Trumpin kampanjassa käytetty teknologia tulossa Suomeen – Tutkija: ”Facebookin poliittisiin mainoksiin saa suhtautua epäillen”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Suomen tulevissa presidentinvaaleissa nähdään uuteen teknologiaan perustuvia, entistä kohdennetumpia poliittisia mainoksia, sanoo verkkojulkisuuden tutkija Salla-Maaria Laaksonen Helsingin yliopistosta.

Kohdennettu markkinointi on keksintönä vanha, uutta on sosiaalisen median tarjoama aiempaa tarkempi data, jota hyödynnettiin suuren kohun saattelemana esimerkiksi Donald Trumpin voittoon päättyneissä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.

Kun markkinointia on perinteisesti kohdennettu iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan, voi esimerkiksi Facebook-tykkäyksiä analysoimalla tuoda mukaan seksuaalisen suuntautumisen ja arvokonservatiivisuuden kaltaisia persoonallisuuteen liittyviä piirteitä.

Myös sitä minkä tyyppistä poliittista johtajaa ihmiset toivovat voidaan Laaksosen mukaan tarkastella tykkäysten perusteella haarukoitujen persoonallisuustyyppien avulla.

Viesti voidaan kohdentaa somessa vaikka 20 ihmisen suuruiselle porukalle.

– Facebook-datan avulla voidaan tavoittaa esimerkiksi alle 30-vuotiaat, vuoden sisällä naimisiin menneet naiset, jotka ovat töissä pankkialalla. Viesti voidaan kohdentaa somessa vaikka 20 ihmisen suuruiselle porukalle, Laaksonen sanoo.

Myönteisten mahdollisuuksien ohella tarkka kohdentaminen avaa ovet likaiselle kampanjoinnille. Yhdysvaltain presidentinvaalien some-markkinointi liitettiin Cambridge Analytics -nimiseen yhtiöön, jonka avulla muun muassa Donald Trumpin kampanjan sanottiin lähettäneen epäilyttäviä mainoksia valikoiduille yleisöille.

Clintonia mustamaalanneita törkeitä mainoksia oli kohdennettu Trumpin kampanjassa muun muassa mustille äänestäjille. Osa mainoksista levisi screen shotteina julkisuuteen. Sosiaalisen median hyvä puoli on, että ihmiset toimivat myös vahtikoirina.

Uudenlaisen, tarkasti kohdennetun somemarkkinoinnin on väitetty jopa ratkaisseen vaalit Trumpin hyväksi. Laaksosen mukaan ajatus on sukua dystopiakuvitelmille.

– Hirveän helposti halutaan kirjoittaa tarinoita siitä mitenkä kaikki on teknologialle mahdollista. Väitteet siitä, että tämä olisi ratkaissut Yhdysvaltain presidentinvaalit on vähän paisuttelua. Näiden teknologiatarinoiden taakse peittoon jää myös helposti isompia yhteiskunnallisia ongelmia ja huono-osaisuutta, jotka vaikuttavat äänestyspäätöksiin.

Pitkälle vietyyn markkinoinnin kohdentamiseen olisi hänen mukaansa kuitenkin hyvä varautua myös Suomessa jo tammikuun presidentinvaaleissa.

Facebookin poliittisiin mainoksiin saa suhtautua epäillen.

– Kohdennettuun markkinointiin liittyvää uutta on tulossa myös meille. Se tulee olemaan pikkaisen kesympää kuin Yhdysvalloissa, koska eurooppalainen tietosuoja ja yksityisyyden suoja on Yhdysvaltoja tiukempi.

Osa Facebook-rajapinnan tiedoista on Laaksosen mukaan saatavilla vain Yhdysvalloissa, jossa datan perusteella voi eri tietokantoja yhdistelemällä tehdä etnisyysjakoja ja republikaanien ja demokraattien kannatukseen liityviä erotteluja. Jo Obaman ensimmäisessä presidenttikampanjassa oli Laaksosen mukaan käytössä puhelisovelluksia, joiden avulla saattoi päätellä missä naapuruston talossa todennäköisesti asuu demokraattien äänestäjä.

– Meillä on enemmän liikkuvia äänestäjiä. Markkinoinnissa on myös lainsäädännön vuoksi pakko olla vähän perinteisempi, mutta Facebookin poliittisiin mainoksiin saa silti suhtautua epäillen.

Tarkemman kohdentamisen käyttö on presidentinvaaleissa Laaksosen mukaan helpompaa kuin esimerkiksi eduskuntavaaleissa, joissa ehdokkaita on runsaasti enemmän ja he vastaavat pitkälti omista kampanjoistaan.

Olisin ihmeissäni, jos yksikään vaaliorganisaatio ei sitä yrittäisi käyttää.

– Facebook-dataa voidaan yhdistää esimerkiksi taloustutkimuksen kannatuskyselyistä saatavaan demografiaan, josta käy ilmi mitä puoluetta minkäkin ikäiset ihmiset yleisimmin kannattavat. Esimerkiksi kokoomus voisi sen perusteella kohdentaa ympäristöaiheista mainontaa tavallisimmin vihreitä äänestäville nuorille naisille.

Yhdysvalloissa Trumpin kampanjasta tuttu kyseenalainen kampanjointi on Laaksosen mukaan Suomea helpompaa muun muassa siksi, että mediakenttä on siellä pirstoutuneempi.

– Samaa kehitystä on Suomessakin nähtävissä. Meillä on valtamedian vastaisuutta, joka saattaa johtaa siihen, että isoja medioita ryhdytään boikotoimaan tai niiden juttuja pidetään lähtökohtaisesti epäilyttävinä.

Kesällä julkaistun Reutersin raportin mukaan yllättävän iso osuus lukee Suomessakin uutiset vain Facebookista, jolloin medioiden etusivuillaan luoma uutisten tärkeysjärjestys suodattuu pois. Myös valemediat voivat muodostua osalle ensisijaisiksi uutislähteiksi.

Automatiikka ei vielä vastaa ihmisluentaa. Sävyjä jää löytymättä.

– Voisi toivoa, että ihmiset ymmärtävät, että kaikki eivät näe jatkossa näe samaa poliittista mainontaa ja ymmärtäisivät olla sen suhteen vähän varuillaan.

Laaksosen mukaan Suomessa toimii jo yrityksiä, jotka osaavat hyödyntää verkkokäyttäytymisdataa ja kohdennettua markkinointia tehokkaasti. Suomessa on myös firmoja, jota tekevät automaattista tekstintunnistusta.

– Olisin ihmeissäni, jos yksikään vaaliorganisaatio ei sitä yrittäisi käyttää. Tekstintunnistuksen ja analysoinnin avulla saadaan selville mitä ehdokkaasta puhutaan ja mikä sentimentti puheeseen liittyy.

– Meillä on jo yritysten palautteen analysoinnissa käytössä sentimenttimittareita, joilla on päästy 80 prosentin tarkkuuteen sen suhteen onko puhe myönteistä vai kielteistä. Se alkaa olla jo isojen massojen kohdalla oikean suuntaista.

Laaksonen myöntää, että politiikka on hitusen perusmarkkinointia monimutkaisempaa.

– Presidenttiehdokas on monitahoisempi asia kuin pesukone. Automatiikka ei vielä vastaa ihmisluentaa. Sävyjä jää löytymättä.

Avaako Trump JFK-kansiot? – 25 vuotta salausmääräys päättyy torstaina

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump lupailee sallia presidentti John F. Kennedyn salamurhaan liittyvien asiakirjojen julkaisun.

Kyse on asiakirjoista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita. Niiden on määrä tulla julkisiksi torstaina. Etukäteen oli arvioitu, että Trump estäisi joidenkin tietojen julkaisun.

Lauantaina presidentti tviittasi, että aikoo sallia kaikkien asiakirjojen julkistamisen. Tviitissään Trump kuitenkin jätti vielä auki mahdollisuuden, että voi muuttaa mieltään, jos jotain uutta ilmenee.

Mediatietojen mukaan kyse olisi runsaasta 3 000 asiakirjasta, jotka käsittävät jopa satojatuhansia sivuja.

Lee Harvey Oswald ampui Kennedyn Dallasissa marraskuussa 1963. Monet uskovat, ettei Oswald toiminut yksin, vaan veriteon takana oli laajempi salaliitto.

Keskustelua aiheesta

Trumpin Tshekki-kopio nousemassa voittajaksi – miljardööri mukana monissa skandaaleissa

Kuva: Lehtikuva

Alustavien tulosten mukaan Tshekin parlamenttivaalien voittajaksi näyttää odotetusti nousevan populistinen keskustaoikeistolainen ANO-puolue. ANO johtaa ääntenlaskua lauantaina alkuillasta, ja äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia -puolue (SPD) on toisena.

Tulokset on saatu vasta noin kolmanneksesta äänestyspaikkoja. Niiden perusteella ANO on saamassa liki 32 prosentin ja SPD liki 12 prosentin kannatuksen. Varsinaisia tuloksia odotetaan myöhemmin illalla.

ANOn perustaja on Tshekin Trumpiksi kutsuttu miljardööri Andrej Babis (kuvassa), joka vastustaa euroalueeseen liittymistä ja pakolaiskiintiöitä. Hän kuitenkin kannattaa yhtenäistä Eurooppaa eikä halua Tshekin eroavan EU:sta.

ANO-puolueen etumatka on ollut kyselyissä selvä muihin puolueisiin nähden.

– Mielestäni hän toimii politiikassaan kansan hyväksi, tuumi Prahassa äänestänyt eläkeläinen Alena Kolarova.

Kolarova kehui Babisin palauttaneen järjestyksen julkiseen talouteen ja veroihin, kun tämä toimi kolme vuotta valtiovarainministerinä.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia.

Vaaleissa oli ehdolla kolmisenkymmentä puoluetta. Kyselyiden perusteella parlamenttiin saattaa päästä niistä jopa yhdeksän puoluetta, joista moni on poliittisen kentän äärilaidoilta. Sosialidemokraattien, kommunistien, äärioikeiston ja piraattipuolueen odotetaan kaikkien yltävän noin kymmenen prosentin kannatukseen.

– Ensi kertaa enemmistö on menossa puolueille, jotka tavalla tai toisella protestoivat meidän tuntemamme liberaalin demokratian toimintatapoja vastaan, kommentoi Hospodarske Noviny -päivälehti.

Vaalien alla veikattiin, että Babisista tulisi uusi pääministeri, jos hänen puolueensa nousee parlamentin suurimmaksi, kuten kyselyt ennustavat.

Hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia, sillä Babis on ollut viime aikoina mukana useissa skandaaleissa, minkä vuoksi osa puolueista ei halua tehdä yhteistyötä hänen kanssaan. Häntä muun muassa epäillään EU-tukien väärinkäytöstä ja menneisyydestä kommunistiagenttina Tshekkoslovakian aikana.

Oman lisänsä ongelmiin saattaa tuoda parlamentin jakaantuneisuus.

– Odotan hankalaa tilannetta vaalien jälkeen, ehkä jopa kaaosta, koska Babis ei saa niin hyvää tulosta kuin odotettiin, arvioi politiikan asiantuntija Jiri Pehe.

Tampereen mielenosoitukset päättyneet – rikosepäilyiltä ei säästytty

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tampereella uusnatsien ja heitä vastustaneiden mielenosoitukset ovat päättyneet.

Poliisi otti yhteensä neljä ihmistä kiinni mielenosoitusten yhteydessä. Yksi otettiin kiinni pahoinpitelystä epäiltynä, toinen epäillystä vaaran aiheuttamisesta ja kaksi rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen mukaan vastamielenosoitusta pitäneet ryhmittymät pyrkivät hyökkäämään uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoittajia vastaan muun muassa Hämeensillalla ja Satakunnansillalla. He heittelivät paukkupommeja toisia mielenosoittajia ja poliiseja kohti. Poliisin tietoon ei ole tullut, että kukaan olisi loukkaantunut.

Ylikomisario Harri Nojonen kertoi iltapäivällä, että väkivallanteot näyttäisivät olevan Tampere natseja vastaan -ryhmittymän puolelta, josta ne kohdistuivat PVL:n mielenosoittajia vastaan ja osittain myös poliisiin.

– Rikosilmoitus on kirjattu kokonaisuudesta: kun naamioituneena heiteltiin poliiseja kohden soihtuja ja erilaisia paukkupommeja, yritettiin käydä toisten mielenosoittajien kimppuun ja poliisi oli siinä välissä, Nujanen kertoo mellakkaepäilystä.

Poliisista arvioidaan, että uusnatsien iltapäivän mielenosoitusmarssilla oli mukana noin 200 ihmistä. Vastamielenosoittajia on ollut poliisin mukaan useita satoja, arviolta 300–400.

Uusnatsien mielenosoitus kokoontui Tampereen Laukontorilla, josta se lähti marssimaan Tammerkosken toiselle puolelle ja läpi Tampereen keskustan. Uusnatsit osoittavat mieltään Tampereen oikeustalolla kaupungin keskustassa.

Liikenne katkaistiin mielenosoitusten takia useita kertoja Satakunnansillalla ja Hämeensillalla. Myös junaliikenne Vaasan ja Porin suuntaan keskeytyi, kun raiteilla oli poliisin mukaan mielenosoittajia.

Veitsi-iskusta epäilty poliisin huostassa – ihmisillä ei enää vaaraa

Kuva: Lehtikuva

Saksassa poliisi on ottanut kiinni yhden ihmisen epäiltynä Münchenissa aamulla tapahtuneesta veitsihyökkäyksestä.

Poliisi kirjoittaa Twitterissä, että Münchenissä ihmisillä ei enää ole vaaraa.

Poliisin edustajan mukaan kiinniotettu mies muistuttaa silminnäkijöiden kuvauksia hyökkääjästä, kertoo Focus Online. Poliisin mukaan on kuitenkin vielä selvitettävä, onko mies todella tekijä.

Münchenin keskusta-alueella tehtiin aamulla hyökkäys tai hyökkäyksiä, joissa veitsellä aseistautunut mies kävi ihmisten kimppuun. Pelastuslaitos on kertonut Twitterissä, että sen tiedossa on viisi lievästi haavoittunutta.

Neljä otettu kiinni Tampereella – väkivaltainen mellakka meneillään

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tampereella poliisi on ottanut yhteensä neljä ihmistä kiinni meneillään olevien mielenosoitusten yhteydessä, kertoo Sisä-Suomen poliisi Twitterissä.

Tampereella ovat käynnissä uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielenosoitukset.

Osa vastamielenosoittajista on poliisin mukaan käyttänyt voimakasäänisiä paukkupommeja muita mielenosoittajia ja poliiseja vastaan. Tähän mennessä tapahtunutta aletaan poliisin mukaan tutkia epäiltynä väkivaltaisena mellakkana.

Poliisin mukaan Hämeensillalla on liikenne jälleen poikki.