Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump tuomitsi rasisminvastaiset mielenosoitukset – ”He haluavat hiljentää meidät, mutta meitä ei hiljennetä”

LEHTIKUVA / AFP Saul Loeb

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on jälleen ottanut kantaa maassa järjestettyihin rasismia vastustaviin mielenosoituksiin.

Demokraatti.fi/STT

Maan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa Etelä-Dakotassa puhunut Trump kutsui viimeaikaisia mielenosoituksia ”väkivaltaiseksi sekasorroksi”. Rushmore-vuorella puheensa pitänyt Trump lisäksi nosti esille monumenttien vahingoittamisen, kertoo muun muassa New York Times.

– Kansamme todistaa armotonta kampanjaa, jonka tarkoituksena on pyyhkiä pois historiamme, häväistä sankarimme, poistaa arvomme ja indoktrinoida (aivopestä) lapsemme, lehti kertoo Trumpin sanoneen.

– Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme, presidentti jatkoi.

Hän lupasi, ettei Rushmore-vuoren muistomerkkiä ikinä sotketa. Lisäksi Trump sanoi, ettei koskaan lakkauta poliisivoimia tai poliisien oikeutta kantaa asetta.

– He haluavat hiljentää meidät, mutta meitä ei hiljennetä, hän sanoi puhetta kuuntelemaan saapuneiden tuhansien ihmisten edessä.

Presidentti lupasi myös perustaa suuren puistoalueen, jonne sijoitetaan ”parhaiden ikinä eläneiden amerikkalaisten” patsaita.
Presidentti myös kiitti puheessaan heitä, jotka ”työskentelevät väsymättä koronaviruksen tappamiseksi”, mutta ei muutoin juurikaan käsitellyt virustilannetta puheessaan.

Johns Hopkinsin yliopiston mukaan Yhdysvalloissa vahvistettiin vuorokaudessa yli 57 000 uutta virustartuntaa. Luvussa ovat mukana uudet tartunnat torstai-illasta perjantai-iltaan.

Kyseessä on jälleen uusi päiväkohtainen ennätys. Yhdysvalloissa on nyt kolmena päivänä peräkkäin rikottu uusien tartuntojen vuorokausiennätyksiä, uutistoimisto AFP kertoo.

Mielensoittajat vastustivat itsenäisyyspäiväseremoniaa Rushmoren muistomerkillä

Trumpin saapuminen Etelä-Dakotaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin poiki mielenosoituksia. Mielenosoittajat muun muassa sulkivat valtatien, kirjoittaa Washington Post. Poliisi käytti kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Lehden mukaan suurin osa mielenosoittajista kuuluu Yhdysvaltain alkuperäiskansoihin.

– Olette varastetulla maalla, luki mielenosoittajien kylteissä Boston Globen mukaan.

Kylteissä oli myös esimerkiksi valkoista ylivaltaa ja rasismia vastustavia iskulauseita

Monelle alkuperäisväestöön kuuluvalle Mount Rushmore -muistomerkki, johon on kaiverrettu neljän aiemman presidentin kasvot, on symboli sorrolle, kirjoittaa ABC News. Muistomerkin nähdään median mukaan edustavan rikottuja sopimuksia ja valkoisen väestön valta-asemaa. Rushmore sijaitsee Mustat kukkulat -vuoristossa, joka on uskonnollisesti merkittävä paikalliselle alkuperäisväestölle.

– Mikään ei ole suurempi muistutus mahtaville sioux-kansoille maasta, joka ei voi pitää lupausta tai sopimusta, kuin kasvot, jotka on veistetty pyhälle maallemme, jota Yhdysvallat kutsuu Rushmore-vuoreksi, alueen sioux-kansaa edustava Harold Frazier sanoi lausunnossaan ABC:n mukaan.

Amerikan kolmeatoista siirtokuntaa edustanut mannermaakongressi julisti siirtokunnat itsenäisiksi Britanniasta 4. heinäkuuta vuonna 1776.

Itsenäisyyspäivä on vapaapäivä koko liittovaltiossa. Sitä juhlitaan paraatein ja ilotulituksin.

Trump toivoo saavansa kasvonsa vuoreen

Rushmore-vuoreen on kaiverrettu Yhdysvaltain aiempien presidenttien George Washingtonin, Thomas Jeffersonin, Theodore Rooseveltin ja Abraham Lincolnin muotokuvat.

Graniittiin kaiverretut presidentit seurasivat, kun Trump – joka on toivonut saavansa itsekin kuvansa vuoreen – piti puheensa Suomen aikaa lauantaiaamuna.

– Siitä tulee loistava ilta. Vain harva on nähnyt sellaisen ilotulituksen, joka nyt nähdään, Trump hekumoi etukäteen.
Washington Postin mukaan presidentin on määrä viettää lauantaina itsenäisyyspäivää Valkoisessa talossa Washingtonissa.

Trumpin lähipiirissä koronavirustartunta

Trumpin pojan, Donald Trump Jr:n tyttöystävä on saanut koronavirustartunnan, kertovat muun muassa CNN ja New York Times.

Presidentin vanhimman pojan tyttöystävä Kimberly Guilfoyle on merkittävässä roolissa Trumpin presidentinvaalikampanjassa. Hän työskentelee Trumpin varainkeruukomiteassa.

Komitean edustajan New York Timesille antaman lausunnon mukaan Guilfoyle on eristetty ja voi hyvin. Edustajan mukaan myös Donald Trump Jr. on tehnyt koronatestin, jonka tulos oli negatiivinen. Trump Jr. on varotoimena eristyksissä.

Lehden lähteen mukaan sekä Guilfoyle että Trump Jr. matkustivat Etelä-Dakotaan osallistuakseen itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin. He eivät matkustaneet presidentin kanssa Air Force One -lentokoneessa, lähde kertoo.
STT–Milja Rämö, Mika-Matti Taskinen, Minna Pulli

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
12.8.2020
Kohutun esityksen taustalla on halu kepittää ammattiliittoja
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE