tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Trumpin kampanjassa käytetty teknologia tulossa Suomeen – Tutkija: ”Facebookin poliittisiin mainoksiin saa suhtautua epäillen”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Suomen tulevissa presidentinvaaleissa nähdään uuteen teknologiaan perustuvia, entistä kohdennetumpia poliittisia mainoksia, sanoo verkkojulkisuuden tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Kohdennettu markkinointi on keksintönä vanha, uutta on sosiaalisen median tarjoama aiempaa tarkempi data, jota hyödynnettiin suuren kohun saattelemana esimerkiksi Donald Trumpin voittoon päättyneissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Kun markkinointia on perinteisesti kohdennettu iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan, voi esimerkiksi Facebook-tykkäyksiä analysoimalla tuoda mukaan seksuaalisen suuntautumisen ja arvokonservatiivisuuden kaltaisia persoonallisuuteen liittyviä piirteitä.

Myös sitä minkä tyyppistä poliittista johtajaa ihmiset toivovat voidaan Laaksosen mukaan tarkastella tykkäysten perusteella haarukoitujen persoonallisuustyyppien avulla.

Viesti voidaan kohdentaa somessa vaikka 20 ihmisen suuruiselle porukalle.

– Facebook-datan avulla voidaan tavoittaa esimerkiksi alle 30-vuotiaat, vuoden sisällä naimisiin menneet naiset, jotka ovat töissä pankkialalla. Viesti voidaan kohdentaa somessa vaikka 20 ihmisen suuruiselle porukalle, Laaksonen sanoo.

Myönteisten mahdollisuuksien ohella tarkka kohdentaminen avaa ovet likaiselle kampanjoinnille. Yhdysvaltain presidentinvaalien some-markkinointi liitettiin Cambridge Analytics -nimiseen yhtiöön, jonka avulla muun muassa Donald Trumpin kampanjan sanottiin lähettäneen epäilyttäviä mainoksia valikoiduille yleisöille.

Clintonia mustamaalanneita törkeitä mainoksia oli kohdennettu Trumpin kampanjassa muun muassa mustille äänestäjille. Osa mainoksista levisi screen shotteina julkisuuteen. Sosiaalisen median hyvä puoli on, että ihmiset toimivat myös vahtikoirina.

Uudenlaisen, tarkasti kohdennetun somemarkkinoinnin on väitetty jopa ratkaisseen vaalit Trumpin hyväksi. Laaksosen mukaan ajatus on sukua dystopiakuvitelmille.

– Hirveän helposti halutaan kirjoittaa tarinoita siitä mitenkä kaikki on teknologialle mahdollista. Väitteet siitä, että tämä olisi ratkaissut Yhdysvaltain presidentinvaalit on vähän paisuttelua. Näiden teknologiatarinoiden taakse peittoon jää myös helposti isompia yhteiskunnallisia ongelmia ja huono-osaisuutta, jotka vaikuttavat äänestyspäätöksiin.

Pitkälle vietyyn markkinoinnin kohdentamiseen olisi hänen mukaansa kuitenkin hyvä varautua myös Suomessa jo tammikuun presidentinvaaleissa.

Facebookin poliittisiin mainoksiin saa suhtautua epäillen.

– Kohdennettuun markkinointiin liittyvää uutta on tulossa myös meille. Se tulee olemaan pikkaisen kesympää kuin Yhdysvalloissa, koska eurooppalainen tietosuoja ja yksityisyyden suoja on Yhdysvaltoja tiukempi.

Osa Facebook-rajapinnan tiedoista on Laaksosen mukaan saatavilla vain Yhdysvalloissa, jossa datan perusteella voi eri tietokantoja yhdistelemällä tehdä etnisyysjakoja ja republikaanien ja demokraattien kannatukseen liityviä erotteluja. Jo Obaman ensimmäisessä presidenttikampanjassa oli Laaksosen mukaan käytössä puhelisovelluksia, joiden avulla saattoi päätellä missä naapuruston talossa todennäköisesti asuu demokraattien äänestäjä.

– Meillä on enemmän liikkuvia äänestäjiä. Markkinoinnissa on myös lainsäädännön vuoksi pakko olla vähän perinteisempi, mutta Facebookin poliittisiin mainoksiin saa silti suhtautua epäillen.

Tarkemman kohdentamisen käyttö on presidentinvaaleissa Laaksosen mukaan helpompaa kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, joissa ehdokkaita on runsaasti enemmän ja he vastaavat pitkälti omista kampanjoistaan.

Olisin ihmeissäni, jos yksikään vaaliorganisaatio ei sitä yrittäisi käyttää.

– Facebook-dataa voidaan yhdistää esimerkiksi taloustutkimuksen kannatuskyselyistä saatavaan demografiaan, josta käy ilmi mitä puoluetta minkäkin ikäiset ihmiset yleisimmin kannattavat. Esimerkiksi kokoomus voisi sen perusteella kohdentaa ympäristöaiheista mainontaa tavallisimmin vihreitä äänestäville nuorille naisille.

Yhdysvalloissa Trumpin kampanjasta tuttu kyseenalainen kampanjointi on Laaksosen mukaan Suomea helpompaa muun muassa siksi, että mediakenttä on siellä pirstoutuneempi.

– Samaa kehitystä on Suomessakin nähtävissä. Meillä on valtamedian vastaisuutta, joka saattaa johtaa siihen, että isoja medioita ryhdytään boikotoimaan tai niiden juttuja pidetään lähtökohtaisesti epäilyttävinä.

Kesällä julkaistun Reutersin raportin mukaan yllättävän iso osuus lukee Suomessakin uutiset vain Facebookista, jolloin medioiden etusivuillaan luoma uutisten tärkeysjärjestys suodattuu pois. Myös valemediat voivat muodostua osalle ensisijaisiksi uutislähteiksi.

Automatiikka ei vielä vastaa ihmisluentaa. Sävyjä jää löytymättä.

– Voisi toivoa, että ihmiset ymmärtävät, että kaikki eivät näe jatkossa näe samaa poliittista mainontaa ja ymmärtäisivät olla sen suhteen vähän varuillaan.

Laaksosen mukaan Suomessa toimii jo yrityksiä, jotka osaavat hyödyntää verkkokäyttäytymisdataa ja kohdennettua markkinointia tehokkaasti. Suomessa on myös firmoja, jota tekevät automaattista tekstintunnistusta.

– Olisin ihmeissäni, jos yksikään vaaliorganisaatio ei sitä yrittäisi käyttää. Tekstintunnistuksen ja analysoinnin avulla saadaan selville mitä ehdokkaasta puhutaan ja mikä sentimentti puheeseen liittyy.

– Meillä on jo yritysten palautteen analysoinnissa käytössä sentimenttimittareita, joilla on päästy 80 prosentin tarkkuuteen sen suhteen onko puhe myönteistä vai kielteistä. Se alkaa olla jo isojen massojen kohdalla oikean suuntaista.

Laaksonen myöntää, että politiikka on hitusen perusmarkkinointia monimutkaisempaa.

– Presidenttiehdokas on monitahoisempi asia kuin pesukone. Automatiikka ei vielä vastaa ihmisluentaa. Sävyjä jää löytymättä.

Perussuomalaiset on huono vaihtoehto, mutta yhdessä asiassa Jussi Halla-aho on toivottavasti oikeassa

Demokraatti julkaisi 10.8.2017 Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kolumnin Opposition ääni -palstalla. Julkaiseminen herätti lehden lukijoissa ihmetystä ja pahennustakin. Minustakin Halla-ahon kirjoituksen julkaiseminen tässä lehdessä oli tarpeetonta. Halla-ahon näkemyksiä täytyy nyt kuitenkin kommentoida.

Halla-aho esittää PS:n populistisena puolueena, jonka vastakohta on elitismi. Suomessa ei kuitenkaan ole yhtä yhtenäistä vallanpitäjien ryhmää, eliittiä. Yhteiskunnan eri aloilla on erillisiä eliittejä.

Puolueita johtavat eliitit, kuten vaikka ammattiliittojakin. Kansanedustajat, ministerit ja EU-edustajat ovat politiikan ehdotonta eliittiä. Halla-ahokin on siis eliittiä. Näitä eliittiryhmiä yhdistää kuitenkin se, että niihin kuuluvat on valittu enemmän tai vähemmän demokraattisesti. Suurinta valtaa käyttävä talouselämän johtajien eliitti on sen sijaan valikoitunut omistuksen ja usein perimisen kautta.

Halla-ahon näkemys suomalaisesta yhteiskunnasta on siis vähintäänkin harhaanjohtava.

Vastenmielistä fanatismia Suomessa edustavat ennen kaikkea Jussi Halla-aho ja monet PS:n jäsenet ja kannattajat, ei vain maahanmuuttokriittisyydessään, vaan jopa maahanmuuttajien vastaisuudessaan.

Euroopan unionista (EU) Halla-aho maalaa mörköä, joka estää suomalaisia tekemästä etujensa mukaista politiikkaa. Tosiasiassa EU on yhteistoimintajärjestelmä, jonka linjauksia suomalaiset ovat vahvasti muiden jäsenmaiden edustajien kanssa tekemässä.

EU:ssa mukana oleminen hyödyttää suomalaisia – työntekijöitä, eläkeläisiä, opiskelijoita, pienituloisia – monin verroin enemmän kuin sen puitteissa tehdyt sovitteluratkaisut etujamme rajaavat. Ja monet asiat ratkaisemme edelleen ihan omin nokkinemme, hyvin tai huonosti, mutta ilman EU:ia.

Maahanmuutosta Halla-aho esittää jopa valheellisia väitteitä. Suurin osa Suomeen tulijoista haluaa päästä mukaan suomalaiseen työelämään ja osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen edellytystensä mukaan. Valtaosa maahanmuuttajista on tavallisia ihmisiä, jotka haluavat itselleen ja perheelleen hyvän elämän, kuten kaikki ihmiset. Rikollisuus ja uskonnollinen fanatismi ovat kaukana useimpien elämästä.

Vastenmielistä fanatismia Suomessa edustavat ennen kaikkea Jussi Halla-aho ja monet PS:n jäsenet ja kannattajat, ei vain maahanmuuttokriittisyydessään, vaan jopa maahanmuuttajien vastaisuudessaan.

Totta kai suhteellisen suureksi kasvanut maahanmuutto synnyttää ongelmiakin ja uusien suomalaisten sopeutuminen yhteiskuntaan vaatii tukea ja aikaa. Avoin ja myönteinen asennoituminen on tässäkin asiassa silti parempi vaihtoehto, kuin vääristely ja vihan lietsonta. Maahanmuutto on väestöltään vanhenevalle ja vielä melko sulkeutuneelle Suomelle ennen kaikkea mahdollisuus, ei uhka.

Yhdessä asiassa Halla-aho on toivottavasti oikeassa: PS on yksin suomalaisessa puoluekentässä. Se on vaihtoehto, mutta todella huono. Perussuomalaisten linjalla ei ratkaista yhtään suomalaisen yhteiskunnan todellisista ongelmista, joista pahin on suuri työttömyys. Mitä pienemmäksi PS:n kannatus supistuu, sitä parempi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Antti Rinne: ”Barcelonan terrori-isku on raukkamainen ja täysin tuomittava”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Barcelonan järkyttävä terrori-isku on vaatinut 13 ihmisen hengen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuomitsee teon.

”Barcelonan terrori-isku on raukkamainen ja täysin tuomittava”, hän kirjoittaa sosiaalisen median tileillään Facebookissa ja Twitterissä.

Samalla Rinne välittää syvän osanottonsa viattomien uhrien omaisille.

STT:n mukaan pakettiauto ajoi väkijoukkoon La Ramblan turistikadulla kaupungin keskustassa alkuillasta. Barcelonan terrori-iskun tapahtumapaikka La Rambla on kaupungin vilkkain turistikatu. Reilun kilometrin mittainen kävelykatu kulkee kaupungin keskusaukiona pidetyltä Katalonia-aukiolta Kolumbus-patsaalle lähelle Välimeren rantaa.

La Ramblaa reunustavat sadat ravintolat ja kaupat, ja se on myöhäiseen yöhön asti täynnä turisteja, kaupustelijoita ja katutaiteilijoita. Katu on ollut tunnettu myös siitä, että se on taskuvarkaiden suosiossa.

AVAINSANAT

Barcelonan autoisku vaatinut 13 hengen – presidentti Niinistö: Terroristit iskivät taas Eurooppaan

Kuva: Lehtikuva

Barcelonassa tehdyn autoiskun kuolonuhrien määrä on noussut 13:een, kertovat poliisilähteet sanomalehti El Mundolle. Iskussa loukkaantui lisäksi useita, joista monien vammat ovat vakavia.

Katalonian poliisi ei ole vahvistanut mediatietoja. Se kertoo edelleen Twitter-tilillään, että kuolleita olisi tiedossa yksi ja loukkaantuneita 32. Poliisin mukaan loukkaantuneista kymmenellä on vakavia vammoja.

Pakettiauto ajoi väkijoukkoon La Ramblan kävelykadulla kaupungin keskustassa alkuillasta. Silminnäkijöiden mukaan auto osui kymmeniin ihmisiin.

Auton kuljettaja pääsi pakenemaan. Mediatietojen mukaan mies olisi linnoittautunut läheiseen ravintolaan, mutta tietoa ei ole virallisesti vahvistettu.

Toinenkin epäilty?

Espanjalaismedia kertoo, että poliisi etsii Barcelonassa toistakin terroriepäiltyä. Joidenkin tietojen mukaan molemmat epäillyt olisivat ravintolassa El Ravalin alueella.

Sanomalehti El Mundon poliisilähteiden mukaan miehet olivat vuokranneet ainakin kaksi pakettiautoa. Espanjalaismedia kertoo, että toinen pakettiauto olisi löytynyt Vicin kaupungista, joka sijaitsee noin 60 kilometriä Barcelonasta pohjoiseen.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään La Ramblan aluetta. Poliisi on eristänyt kadun ja myös evakuoinut lähialueita. Kauppoja ja ravintoloita on suljettu, ja kaupungin julkinen liikenne on pysäytetty.

Suomen ulkoministeriö ei ole saanut vielä tietoa siitä, onko uhrien joukossa suomalaisia.

Myös presidentti Sauli Niinistö on kommentoinut Barcelonan terrori-iskua Twitterissä. Niinistö totesi, että terroristit iskivät jälleen Eurooppaan.

Hän kertoi seuraavansa Barcelonan tilannetta äärimmäisellä vakavuudella ja toivotti voimia iskun uhreille, heidän omaisilleen ja pelastajille.

Tunnettu turistikatu

Barcelonan terrori-iskun tapahtumapaikka La Rambla on kaupungin vilkkain turistikatu. Reilun kilometrin mittainen kävelykatu kulkee kaupungin keskusaukiona pidetyltä Katalonia-aukiolta Kolumbus-patsaalle lähelle Välimeren rantaa.

La Ramblaa reunustavat sadat ravintolat ja kaupat, ja se on myöhäiseen yöhön asti täynnä turisteja, kaupustelijoita ja katutaiteilijoita. Katu on ollut tunnettu myös siitä, että se on taskuvarkaiden suosiossa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Lehti: Asemiehet linnoittautuneet ravintolan vessaan Barcelonassa

Kuva: AFP PHOTO/ Pau Barrena
Terroristi-iskun alue ympäristöineen on evakuoitu ja eristetty. Tiettävästi terroristit ovat linnoittautuneet erään turkkilaisravintolan vessaan.

Espanjan poliisin mukaan asemiehet ovat linnoittautuneet ravintolaan Barcelonan keskustassa, kertoo El Pais -lehti.Yle Uutiset kertoi miesten linnoittautuneen ravintolan vessaan. Tieto on tosin epävirallinen.

Ravintola sijaitsee El Ravalin alueella La Rambla -kävelykadun lähistöllä.
Kävelykadulla ajettiin ihmisten yli alkuillasta. Poliisin mukaan kyseessä oli terrori-isku.

Silminnäkijöiden mukaan ihmisten yli ajaneen pakettiauton kuljettaja pakeni jalan. Kuljettajaa etsitään yhä alueelta.

 

Terroristi ajoi väkijoukkoon Barcelonassa, useita loukkaantunut, useita kuolleita

Kuva: AFP PHOTO/Josep Lago
Pakettiauto ajoi ihmisjoukkoon Barcelonassa. Tiedot ovat vielä epämääräisiä ja sekavia, mutta poliisi puhuu terroristien iskusta.

Espanjassa Barcelonassa auto on ajanut väkijoukkoon. Espanjalaislehti El Paisin mukaan auto osui ihmisiin La Ramblan turistikadulla kaupungin keskustassa.

Barcelonan poliisi on vahvistanut, että kaupungin keskustassa tapahtunut yliajo oli terrori-isku.

Espanjan poliisi kertoo, että Barcelonassa tehty terrori-isku on vaatinut useita kuolonuhreja.
Pakettiauto ajoi väkijoukkoon alkuillasta La Ramblan turistikadulla kaupungin keskustassa. Silminnäkijöiden mukaan auton kuljettaja pakeni jalan. Häntä etsitään yhä alueelta.

Suomen ulkoministeriön tämänhetkisten tietojen mukaan uhrien joukossa ei ole suomalaisia.

Valkoinen pakettiauto osui kymmeniin ihmisiin La Ramblan turistikadulla. Espanjalaismedian mukaan kuolleita on ainakin 13 ja loukkaantuneita 20.

El Paisin lähteiden mukaan valkoisen pakettiauton kuljettaja pakeni paikalta jalan. Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään La Ramblan aluetta.

Sanomalehti El Paisin lähteiden mukaan auton kuljettaja pakeni paikalta jalan.

Poliisi kehottaa ihmisiä välttämään La Ramblan aluetta. Poliisi on eristänyt kadun ja myös evakuoinut lähialueita. Kauppoja ja ravintoloita on suljettu ja kaupungin julkinen liikenne on pysäytetty.

Uutiskuvissa näkyy, kuinka ihmiset juoksevat paniikissa paikalta.

STT-AFP, Barcelona

Juttua päivitetty kauttaaltaan.