tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Trump: Tviittailuni ei ole presidentillistä vaan nykypresidentillistä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolustaa jälleen kiihkeää tviittailuaan, joka häpäisee arvostelijoiden mielestä koko presidentti-instituution.

Trump tviittaa, että hänen sosiaalisen median käyttönsä ei ole presidentillistä vaan se on nykypresidentillistä. Tviitti päättyy hänen mantraansa Make America Great Again ja huutomerkkiin.

Trump on hyökännyt taas myös uutismediaa vastaan ja väittänyt, että se yrittää vain hiljentää hänet ja hänen kannattajansa.

New York Timesin mukaan Trump sanoi, etteivät hänen arvostelijansa onnistu, koska hän on presidentti ja hänen kriitikkonsa puolestaan eivät.

– Kansa tietää totuuden. Valemedia yritti estää meitä pääsemästä Valkoiseen taloon. Mutta minä olen presidentti ja he eivät ole, Trump julisti kannattajilleen Washingtonissa lauantaina.

Tällainen ei ole normaalia eikä presidentin arvovallan mukaista.

Viimeisin tviittikohu koskee kahden tv-toimittajan ryöpyttämistä ja kiusaamista. MSNBC -uutiskanavan toimittajat Joe Scarborough ja Mika Brzezinski ovat syyttäneet Trumpia uhkailusta ja kiristämisestä.

Scarborough’n mukaan heihin otettiin Valkoisesta talosta yhteyttä moneen kertaan. Yhteydenotoissa sanottiin, että Nation Enquirer -lehti julkaisee Scarborough’sta ja hänen puolisostaan Brzezinskista hyvin kielteisen jutun, elleivät Scarborough ja Brzezinski pyydä Trumpilta anteeksi kriittistä uutisointiaan.

Twitterissä Trump on haukkunut Brzezinskiä hulluksi, jolla on alhainen älykkyysosamäärä. Tviitissä Trump väitti Brzezinskin myös vuotaneen verta kasvojenkohotusleikkauksen jäljiltä.

Scarborough puolestaan on Trumpin luonnehdinnan mukaan psykopaatti.

Trumpin käytös Twitterissä on järkyttänyt niin demokraatteja kuin republikaanejakin, joista monet katsovat hänen menneen viimeistään nyt liian pitkälle.

Esimerkiksi republikaanisenaattori Ben Sasse on todennut, ettei tällainen ole normaalia eikä presidentin arvovallan mukaista.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.