Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trump perääntyy kiistellyn kansalaisuuskysymyksen kanssa – ei vaadi sitä enää väestönlaskentaan

Donlad Trump on ajanut vahvasti kansalaiskysymystä osaksi väestönlaskentaa. Arkistokuva.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump perääntyy vaatimuksessaan lisätä kiistelty kansalaisuuskysymys maan väestönlaskentalomakkeeseen. Tähän mennessä Trump on ajanut kysymyksen lisäämistä voimakkaasti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi jo kesäkuun lopulla, että esitetyt perustelut kansalaisuuskysymyksen lisäämiselle eivät ole riittäviä. Sen jälkeen Trumpin hallinto kuitenkin jatkoi kartoittamalla muita mahdollisuuksia, joilla kysymys olisi voitu lisätä lomakkeeseen.

Nyt Trump aikoo etsiä väestön kansalaisuustietoja muista virallisista lähteistä, kertoo New York Times.

– Emme luovu tavoitteestamme määritellä Yhdysvaltain väestön kansalaisuustilannetta, Trump sanoi medialle torstaina.

Väe stönlaskennalla valtava merkitys

Yhdysvalloissa järjestetään väestönlaskenta kymmenen vuoden välein, ja sen aika on taas ensi vuonna. Kansalaisuuskysymystä vastustaneet ovat pelänneet, että sen lisääminen lomakkeeseen voi saada monet siirtolaiset jättämään väestönlaskentalomakkeen täyttämättä, mikä tekisi tuloksista vähemmän luotettavia. Monet epäilevät, että Trumpin perimmäinen tavoite on ollut etsiä laittomasti Yhdysvalloissa oleskelevia maahanmuuttajia.

Osa arvostelijoista katsoo myös, että jos kysymys on mukana ja kyselyyn jätetään vastaamatta sen vuoksi, tulokset vääristyvät republikaanien eduksi.
Kymmenen vuoden välein järjestettävän väestönlaskennan tuloksilla on suuri merkitys. Niiden perusteella päätetään muun muassa, kuinka monta edustajaa kukin osavaltio saa edustajainhuoneeseen ja kuinka monta valitsijamiestä kullakin osavaltiolla on presidentinvaaleissa. Laskennan tuloksella on vaikutusta myös valtion rahojen jakamiseen osavaltioille ja paikallisyhteisöille. Väestönlaskenta voi ratkaista esimerkiksi, mihin rakennetaan uusi koulu tai sairaala.

Lisää aiheesta

Koska vastaamatta jättäminen tekisi siirtolaisista näkymättömiä, monet liittovaltion palvelut saattaisivat heikentyä alueilla, joilla he asuvat.

Väestölaskentaviraston asiantuntijat arvioivat, että 1,6–6,5 miljoonaa siirtolaista eritoten Latinalaisen Amerikan maista jättäisi vastaamatta tai valehtelisi, jos kansalaisuuskysymys olisi mukana.

(STT-AFP )

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE