Ulkomaat

Trump jatkoi EU-johtajien ärsyttämistä Puolassa: Länsimaita pitää suojella perinteiden rappeutumiselta

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Puolan presidentti Andrzej Duda (oikealla) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Varsovassa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Puolan presidentti Andrzej Duda (oikealla) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Varsovassa.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Puolan presidentti Andrzej Duda (oikealla) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump Varsovassa.

Puolassa vieraileva Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on jatkanut EU-johtajien ärsyttämistä ennen huomenna alkavaa johtavien teollisuusmaiden G20-ryhmän huippukokousta.

Trump piti aamupäivällä lehdistötilaisuuden Varsovassa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa. Trumpilta kysyttiin hänen Twitterissä levittämästään pilkkavideosta, jossa hän hakkaa nyrkeillä uutiskanava CNN:ää symboloivaa hahmoa.

– CNN on tehnyt valeuutisia pitkään ja esittänyt minut erittäin epärehellisellä tavalla. Teillähän on ollut samanlaista, herra presidentti, Trump vitsaili kääntyen Dudan puoleen.

Puolan oikeistohallitus on ollut EU:n kanssa hankauksissa muun muassa lehdistönvapauskysymyksistä.

Vuoden alussa Euroopan komissio väläytti voivansa jäädyttää Puolan äänioikeuden EU-päätöksenteossa, jos maan hallitus jatkaa keskeisten oikeusvaltioperiaatteiden rapauttamista.

Länsidiplomaatit ovat arvostelleet sitä, että Trump päätti vierailla juuri Puolassa ennen huomenna Saksassa alkavaa johtavien teollisuusmaiden G20-kokousta.

Puola sen sijaan on ottanut vierailusta kaiken irti. Viime viikolla hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi, että muut Euroopan maat ovat Puolalle kateellisia.

Trump vaikutti myös ottavan tavallista jyrkemmän kannan Venäjään.

Lehdistötilaisuudessa Trump vaikutti myös ottavan tavallista jyrkemmän kannan Venäjään, jonka presidentin Vladimir Putinin hän tapaa huomenna.

Trump sanoi, että Yhdysvallat työskentelee liittolaistensa kanssa torjuakseen Venäjän ”vakautta horjuttavan käytöksen”. Presidentiltä kysyttiin myös jälleen Venäjän väitetystä sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaalikampanjaan.

– Se saattoi olla Venäjä, se saattoi olla monta muuta maata. Kukaan ei oikeasti tiedä varmasti, Trump sanoi.

Trump osallistuu Varsovassa myös Itä- ja Keski-Euroopan maiden huippukokoukseen. Iltapäivällä hän pitää merkittäväksi luonnehditun puheen Varsovassa.

Valkoisen talon etukäteen julkaisemien otteiden mukaan Trump aikoo puheessaan varoittaa, että länsimaiden tulevaisuus on vaarassa. Presidentin mukaan länsimaisia sivilisaatioita pitää suojella terrorismilta, byrokratialta ja perinteiden rappeutumiselta.

– Byrokratia näivettää ihmisten elinvoimaa ja vaurautta. Länsimaat eivät tulleet mahtaviksi paperitöiden ja säännösten takia vaan siksi, että ihmisten annettiin tavoitella unelmiaan ja kohtaloaan, Trump aikoo sanoa.

Viime viikolla Valkoinen talo kertoi, että Trump aikoo käsitellä puheessaan myös Yhdysvaltojen ja Euroopan suhdetta sekä sen tulevaisuutta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat