Trumpin entinen tiedottaja Emmy-gaalan yllätysvieras

Kuva: Lehtikuva-AFP
Valkoisen talon entinen viestintäjohtaja Sean Spicer osallistui gaalan.

Yhdysvalloissa useat tv-viihteen parhaimmistolle jaetut Emmy-pystit menivät tänä vuonna poliittisia aiheita ruotiville sarjoille. Palkintoja napsivat muun muassa Yhdysvaltain politiikalle irvaileva Saturday Night Live -ohjelma sekä Rouva varapresidentti -komediasarja.

Saturday Night Live toi Emmyn muun muassa näyttelijä Alec Baldwinille, joka sai palkinnon parhaasta miessivuosasta komediasarjassa. Hän on näytellyt Yhdysvaltain politiikalle irvailevassa Saturday Night Live -ohjemassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia.

– Uskon, että minun pitäisi sanoa, että vihdoin ja viimein herra presidentti, tässä on Emmy-palkintonne, Baldwin sanoi lavalla viitaten Trumpin valituksiin siitä, ettei hän ikinä saanut palkintoa Diili-sarjastaan.

Alec Baldwin on näytellyt Yhdysvaltain politiikalle irvailevassa Saturday Night Live -ohjemassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia. (Kuva: Lehtikuva/AFP)

Parhaan komediasarjan Emmy-palkinnon voitti puolestaan Rouva varapresidentti -sarja. Lisäksi sarjassa pääroolia näyttelevä Julia Louis-Dreyfus palkittiin parhaasta naispääosasta komediasarjassa. Hän rikkoi ennätyksen voittamalla palkinnon samasta roolista nyt kuudetta kertaa.

The Handmaid’s Tale vei muun muassa parhaan draamasarjan Emmyn.

Politiikkaan keskittyvien sarjojen tekijöiden lisäksi Emmy-gaala oli yhtä juhlaa The Handmaid’s Talen tekijöille. Orjattarista kertova sarja voitti muun muassa parhaan draamasarjan Emmyn. Lisäksi esimerkiksi sarjan tähti Elisabeth Moss palkittiin parhaasta naispääosasta draamasarjassa. Myös muun muassa sarjan käsikirjoittaja Bruce Miller palkittiin.

Emmy-palkinnon parhaasta miespääosasta draamasarjassa vei Sterling K. Brown. Komedian puolella parhaan miespäänäyttelijän palkinnon vei taas Donald Glover roolistaan Atlanta-sarjassa.

Sean Spicer esiintyi alkujuonnossa.

Politiikka näkyi myös Emmy-gaalan juonnoissa. Gaalassa koettiin yllätysvierailu, kun Valkoisen talon entinen viestintäjohtaja Sean Spicer osallistui gaalan juontajan Stephen Colbertin aloitusmonologiin. Spicer ilmaantui lavalle sen jälkeen, kun Colbert oli kysynyt, kuinka moni ihminen seurasi gaalaa.

– Tämä tulee olemaan suurin Emmy-yleisö. Sekä paikan päällä että ympäri maailmaa, Spicer sanoi lavalla.

Vitsillä viitattiin presidentti Trumpin virkaanastujaisten yleisömäärästä nousseeseen mediakohuun.

Spicer syytti vielä viestintäjohtajana ollessaan mediaa virkaanastujaisiin saapuneen yleisömäärän aliarvioinnista. Hän sätti mediaa ”häpeälliseksi”, vaikka ilmakuvat entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisyleisöstä osoittivat, että väkeä oli paljon enemmän kuin Trumpin vastaavassa tilaisuudessa.

Los Angelesissa järjestettävä Emmy-gaala on jo 69. laatuaan.

(STT-AFP )

Mepeiltä vihreää valoa brexitille: voi edetä toiseen vaiheeseen

Kuva: Lehtikuva

EU-parlamentti kuittasi keskiviikkona osaltaan brexit-neuvotteluiden etenemisen toiseen vaiheeseen. Neuvotteluissa eron ehdoista on edistytty parlamentin mukaan riittävästi, ja neuvottelut tulevasta suhteesta voidaan aloittaa.

Britannia ja EU pääsivät perjantaina sopuun kolmesta isosta kokonaisuudesta: kansalaisten oikeuksista, Irlannin rajasta ja erolaskusta. Varsinkin Irlannin rajan osalta selvitettävää jäi kuitenkin yhä.

27 EU-maan johtajat ovat päättämässä perjantaina, että brexit-neuvotteluissa edetään toiseen vaiheeseen. Neuvottelut noin kahden vuoden siirtymäajasta ovat alkamassa sen jälkeen heti ja tulevasta suhteesta näillä näkymin keväällä.

Lopullinen erosopimus pitää hyväksyttää myös Euroopan parlamentissa.

AVAINSANAT

Merkel ja demarijohto tapaavat – hallitustunnustelut alkavat Saksassa

Kuva: Lehtikuva
Avainasemassa: kristillisdemokraattien Angela Merkel ja sosialidemokraattien Martin Schulz.

Saksassa selvitellään jälleen tänään edellytyksiä enemmistöhallituksen muodostamiseksi. Kristillisdemokraattinen liittokansleri Angela Merkel tapaa iltakahdeksalta sosialidemokraattien johtoa Berliinissä.

Molemmat puolueet olivat mukana edellisessä hallituksessa ja kärsivät pahat tappiot syyskuun vaaleissa.

Sosialidemokraattien johto ilmoitti tuolloin, ettei jatka hallitusyhteistyötä. Päätös kuitenkin peruttiin myöhemmin kun puolueiden niin kutsuttu suuri koalitio jäi ainoaksi vaihtoehdoksi.

Viime viikolla Saksan sosialidemokraatit (SPD) päättivät aloittaa hallitustunnustelut kristillisdemokraattien (CDU/CSU) kanssa.

Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz oli kehottanut 600:aa puoluekokousedustajaa tukemaan yhteistyön tunnustelemista.

– Meidän ei pidä hallita hinnalla millä hyvänsä. Mutta meidän ei pidä myöskään kieltäytyä hallitsemasta hinnalla millä hyvänsä, Schulz muotoili viestinsä 7. joulukuuta.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat Saksassa aikaisintaan ensi vuoden puolella. Vaikka ne johtaisivat lopulta sopimukseen, SPD:n puoluekokouksen on hyväksyttävä se ennen hallitusyhteistyön alkamista.

”Maanjäristys Alabamassa” – Trumpin tukema senaattoriehdokas kieltäytyi myöntämästä tappiotaan

Kuva: Lehtikuva-AFP
Republikaanien senaattoriehdokas Roy Moore saapumassa vaalivalvojaisiin Alabaman Montgomeryssa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump onnittelee Twitterissä demokraattien Doug Jonesia, joka on nousemassa Alabaman osavaltion senaattoriksi. Trumpin mukaan iso tekijä voitossa olivat äänet, joita ei osoitettu Jonesille tai republikaanien Roy Moorelle.

Osavaltion senaattorin täytevaaleissa ehdolla ollut republikaanien Roy Moore kieltäytyi myöntämästä tappiotaan kannattajilleen, kertoo muun muassa Washington Post.

Hän sanoi kannattajilleen, että äänet saatetaan laskea uudestaan. Osavaltion laki edellyttää uudelleenlaskentaa, jos ero ehdokkaiden välillä on 0,5 prosenttiyksikön sisällä.

Alabaman senaattorin paikasta käytiin tiukka kisa demokraattien Jonesin ja republikaanien Mooren välillä. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Jones oli saamassa 49,9 prosenttia äänistä ja Moore 48,4 prosenttia äänistä.
Kun äänestys on näin tiukka, se ei Mooren mukaan ole vielä ohi.

Senaattorin paikka vapautui, kun Jeff Sessions nimitettiin oikeusministeriksi.

Presidentti Trump on tukenut Mooren valintaa.

Valkoista taloa lähellä oleva lähde sanoo CNN:lle, että äänestystulos on presidentille murskaava. Lähde kuvailee tulosta ”maanjäristykseksi”.

Alabamasta ei ole valittu demokraattia senaattoriksi 25 vuoteen.

Ennen äänestystä Moore rämpi kohuissa, sillä lehtitietojen mukaan hän lähenteli alaikäisiä tyttöjä 1970-luvulla. Äärivanhoillinen entinen tuomari on kiistänyt syytökset ja kieltäytyi luopumasta ehdokkuudestaan.

Vaikka Trump on tukenut Mooren valintaa, monet johtavat republikaanipoliitikot ovat pelänneet, että Mooresta tulisi puolueelle rasite ja hyvä ase demokraattien käsiin. Entinen presidentti Barack Obama kannusti alabamalaisia äänestämään Jonesia.

Norjalaiselle Stoltenbergille jatkopesti Naton pääsihteerinä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Jens Stoltenberg jatkaa kaksi lisävuotta sotilasliitto Naton pääsihteerinä. Norjalaisen Stoltenbergin jatkokaudesta vuoteen 2020 päättivät sotilasliiton 29 jäsenmaan Nato-suurlähettiläät.

Norjan pitkäaikainen pääministeri Stoltenberg, 58, aloitti Naton pääsihteerinä lokakuussa 2014. Norjan politiikassa hän on edustanut työväenpuoluetta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Juoksijatähti murhasi tyttöystävänsä – BBC: Tappeli muiden mukana vankilassa ja loukkaantui

Kuva: Lehtikuva

Entinen juoksijatähti Oscar Pistorius loukkaantui viime viikolla vankilassa puhjenneessa tappelussa, kertoi muun muassa BBC tiistaina.

BBC:n mukaan Pistorius olisi ottanut osaa tappeluun, joka oli alkanut vankilassa sijaitsevan puhelimen käytöstä. Pistoriuksen raportoitiin selvinneen kahakasta ruhjeilla. Nujakan kerrottiin tapahtuneen viime viikon keskiviikkona.

Eteläafrikkalainen Pistorius on tuomittu vankilaan henkirikoksesta. Oikeus totesi hänen murhanneen tyttöystävänsä Reeva Steenkampin. Parayleisurheilija Pistoriukselle määrättiin aluksi kuuden vuoden tuomio, mutta sitä pidennettiin hiljattain valitusmenettelyn jälkeen yli kolmentoista vuoden mittaiseksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta