Turva – Hymy

Trumpin joululahja: Laiton maahanmuuttaja eroon lapsistaan

Kuva: AFP PHOTO7Pedro Pardo
Meksikolaislapsi mätki Donald Trumpia esittävää pinataa. Trumpista putkahtelee maahanmuuttoyllätyksiä tuon tuostakin.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto harkitsee laitonta maahanmuuttoa yrittäneiden perheiden lasten erottamista huoltajistaan, uutisoi New York Times. Asiasta kertovat lehdelle viranomaislähteet Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaavasta virastosta ja Valkoisesta talosta.

Nykyisin laitonta maahanmuuttoa Yhdysvaltoihin yrittäneet, käännytyspäätöstään odottavat perheet pidetään yhdessä erityisissä perhepidätyskeskuksissa tai vapautetaan odottamaan oikeuskäsittelyä. Harkinnassa olevan mallin mukaan aikuiset ja lapset lähetettäisiin jatkossa eri laitoksiin. Lapset voitaisiin myös sijoittaa jossain tapauksissa Yhdysvalloissa olevien sukulaisten luo.

Mallin tarkoituksena on saada laitonta maahanmuuttoa harkitsevat perheet luopumaan suunnitelmistaan.
Suunnitelmaan tutustuneiden viranomaislähteiden mukaan Valkoinen talo puoltaa uutta mallia ja se on hyväksytty myös maahanmuutto- ja tullivirastossa. Kansallisesta turvallisuudesta vastaavan viraston DHS:n johtaja Kirstjen Nielsen ei vielä ole allekirjoittanut ehdotusta uudesta menettelystä.

Siirtolaisten oikeuksia ajavien ryhmien mukaan suunnitelma pidätettyjen perheiden rikkomisesta on epäinhimillinen.
Yhdysvaltain aikaisemmat hallinnot ovat luopuneet suunnitelmista erottaa rajan laittomasti ylittäneet perheet pidätysten yhteydessä, sillä erottamisen on pelätty ohjaavan perheitä kääntymään vaarallisten ihmissalakuljetusliigojen puoleen. Pelkona on myös ollut, että perheet, joilla olisi pitävät perustelut hakea turvapaikkaa, voivat jättää yrittämättä erottamisen pelossa.

 

”Virstanpylväs” – Pohjois-Korean talviolympiakilpailijat ottavat osaa kolmeen lajiin

Kuva: Lehtikuva-AFP

Pohjois-Korea lähettää 22 urheilijaa ensi kuun talviolympialaisiin Pyeongchangiin, ilmoittaa Kansainvälinen olympiakomitea KOK. Pohjoiskorealaiset urheilijat kilpailevat kolmessa eri lajissa.

KOK vahvisti myös, että Pohjois- ja Etelä-Korean joukkueet marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Maat osallistuvat naisten jääkiekkoon yhteisellä joukkueella.

– Tämä päivä merkitsee virstanpylvästä pitkällä tiellä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi.

Keskustelua aiheesta

11 kuoli bussionnettomuudessa Turkissa, kun linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin

Turkissa yksitoista ihmistä kuoli ja yli 40 loukkaantui varhain tänä aamuna linja-auto-onnettomuudessa.

Ankarasta Bursaan matkalla ollut linja-auto iskeytyi moottoritien reunassa oleviin puihin tuntemattomasta syystä.

Suurin osa yöbussin matkustajista oli turkkilaisperheitä, jotka olivat matkalla lomalle paikalliseen laskettelukeskukseen.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Kaksi yksityisen linja-autoyhtiön kuljettajista on pidätetty.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjän kommunisteilta taas raju ehdotus

Kuva: Getty Images

Venäjän kommunistipuolue on jälleen ehdottanut, että maa eroaa Maailman kauppajärjestöstä WTO:sta, kertoo uutistoimisto Tass.

Kommunistipuolue latasi ehdotuksensa duuman sähköiseen lakialoitteiden tietokantaan perjantaina.

Puolueen mukaan Venäjä ei ole hyötynyt järjestön jäsenyydestä. Edellisen kerran kommunistipuolue ehdotti kauppajärjestöstä eroamista marraskuussa. Ehdotus hylättiin.

Keskustelua aiheesta

UPIn Aaltola arvelee pattitilanteen jatkuvan USA:ssa ainakin päiviä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Poliittinen pattitilanne Yhdysvalloissa jatkunee vielä useita päiviä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Liittovaltion hallinto suljettiin varhain tänä aamuna Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista. Väliaikaista ratkaisua vastustivat demokraatit sekä jotkut republikaanit, kertoo Washington Post.

Aaltolan mukaan tilanne kertoo sekä kahtiajakautumisesta että republikaanipuolueen tilasta. Vaikka puolueella on enemmistö paikoista sekä senaatissa että edustajahuoneessa presidenttiyden lisäksi, ei puolue silti pysty pitämään liittovaltiota käynnissä, Aaltola sanoo.

AVAINSANAT

Some-jättiläinen lähestyy 2 000 000 000 käyttäjäänsä uutiskyselyllä

Kuva: AFP / Justin TALLIS

Sosiaalisen median jätti Facebook pyytää kahta miljardia käyttäjäänsä arvioimaan palvelussaan leviävien uutisten luotettavuutta.

Yhtiö kertoi perjantaina, että se tekee käyttäjilleen uutislähteiden luotettavuutta koskevan kyselyn, jonka tarkoituksena on vähentää epäluotettavien tai valheellisten uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

Facebookin johtajan Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö pohti eri tapoja arvottaa uutislähteiden luotettavuutta ja päätyi siihen, että kysyminen suoraan käyttäjiltä on objektiivisin tapa.

Käyttäjät pääsevät arvioimaan uutislähteitä ensi viikosta alkaen.

AVAINSANAT