niin se näyttäisi saavan kolmannen sijan. Tämän tyyppinen oikeiston, tai jopa radikaalioikeiston, nousu on Saksan historiassa merkittävä muutos, analysoi yliopistonrehtori Kimmo Elo Helsingin yliopistosta.

– Toki kristillisdemokraattien (CDU) kannatus jäi aika paljonkin alhaisemmaksi kuin mitä odotettiin. Ennen vaalejahan puhuttiin 38:sta tai jopa 40 prosentista. Demarien (SPD) kannatus oli se, mikä se on viimeisissä kannatusmittauksissakin ollut, Elo jatkaa.

Luvassa voi olla myrskyisiäkin aikoja.

Demarien nopeaa ilmoitusta oppositioon jäämisestä Elo pitää osin vaalitaktiikkana.

– Tulosten valossa jäljellä on kaksi mahdollista laskennallista koalitiota: suuri koalitio ja sitten tämä niin sanottu Jamaika. SPD:n taktiikkana voi olla saada painetta Merkelille.

– Jos neuvottelut vihreiden ja liberaalien kanssa eivät johda tulokseen, sitten Merkelille ei oikeastaan jää vaihtoehtoja, ellei sitten haluta lähteä koalitiota hakemaan uusien vaalien kautta. Näin demareilla olisi mahdollisuus vaikka hieman korottaa panoksia omien preferenssiensä läpisaamiseksi, Elo laskeskelee.

Vaikka AfD:llä ei ole asiaa hallitukseen, se tulee saamaan tärkeitä valiokuntapaikkoja. Elon mukaan luvassa voi olla myrskyisiäkin aikoja.

– Saksassakin on tietyt työskentelytavat, joilla liittopäivät toimivat. Varmasti he pyrkivät kokeilemaan vahvasti niitä rajoja: kuinka paljon he voivat flirttailla ääriajatteluun liittyvien teemojen kanssa. Paljonhan riippuu tietysti siitä, miten muut puolueet reagoivat.

Soini sanoo tyytymättömyyden maahanmuuttopolitiikkaan näkyneen vaalituloksissa.

Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) arvioi Saksan hallitusneuvotteluista tulevan pitkät ja sotkuiset.

Soinin mukaan on kuitenkin selvää, että hallitus muodostetaan ja sen johtoon tulee liittokansleri, kristillisdemokraattien (CDU) Angela Merkel.

Soini sanoo tyytymättömyyden maahanmuuttopolitiikkaan näkyneen vaalituloksissa, kun maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue nousi Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Sama tyytymättömyys heijastui Soinin mukaan myös Merkelin kristillisdemokraattien heikkoon menestykseen.

Merkel: AfD:n nousu parlamenttiin on suuri haaste

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousu maan parlamenttiin on suuri haaste.

Merkel lupasi kuunnella oikeistopopulisteja äänestäneiden toiveita ja pelkoja voittaakseen nämä takaisin.

Omalle puolueelleen Merkel sanoi toivoneensa parempaa tulosta, mutta muistutti, ettei kukaan voi muodostaa hallitusta kristillisdemokraatteja vastaan.

Merkel puhui kristillisdemokraattien vaalinvalvojaisissa Saksan liittopäivävaalien ensimmäisten ennusteiden tultua julki. CDU:lle povattiin luotettavassa ennusteessa 32,5 prosentin kannatusta.

Ainoaksi hallitusvaihtoehdoksi jää kristillisdemokraattien liittoutuminen FDP:n ja vihreiden kanssa.

Vaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista saattaa tulla haastavat. Saksan sosialidemokraatit ilmoittivat aikaisemmin siirtyvänsä huonon vaalimenestyksen vuoksi oppositioon. Demarit ovat saamssa 21 prosenttia äänistä.

Jos demareiden päätös pitää, käytännössä ainoaksi hallitusvaihtoehdoksi jää kristillisdemokraattien liittoutuminen FDP:n ja vihreiden kanssa. Yhdistelmä tunnetaan Saksassa yleisesti Jamaika-koalitiona, koska puolueiden tunnusvärit musta-keltainen-vihreä ovat samat kuin Jamaikan lipussa.

Jos kristillisdemokraattien Merkel valitaan uudelleen liittokansleriksi, hän on tulevan nelivuotiskautensa jälkeen johtanut Saksaa 16 vuotta eli yhtä kauan kuin poliittinen mentorinsa, edesmennyt Helmut Kohl.

Saksan sosialidemokraatit oppositioon – äärioikeistolainen AfD jyräsi tiensä liittopäiville

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Ennusteita jännitettiin kristillisten vaalinvalvojaisissa.

Angela Merkelin johtama kristillisdemokraattien CDU-puolue näyttää ensimmäisten ennusteiden mukaan saavan torjuntavoiton Saksan liittopäivävaaleissa. CDU:n tulos on kuitenkin jäämässä povattua pienemmäksi, vain 32,5 prosenttiin.

Sosialidemokraatit puolestaan tulevat kärsivän vaaleissa tappion. Demarit saivat ovensuukyselyjen mukaan 21 prosenttia äänistä.

Saksassa vaaleja sosialidemokraattien vaalinvalvojaisissa seuraava Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Mikko Majander kertoo Demokraatille sosialidemokraattien puheenjohtajan Martin Schulzin julistaneen hetki sitten puheessaan, että demarit siirtyvät oppositioon. Ilmoitus sai Majanderin mukaan yleisöltä raikuvat aplodit.

Schulzin ilmoitus tarkoittaa sitä, että niin kutsutun ”suuren koalition” taru on tältä osin lopussa. Suurella koalitiolla tarkoitetaan Saksan nykyistä sosialidemokraattien ja kristillisdemokraattien muodostamaa hallitusta.

– Suuri koalitio näyttää häviävän vaaleissa yhteensä niin paljon, että on ihme, mikäli hallitus jatkaa, Majander arvio tilannetta hetki ennen Schulzin puhetta.

Martin Schulz pitämässä puhetta ennusteiden julkaisun jälkeen.

Koalition tilalle on Saksassa ennen vaaleja ehdotettu niin sanottua ”Jamaika-koalitiota”, jolloin hallitukseen nousisi CDU:n lisäksi keskusta-oikeistolaiset vapaat demokraatit sekä vihreät. Vihreät ovat saamassa ennustusten mukaan 10 % äänistä, vapaat demokraatit puolestaan 11 prosenttia.

Majander kuitenkin arvelee tuoreeltaan, että vihreiden voi olla hyvin haastavaa lähteä mukaan kyseiseen koalitioon, sillä puolueen linja on täysin eri kuin vapaiden demokraattien.

– Toisaalta, vihreiden tulos näyttää sen verran hyvältä, että puolueella on nyt neuvotteluasemaa.

Vaalihuoneet sulkeutuivat Saksassa vasta vajaa tunti sitten. Aikaisempina vuosina Saksassa uurnien sulkeuduttua annetuja ennusteita on kuitenkin voitu pitää luotettavina.

Tilanne näyttää ennusteiden mukaan tältä:

CDU/CSU 32,5 prosenttia
SPD 20
AfD 13,5
FDP 10,5
Vihreät 9,5
Vasemmisto 9

Jotta puolue voi saada edustajiaan liittopäiville, tulee sen saada vaaleista yli 5 prosentin äänisaalis.

AfD on ennakkotietojen mukaan nousemassa ryminällä Saksan liittopäiville.

Vaalien suurimpana voittajasta ei liene epäselvyyttä. Maahanmuuttovastainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) –puolue on ennakkotietojen mukaan nousemassa ryminällä Saksan liittopäiville.

Vuonna 2013 perustetulla äärioikeistolaisella puolueella ei tähän mennessä ole ollut yhtään edustajaa parlamentissa. Nyt puolue näyttää saavan jopa 14 prosenttia kannatuksesta.

Puolueen kärkiehdokas Alexander Gauland ennättikin STT:n mukaan heti uhoamaan ensimmäisten tulosten tultua, että puolue aikoo muuttaa Saksaa ja haastaa liittokansleri Merkelin päätökset.

AfD:lle povatut Luvut ovat suuria Saksassa, jossa äärioikeistolla ei ole ollut juurikaan sijaa toisen maailmansodan jälkeen.

– Asia on varmasti iso Saksalle. Mikään muu puolue ei suostu taatusti tekemään yhteistyötä heidän kanssaan mutta puhujalavan he parlamentista tulevat saamaan, Majander totesi Demokraatille eilen.

Juttua on päivitetty viimeksi klo 19:59.

Irakin kurdijohto sanoo järjestävänsä kansanäänestyksen itsenäisyydestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Irakissa kurdien itsenäisyysäänestys järjestetään huomenna, sanoo kurdijohtaja Massud Barzani. Hänen mukaansa kumppanuus Iranin keskushallinnon kanssa on epäonnistunut.

Irakin pääministeri Haider al-Abadi puolestaan sanoo hallintonsa käyttävän kaikkia käytettävissä olevia keinoja suojellakseen maan yhtenäisyyttä.

Irakin kurdeilla on nykyisin kolme maakuntaa käsittävä itsehallintoalue maan pohjoisosassa.