Ulkomaat

Trump uhkasi ”tulella ja raivolla” – Pohjois-Korea vastasi sanomalla harkitsevansa iskuja USA:n sotilastukikohdan lähelle

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Pohjois-Korea on sanonut harkitsevansa iskuja Yhdysvaltain Guamissa sijaitsevan sotilastukikohdan lähelle. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA, jonka mukaan harkinnassa on keskipitkänmatkan ballististen ohjusten käyttäminen iskuissa.

KCNA kertoi asiasta vain tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi Pohjois-Koreaa ”tulella ja raivolla”, jos valtio jatkaa Yhdysvaltojen uhkailua.

– Pohjois-Korean on parasta olla uhkailematta Yhdysvaltoja. Muuten he kohtaavat tulen ja raivon, jollaista maailma ei ole aikaisemmin koskaan nähnyt, Trump sanoi puhuessaan New Jerseyssä tiistaina.

Amerikkalaismedia kertoi tiistaina, että Pohjois-Korea on todennäköisesti jo onnistunut tekemään pienikokoisen ydinaseen, joka voidaan panna risteilyohjukseen. Aikaisemmin maan on otaksuttu olevan vielä jonkin ajan päässä kehityksen tästä vaiheesta.

Trumpin varoitusta on kritisoitu Yhdysvalloissa.

Trumpin Pohjois-Korealle osoittamaa varoitusta on kritisoitu Yhdysvalloissa. Kritiikkiä on tullut sekä republikaanien että demokraattien riveistä, kertoo asiasta uutisoiva CNN.

Esimerkiksi republikaanisenaattori John McCain sanoi, että suuret johtajat eivät uhkaile ilman että ovat valmiita toimimaan. Asiaa radiokanavalle kommentoinut McCain jatkoi, ettei hän ole varma, onko Trump valmis toimimaan.
McCain myös sanoi kommentin olevan ”klassista Trumpia”.

Demokraattien riveistä Trumpin varoitusta on puolestaan kutsuttu muun muassa mahtipontiseksi.

– Presidentti Trump ei auta tilannetta mahtipontisilla kommenteillaan, sanoi senaattori Dianna Feinstein.

– Meidän täytyy olla tiukkoja ja puntaroivia Pohjois-Korean suhteen, mutta vastuuton retoriikka ei ole oikea strategia Amerikan pitämiseksi turvassa, sanoi puolestaan senaattori Chuck Schumer.

Pohjois-Korea uhkasi maanantaina kostavansa sitä vastaan langetetut pakotteet ”tuhatkertaisesti” Yhdysvalloille.

Aiemmin tällä viikolla Pohjois-Korea myös uhkasi kostavansa sitä vastaan langetetut pakotteet ”tuhatkertaisesti” Yhdysvalloille. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi viikonloppuna yksimielisesti Yhdysvaltojen luonnosteleman päätöslauselman Pohjois-Koreaa koskevista pakotteista.

Pohjois-Korealle asetettiin muun muassa tiettyjen tuotteiden vientikielto, joka diplomaattilähteen arvion mukaan haukkaa merkittävän osan maan vientituloista.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA kertoi maanantaina, että maa pitää pakotteita rikkomuksena sen itsemääräämisoikeutta vastaan. Pohjois-Korea sanoo, ettei aio neuvotella ydinaseohjelmastaan samalla kun Yhdysvallat uhkaa sitä.

62 prosenttia amerikkalaisista katsoo, että Pohjois-Korea on merkittävä uhka Yhdysvalloille.

Amerikkalaisten huoli Pohjois-Koreasta on kasvanut. Uutiskanava CNN:n teettämän kyselyn mukaan 62 prosenttia amerikkalaisista katsoo, että Pohjois-Korea on merkittävä uhka Yhdysvalloille. Vielä viime maaliskuussa julkaistussa kyselyssä näin näki 48 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastanneista 77 prosenttia uskoo, että Pohjois-Korea pystyy laukaista ohjuksen, joka yltää Yhdysvaltoihin asti.

CNN:n teettämään kyselyyn vastasi reilu 1 000 satunnaisesti valikoitunutta ihmistä elokuun alussa. Kyselyn virhemarginaali on 3,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat