Ulkomaat

Trump toteutti uhkauksensa: USA ei piittaa Pariisin ilmastosopimuksesta

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti äskettäin CNN:n aiemman tiedon, että Yhdysvallat vetäytyy Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän kertoi asiasta Valkoisessa talossa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Trump sanoo aikovansa neuvotella sopimuksen uudestaan tai kokonaan uuden sopimuksen, joka on reilumpi USA:lle.

Hän perustelee lähtöä yhdysvaltalaistyöläisten asettamisella etusijalle.

– En halua minkään tulevan meidän tiellemme.  Presidenttinä mikään ei saa mennä yhdysvaltalaisten kansalaisten suojelemisen edelle, hän totesi.

Trumpin mukaan hänen edeltäjänsä Barack Obama neuvotteli sopimuksen huonosti ja allekirjoitti sen epätoivoissaan. Hänen mukaansa sopimus haittaa Yhdysvaltojen taloutta ja hidastaa työpaikkojen lisääntymistä.

Amerikkalaismedia kertoi jo eilen, että Yhdysvallat olisi jättämässä Pariisin ilmastosopimuksen vain alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun se saatiin aikaan.

Yhdysvaltojen eroa Pariisin sopimuksesta voidaan pitää voittona Trumpin hallinnon nationalistisiivelle, johon kuuluvat muun muassa Pruitt ja päästrategi Steve Bannon. Pruittilla on ollut vahvat yhteydet öljy- ja kaasuteollisuuteen. Hän on nimittänyt ilmastonmuutosta huijaukseksi.

Aiemmin tällä viikolla 22 republikaanisenaattoria vaati kirjeessään vetäytymään Pariisin sopimuksesta. Yksi sen allekirjoittajista oli republikaanien ryhmänjohtaja Mitch McConnell.

Yhdysvaltojen hiilidioksidipäästöt ovat Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurimmat. Edellisen presidentin Barack Obaman allekirjoittama Pariisin sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 26–28 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2025 mennessä.

Tutkijoiden mukaan Yhdysvaltojen jättäytyminen pois sovusta kiihdyttää ilmastonmuutosta, mutta ei romuta sopimusta.

Tähän asti ainoat YK-maat, jotka eivät ole sitoutuneet Pariisin ilmastosopimukseen, ovat Nicaragua ja Syyria.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat