Trump: Pohjois-Korean kriisi on ratkaistavissa – ”Tunteeni Xitä kohtaan ovat erittäin lämpimät”

Kuva: AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan ja USA:n päämiehillä on lämpimät välit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän ja Kiinan presidentti Xi Jinping uskovat, että Pohjois-Korean kriisi on ratkaistavissa. Aasian-virkamatkallaan oleva Trump neuvotteli tänään Xin kanssa muun muassa Pohjois-Korean uhasta.

Trump sanoo, että hänen ja Xin keskustelu Pohjois-Koreasta oli loistava. Trump antoi kommenttinsa kaksikon neuvottelujen jälkeen parlamenttitalolla Pekingissä.

Xi sanoi puolestaan Trumpille, että Yhdysvaltojen ja Kiinan täytyy vahvistaa kommunikaatiotaan ja yhteistyötään suurissa kansainvälisissä ja alueellisissa asioissa, mukaan lukien Korean niemimaan ja Afganistanin tilanteissa. Aiemmin Xi on useasti vaatinut Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa neuvottelemaan, jotta kriisi voitaisiin ratkaista rauhanomaisesti.

Trump: Tulemme tekemään upeita asioita USA:lle ja Kiinalle

Trumpin Pekingin-vierailun neuvottelujen toinen aihe oli Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet. Kiinassa varhain tänään Suomen aikaa puhunut Trump sanoi, että Kiinan kaupan ylijäämä on epäreilu, mutta hän ei syytä Kiinaa asiasta. Trump myös kysyi, että kuka loppujen lopuksi voi syyttää yhtä maata toisen maan hyödyntämisestä kansalaistensa hyväksi.

Trump myös sanoi neuvottelujen jälkeen, että Yhdysvaltain edellinen hallinto oli päästänyt kaupan epätasapainon lähtemään käsistä.

– Aiomme tehdä sen (kauppataseen) reiluksi, ja se tulee olemaan erinomaista meille molemmille (Yhdysvalloille ja Kiinalle).
Trump myös ylisti Xitä, jonka hän tapasi ensimmäisen kerran Floridassa huhtikuussa. Trump muun muassa sanoi, että hänen tunteensa Xitä kohtaan ovat erittäin lämpimät.

– Kuten sanoimme, välillämme on paljon kemiaa ja uskon, että tulemme tekemään upeita asioita sekä Kiinalle että Yhdysvalloille, Trump hehkutti.

Xi puolestaan sanoi Trumpille muun muassa, että Kiinan ja Yhdysvaltain yhteistyö on ainoa oikea vaihtoehto ja ainoastaan tilanne, jossa molemmat voittavat, voi johtaa parempaan tulevaisuuteen.

Trump on aiemmin toistuvasti syyttänyt Kiinaa kauppataseen vajeesta. Kiina vie Yhdysvaltoihin paljon enemmän tavaraa kuin Yhdysvallat Kiinaan.

Trump ja Xi solmivat 250 miljardin kaupoista maiden välillä

Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet yli 250 miljardin dollarin kaupoista maiden välillä. Sopuun kaupoista päästiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Pekingin-vierailun aikana.

Kaupat koskevat muun muassa soijan ja lentokoneiden tuontia ja Alaskan maakaasuprojekteja.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping allekirjoittivat uutistoimisto AFP:n mukaan enemmän kuin tusinan sopimuksia kaksikon käymien neuvottelujen jälkeen allekirjoitustilaisuudessa.

Juttua päivitetty maiden välisillä kauppasopimustiedoista.

STT-AFP, Peking 

Isku ortodoksikirkolla: useita kuollut tulituksessa Venäjällä, vartijat ampuivat hyökkääjän

Etelä-Venäjällä Dagestanissa useita ihmisiä on saanut surmansa ampumisessa ortodoksikirkon luona. Venäläismedian mukaan asemies avasi tulen, kun ihmiset olivat tulossa ulos kirkosta.

Venäjän terveysministeriö kertoo, että kuolleita on ainakin viisi. Lisäksi useita ihmisiä on haavoittunut, heidän joukossaan kaksi vartijaa, jotka vastasivat hyökkäykseen ja tappoivat ampujan. Osan haavoittuneista kerrotaan saaneen vakavia vammoja.

Hyökkäys tapahtui Kizljarin kaupungissa, joka sijaitsee Dagestanin pohjoisosassa lähellä Tshetshenian rajaa.

Venäläiskanava RT:n mukaan ampujalla oli metsästyskivääri. Uutistoimisto Interfax kertoo, että hän oli vuonna 1995 syntynyt paikallinen mies.

Sputnik-uutistoimiston lähteiden mukaan miehellä ei ole aiempaa rikoshistoriaa eikä hänen tiedetä kuuluneen mihinkään ääriryhmään.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Israelin pääministerin tyly esiintyminen sai yllättävän vastaanoton Iranissa

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif ei halunnut ryhtyä sanasotaan Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa Münchenissä. Zarifin mukaan Netanjahun esiintyminen iranilaiseksi väitetty lennokin osa mukanaan oli ”sirkusta”, joka ei ansaitse edes vastausta.

Zarif toisti omassa puheessaan jo viime vuonna esittelemänsä ajatuksen Persianlahden alueen laajasta turvallisuusjärjestelmästä. Hänen mukaansa väitteet Iranin halusta alueelliseksi suurvallaksi ovat perättömiä.

Hitler-viittaus säesti kohupuhetta – ”En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hyökkäsi rajusti Irania vastaan puheessaan Münchenin turvallisuuskokouksessa. Iran on tällä hetkellä suurin uhka koko maailmalle, Netanjahu julisti.

Hänen mukaansa Israel ei salli Iranin luoda pysyvää läsnäoloa Syyriaan. Israel on valmis toimimaan sen estämiseksi myös suoraan Irania vastaan, Netanjahu uhkasi.

– Älkää koetelko Israelia, Netanjahu viestitti Iranin vallanpitäjille.

Netanjahu esitteli puhuessaan esinettä, jonka hän sanoi olevan osa Israelin ilmatilassa alas ammutusta iranilaisesta lennokista. Münchenissä myöhemmin tänään puhuvaa Iranin ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia Netanjahu kuvaili ”elegantiksi valehtelijaksi”.

Netanjahu moitti puheessaan myös Iranin ydinohjelmasta 2015 solmittua kansainvälistä sopimusta. Hän rinnasti sen länsivaltojen sopimuksiin natsi-Saksan kanssa ennen toista maailmansotaa, joiden toivottiin estävän sota mutta jotka lopulta vain rohkaisivat Hitleriä.

Erikoinen myönteinen seuraus Iranin uhkan kasvusta Lähi-idässä on Netanjahun mukaan ollut se, että yhteinen huoli siitä on parantanut Israelin ja arabimaiden keskinäisiä suhteita.

– En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani, Netanjahu totesi.

Iranin uhka voikin Netanjahun mukaan paradoksaalisesti tasoittaa tietä sovulle Israelin ja palestiinalaisten kanssa.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta

Demarit äänestävät hallitukseen menosta – SPD:n johtajaehdokas hyvin toiveikas

Kuva: Lehtikuva

Saksan sosiaalidemokraatit valmistautuvat jäsenäänestykseen hallitukseen menosta. Äänestys käynnistyy alkuviikosta, ja tulokset selviävät kahden viikon kuluttua.

SPD:n johtajaksi esitetty Andrea Nahles kampanjoi viikonloppuna Hampurissa. Hän sanoo olevansa hyvin toiveikas, että sopimus liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa saa selvän tuen.

Nahlesin odotetaan nousevan puolueen johdosta eronneen Martin Schulzin seuraajaksi huhtikuussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Matkustajakone putosi Iranissa – 66 kuoli

Kaikki Iranin onnettomuuskoneessa olleet 66 ihmistä ovat kuolleet, kertoo lentoyhtiö. Kone syöksyi maahan Zagrosvuorilla Lounais-Iranissa.

Aseman Airlinesin kone oli lähtenyt Teheranista ja oli matkalla Yasujin kaupunkiin. Onnettomuus tapahtui lähellä Semiromin kaupunkia Isfahanin maakunnassa.

Kone oli tiettävästi kaksimoottorinen potkuriturbiinikone ATR-72, jota käytetään erityisesti lyhyillä reiteillä.

Viranomaisten mukaan alueelle on lähetetty helikopteri, mutta se ei ole päässyt laskeutumaan sumun takia. Vuoristoon ei pääse ambulansseilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta