Ulkomaat

Trump: Pohjois-Korean kriisi on ratkaistavissa – ”Tunteeni Xitä kohtaan ovat erittäin lämpimät”

AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan ja USA:n päämiehillä on lämpimät välit.
AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan ja USA:n päämiehillä on lämpimät välit.
AFP PHOTO/Nicolas Asfouri
Kiinan ja USA:n päämiehillä on lämpimät välit.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän ja Kiinan presidentti Xi Jinping uskovat, että Pohjois-Korean kriisi on ratkaistavissa. Aasian-virkamatkallaan oleva Trump neuvotteli tänään Xin kanssa muun muassa Pohjois-Korean uhasta.

Trump sanoo, että hänen ja Xin keskustelu Pohjois-Koreasta oli loistava. Trump antoi kommenttinsa kaksikon neuvottelujen jälkeen parlamenttitalolla Pekingissä.

Xi sanoi puolestaan Trumpille, että Yhdysvaltojen ja Kiinan täytyy vahvistaa kommunikaatiotaan ja yhteistyötään suurissa kansainvälisissä ja alueellisissa asioissa, mukaan lukien Korean niemimaan ja Afganistanin tilanteissa. Aiemmin Xi on useasti vaatinut Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa neuvottelemaan, jotta kriisi voitaisiin ratkaista rauhanomaisesti.

Trump: Tulemme tekemään upeita asioita USA:lle ja Kiinalle

Trumpin Pekingin-vierailun neuvottelujen toinen aihe oli Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasuhteet. Kiinassa varhain tänään Suomen aikaa puhunut Trump sanoi, että Kiinan kaupan ylijäämä on epäreilu, mutta hän ei syytä Kiinaa asiasta. Trump myös kysyi, että kuka loppujen lopuksi voi syyttää yhtä maata toisen maan hyödyntämisestä kansalaistensa hyväksi.

Trump myös sanoi neuvottelujen jälkeen, että Yhdysvaltain edellinen hallinto oli päästänyt kaupan epätasapainon lähtemään käsistä.

– Aiomme tehdä sen (kauppataseen) reiluksi, ja se tulee olemaan erinomaista meille molemmille (Yhdysvalloille ja Kiinalle).
Trump myös ylisti Xitä, jonka hän tapasi ensimmäisen kerran Floridassa huhtikuussa. Trump muun muassa sanoi, että hänen tunteensa Xitä kohtaan ovat erittäin lämpimät.

– Kuten sanoimme, välillämme on paljon kemiaa ja uskon, että tulemme tekemään upeita asioita sekä Kiinalle että Yhdysvalloille, Trump hehkutti.

Xi puolestaan sanoi Trumpille muun muassa, että Kiinan ja Yhdysvaltain yhteistyö on ainoa oikea vaihtoehto ja ainoastaan tilanne, jossa molemmat voittavat, voi johtaa parempaan tulevaisuuteen.

Trump on aiemmin toistuvasti syyttänyt Kiinaa kauppataseen vajeesta. Kiina vie Yhdysvaltoihin paljon enemmän tavaraa kuin Yhdysvallat Kiinaan.

Trump ja Xi solmivat 250 miljardin kaupoista maiden välillä

Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet yli 250 miljardin dollarin kaupoista maiden välillä. Sopuun kaupoista päästiin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Pekingin-vierailun aikana.

Kaupat koskevat muun muassa soijan ja lentokoneiden tuontia ja Alaskan maakaasuprojekteja.

Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping allekirjoittivat uutistoimisto AFP:n mukaan enemmän kuin tusinan sopimuksia kaksikon käymien neuvottelujen jälkeen allekirjoitustilaisuudessa.

Juttua päivitetty maiden välisillä kauppasopimustiedoista.

STT-AFP, Peking 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat