tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Trump-show vailla vertaa? – Kansainvälisen politiikan huomio keskittyy ensi viikolla G20-ryhmän huippukokoukseen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Saksan Hampurissa osoitettiin mieltä G20-ryhmän huippukokousta vastaan jo sunnuntaina.

Kansainvälisen politiikan polttopiste kääntyy alkavalla viikolla Hampuriin, missä alkaa perjantaina johtavien talousmaiden G20-ryhmän huippukokous.

Suurin huomio kiinnittyy Yhdysvaltojen presidenttiin Donald Trumpiin, jolle kokous on ensimmäinen. Hampurissa Trump kohtaa myös ensi kertaa kasvokkain Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut, että kokous tulee keskittymään vapaakauppaan sekä Pariisin ilmastosopimukseen, josta Trump ilmoitti viime kuussa Yhdysvaltojen vetäytyvän.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela sanoo, että kokouksesta odotetaan vaikeaa erityisesti ilmastokysymysten suhteen.

– Toinen keskeinen kysymys on kauppapolitiikka. On nähty, että Yhdysvalloilla olisi haluja siirtyä kohti suojatumpaa kauppapolitiikkaa ja protektionismia. Mutta Yhdysvaltojen kantaa edelleen vähän arvuutellaan, Jokela kertoo STT:lle.

Trumpin irtiottojen jälkeen tilanne on kuitenkin monimutkaistunut.

EU ja Yhdysvallat on G20-ryhmässä totuttu mieltämään samaan länsirintamaan. Trumpin irtiottojen jälkeen tilanne on kuitenkin monimutkaistunut. Brexit on puolestaan koetellut EU:n yhtenäisyyttä.

– On mielenkiintoista nähdä, minkälaisia poliittisia jakolinjoja kokouksessa mahdollisesti muodostuu ja saavatko esimerkiksi Trumpin ilmastopoliittiset linjaukset vastakaikua jostain. On myös kiinnostavaa, miten yhtenäisesti EU-maat pystyvät kokouksessa esiintymään, Jokela sanoo.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokouksessa toukokuussa kaikki muut jäsenmaat – Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska ja Saksa – vahvistivat sitoutumisensa Pariisin ilmastosopimukseen.

Myös suurimpiin saastuttajiin kuuluvat Kiina ja Intia ovat vakuuttaneet pitävänsä kiinni sopimuksen velvoitteista.

– Nyt toivotaan, että laajemmassa kokoonpanossa pystytään vaikuttavammin vakuuttamaan Yhdysvalloille, että kansainvälinen yhteistyö on se oikea tapa toimia globaalien yhteisten haasteiden ympäristössä.

 ”Tervetuloa helvettiin”.

Trumpin ja Putinin tapaamisesta ei vielä tiedetä paljoa.

– Tapaaminen on merkittävä, koska se on ensimmäinen laatuaan. Sitä, mitä se merkitsee tai mihin se voisi johtaa, on vaikea ennakoida, koska Trumpin ja Putinin sekä laajemmin Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteessa on monia jännitteitä, Jokela sanoo.

Jännitteitä kokouksessa lisäävät myös Merkelin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kireät välit. Keväällä Erdogan raivostui, kun Saksa kielsi turkkilaispoliitikkoja kampanjoimasta maan turkkilaisväestön keskuudessa.

Erdogan oli halunnut pitää myös G20-kokouksen aikana puheen Saksan turkkilaisille, mutta torstaina Saksan viranomaiset ilmoittivat, ettei heillä riitä poliiseja moisen yleisötapahtuman turvaamiseen.

Viranomaiset pelkäävät yhteenottoja kansallismielisten turkkilaisten ja Erdogania vastustavien kurdien välillä. Molemmat ryhmät ovat ilmoittaneet mielenosoituksista.

Hampuriin on määrätty yli 20 000 poliisia kokousta turvaamaan. Kokousta vastustavat äärivasemmistolaiset ryhmät kaavailevat torstaiksi suurmielenosoitusta, jonka nimi on ”Tervetuloa helvettiin”.

– G20-ryhmän politiikka on luonut helvetilliset olot moniin maihin — haluamme osoittaa, että mekin pystymme kasvattamaan painetta, protestin järjestäjiin kuuluva Andreas Blechschmidt sanoi uutistoimisto Reutersille.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.