Ulkomaat

Trump uhkaa lunastaa lupauksensa: Tyynenmeren kauppasopimukselle ”hyvästi”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump sanoo, että hän käynnistää ensimmäisenä virkapäivänään toimet maansa vetämiseksi pois Tyynenmeren alueen TPP-vapaakauppasopimuksesta. Sopimus allekirjoitettiin alkuvuodesta, mutta Yhdysvalloissa kongressi ei ole ratifioinut sitä.

Trump vakuutti jo vaalikampanjassaan, että presidenttinä hän peruu Yhdysvaltain osallistumisen kauppasopimukseen.

Trump sanoi eilen julkaistulla videolla, että TPP:stä vetäytyminen edellyttää muun muassa lakimuutoksia. Yhdysvaltain tuleva johtaja on perustellut TPP-kantaansa väittämällä, että sopimuksen kaatuminen toisi maahan takaisin työpaikkoja.

Sopimuksen peruuntumisella olisi vakavia seuraamuksia.

Trumpin mukaan TPP-sopimus olisi mahdollinen katastrofi Yhdysvalloille.

– Sen tilalle neuvottelemme oikeudenmukaiset, kahdenväliset kauppasopimukset, jotka tuovat teollisuuden takaisin Amerikan rannoille, hän muotoili.

Trumpin aikomus vetäytyä TPP-sopimuksesta pudotti Latinalaisen Amerikan valuutta- ja pörssikursseja jo heti hänen vaalivoittonsa jälkeen. Sopimus olisi tärkeä esimerkiksi Chilelle ja Meksikolle.

Samoin Aasian maiden johtajat ovat ponnistelleet pelastaakseen TPP-sopimuksen. Yhdysvaltain kauppaedustaja, suurlähettiläs Michael Froman on hänkin varoittanut, että sopimuksen peruuntumisella olisi ”vakavia” strategisia ja taloudellisia seuraamuksia.

Trumpin hampaissa oli vaalikampanjan aikana myös Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat