Opinion

Trump påstår utan bevis att valet är riggat

Foto: Pixabay
Trump kan komma att lyftas med gaffeltruck ur 1600 Pennsylvania Avenue, förmodar skribenten.

…Noterar nu – apropå att USA- valet snart är klart – att även valobservatörer från OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (på engelska OSCE), kritiserar nu med rätta Trump i en preliminär rapport om valet. De skriver: ”Grundlösa anklagelser om systematiska brister, från den sittande presidenten, valnatten inkluderad, skadar allmänhetens förtroende för demokratiska institutioner.”

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Detta i ett läge när han som dålig förlorare nu är på väg att förlora även delstaterna Pennsylvania och stdstaten Georgia, utöver Arizona och Nevada och då går mot en klar elektorsvalvinst mot Biden. Kanske helt klart på fredag. Och då får väl en vilt fäktande Trump lyftas ut med gaffeltruck ur Vita huset.

 

Men det blir bra för folket och fackföreningsrörelsen i USA – men också för klimatet och världen i stort! Och det är bra i dessa dystra coronatider. Men onekligen lite ironiskt – apropå att trumpeter nu kräver slut på rösträkningen i Pennsylvania men fortsatt räkning i Arizona – eftersom det var just Republikanerna i Pennsylvania som stiftade lagen som förhindrar en tidigare början på räkningen av förhands- och poströsterna!!

 

Tidigt på natten mot fredagen den 6 november höll den snart rimligen avsatte president Trump ett fullständigt sanslöst lögnaktigt tal i Vita huset inför en häpen presskår men inga frågor fick ställas efter hans häpnadsväckande tal samtidigt som Trump är på väg att förlora Pennsylvania och kanske även Georgia.

 

Men ändå står den mannen med hittills ca 5 miljoner färre röster än Biden och fräckt påstår att han vunnit medan rösträkningen går in på slutrakan fortsätter påstå att hans valseger blivit stulen. Han kallar sina delstaters förluster för delstatsvinster!

 

Delstaternas valregler styr men han kallar poströster illegala och påstår utan skymten av solida bevis att det förekommit omfattande valfusk i stater där han förlorat och de där han nu också är på väg att förlora, såsom Pennsylvania och allt mera troligt även Georgia.

 

Vad är då detta syftet med hans beteende. Jo att underblåsa misstro och att skapa kaos – och med vars hjälp han sedan gör sak på påstått fusk i delstaterns domstolar och i Högsta Domstolen. Och på sätt förflytta avgörandet från väljarna till Representanthuset, där varje delstat har en röst – understött av beväpnade supportrar på gatorna.

 

Så uppträder en dålig förlorare med klara auktoritära, odemokratiska karaktärsdrag och ledarstil. Med det där talet natten mot 6 november visade han den mannen sin sanna karaktär. Så mycket viktigare då att han nu inte får mer än en för amerikanska folket och världen så förödande period i Vita huset!

 

Just nu lördagen 7 november finns just inget med få övervägande Biden-starka valkretsar kvar och t ex redan med 28 000 rösters Biden-övervikt i Pennsylvania och drygt 7 200 och ännu lite ökande övervikt t o m i Georgia och 29 800 röster mer i Arizona och dryga 22 600 röster i Nevada att Biden nu inte skulle vinna alla fyra delstater ohc då har han sina totalt 306 elektorer och en klar valvinst. Och två senatsval klara först i januari innan vi vet hur makten blir där.

 

Tar demokraterna de två senatsmandaten i valet 5 januari i Georgia så blir det helt jämnt i senaten ohc med vicepresident Harris som då har den avgörande utslagsrösten. Onekligen en intressant utfall också det i så fall av USA-valet.

 

Karta över vilka delstater som skulle ha röstat på Demokratiska partiet (blått) och vilka på Republikanska partiet (rött) om bara kvinnor hade fått rösta i presidentvalet i USA 2020.

 

Finns många intressanta valkartor från USA såsom att om hela USA röstat som unga väljare hade Trump bara vunnit sex delstater. Eller den här om kvinnor och hur de valde, övervägande blått på Biden. Tydligt att kvinnor är smartare än män i USA, de tänker längre! Chansar mindre och tänker sig för lite mer, och tänker mer på hälsa och miljö än män! Följer nog vetenskapen och hälsomyndigheternas råd lite bättre också… som om covid-19. Så överraskar inte alls att de var övervägande ännu mer för Biden än för Trump.

 

Nu när nästan alla röster har räknats så har Biden 76 milj röster mot Trumps 71 miljoner. Och särskilt impopulär är Trump i Kalifornien. Varför bråkar då Trump att valet stulits från honom? Jo för att han vet vad som hotar honom själv (olika åtal) när Vita huset inte längre skyddar honom! Men vinna sina överklaganden över valutslaget kommer han inte ha någon större framgång med…

 

Robert Björkenvall

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE