Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Trumpin kannattajien mellakkaa tutkiva komitea lähetti haasteet somejäteille – kaksi avainkysymystä

iStock

Yhdysvalloissa Capitolin mellakkaa tutkiva edustajainhuoneen komitea on lähettänyt haasteet neljälle suurelle sosiaalisen median yhtiölle. Twitter, Reddit, Facebookin emoyhtiö Meta sekä Googlen ja Youtuben emoyhtiö Alphabet saivat haasteet, koska ne eivät ole tutkintakomitean mukaan vieläkään toimittaneet kattavia vastauksia jo elokuussa lähetettyihin pyyntöihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vuosi sitten loppiaisena suuri joukko silloisen presidentin Donald Trumpin kannattajia tunkeutui kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Joe Bidenin presidentinvaalivoiton vahvistamisen.

Tutkintakomitean tavoitteena on saada lisävalaistusta siihen, millaista tietoa sosiaalisen median alustoilla liikkui ennen kongressitalon valtausta. Komitea haluaa saada käsiinsä tietueet ja asiakirjat, jotka liittyvät väärän tiedon leviämiseen.

Lisäksi tutkintakomitean tavoitteena on etsiä tietueista lisätietoa esimerkiksi pyrkimyksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalit, Yhdysvaltojen sisällä olevista väkivaltaisista ääriliikkeistä sekä ulkomailta tulleista vaikutusyrityksistä viime presidentinvaaleissa.

Merkittäviä kanavia mellakan suunnittelussa

Esimerkiksi Alphabetille lähetetyssä haastekirjeessä todetaan, että Youtube oli käyttäjilleen merkittävä viestintäalusta Capitolille 6. tammikuuta viime vuonna suunnatun hyökkäyksen suunnittelussa sekä toteuttamisessa.

Metan toimitusjohtajalle Mark Zuckerbergille osoitetussa kirjelmässä puolestaan todetaan, että komitea on yrittänyt saada tietoja Facebookilta kaikkiaan kolmeen otteeseen, mutta ilman toivottua yhteistyötä.

Edustajainhuoneen komiteaa johtava demokraattien Bennie Thompson toteaa tiedotteessa, että avainkysymyksiä on kaksi: se, kuinka väärän tiedon levittäminen ja väkivaltaisten ääriliikkeiden toiminta vaikutti hyökkäykseen ja miten – jos mitenkään – sosiaalisen median yhtiöt yrittävät estää alustojensa käyttöä radikaalien väkivallantekojen suunnittelussa.

-  On valitettavaa, että kuukausien yrittämisen jälkeen meillä ei vieläkään ole vaadittavia asiakirjoja ja informaatiota vastataksemme noihin peruskysymyksiin.

Koska tutkintakomitea hakee haluamiaan tietoja oikeusteitse, on yhtiöiden vastattava komitean pyyntöihin sakko- tai jopa vankeusrangaistuksen uhalla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE