Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Trump vihjasi heti entisen neuvonantajansa vapautuvan – Stonelle kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomio

Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen neuvonantaja ja läheinen liittolainen Roger Stone tuomittiin torstaina kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Stone sai tuomionsa valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Trump otti asiaan kantaa pian tuomion lukemisen jälkeen ja sanoi uskovansa, että Stonella on ”erittäin hyvät mahdollisuudet” vapautua. Presidentti katsoi, että oikeudenkäynti Stonea oli epäoikeudenmukainen.

Armahduksesta Trump ei vielä puhunut, vaan sanoi haluavansa katsoa prosessin loppuun asti.

Tuomioesityksestä nousi kohu viime viikolla, kun oikeusministeri William Barr puuttui Trumpin tviitin jälkeen syyttäjien esitykseen ja piti sitä ”liiallisena ja perusteettomana”. Syyttäjät olivat esittäneet Stonelle 7–9 vuoden vankeustuomiota.

Tämän jälkeen jutun neljä syyttäjää erosivat tehtävistään ja Barr joutui vakuuttamaan, ettei anna poliittisen painostuksen vaikuttaa työhönsä. Barr antoi myös presidentille poikkeuksellisen suorasanaista kritiikkiä sanoessaan, että Trumpin pitäisi lopettaa tviittailu keskeneräisistä oikeusjutuista.

Jutun tuomari Amy Berman Jackson totesi, ettei pitänyt syyttäjien esittämän pituista tuomiota perusteltuna, mutta sanoi, että Stonen piittaamattomuus totuudesta on uhka demokratian perustalle.

”Henkeäsalpaavaa korruptiota”

Presidentti Trump tviittasi istunnon aikana uudelleen Stonen tueksi ja epäili, että Stonea ei kohdella oikeudenmukaisesti.
Jackson totesi, että presidentin kommentit asiasta olivat ”täysin sopimattomia”.

– Roger Stonea ei tuomita sen perusteella, keitä hänen ystävänsä tai vihamiehensä ovat, Jackson sanoi Guardianin mukaan.

Stone ei ala kärsiä tuomiotaan vielä ainakaan muutamaan viikkoon, koska hänen puolustuksensa on vaatinut uutta oikeudenkäyntiä. Ennen kuin vaatimus on ratkaistu, ei Stone joudu istumaan.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatteja edustava Adam Schiff varoitti Trumpia puuttumasta tapaukseen, jossa hänen liittolaisensa syyllistyi rikoksiinsa suojellakseen Trumpia itseään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

DEMOKRAATTI

Kotimaa
27.3.2020
Työntekijöille lomautukset, omistajille yli 3 miljoonan euron osingot – ”Vastuuton ja törkeä päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE