Trumpin kieltoa uhmataan jälleen – presidentti hurjistui ”valtuuksien ylittämisestä”

Kuva: Lehtikuva

Havaijilla toimiva liittovaltion tuomioistuin on jäädyttänyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin asettaman maahantulokiellon koko maassa, kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet. Kiellon oli määrä tulla voimaan Suomen aamukuudelta.

Trump kommentoi päätöstä tuoreeltaan Nashvillessa, jossa hän oli puhumassa kannattajilleen. AFP:n mukaan hän vannoi vievänsä asian tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen.

– Tämä on monen mielestä ennennäkemätöntä tuomarin valtuuksien ylittämistä, hän sanoi CNN:n mukaan.

Mikäli Trumpin hallinto valittaa päätöksestä, asia etenee ensiksi valitustuomioistuimeen. Havaiji kuuluu saman valitustuomioistuimen piiriin, joka jäädytti helmikuussa ensimmäisen maahantulokiellon ja sai Trumpin hallinnon laatimaan uuden.

Kielto olisi estänyt kuuden maan kansalaisia saamasta viisumia Yhdysvaltoihin 90 päivän ajan. Lisäksi se olisi pysäyttänyt 120 päiväksi pakolaisten tulon maahan kaikkialta maailmasta.

Kaksi muutakin liittovaltion tuomioistuinta järjesti keskiviikkona kuulemisen maahantulokieltoa koskevassa asiassa. Niiden päätöksiä ei ole vielä kuultu.

Kiellon jäädyttänyt liittovaltion tuomari Derrick K. Watson katsoi, että maahantulokiellon tullaan todennäköisesti toteamaan ylemmissä oikeusasteissa syrjivän perustuslain vastaisesti yhtä uskonnollista ryhmää.

Presidentin määräyksen tarkoituksena oli aasettaa yksi tietty uskonto epäedulliseen asemaan.

Maahantulokieltolistan maat ovat kaikki muslimimaita, ja Yhdysvaltoihin tulevista pakolaisista monet ovat muslimeja. Trump ehdotti vaalikampanjansa aikana, että kaikkien muslimien tulo Yhdysvaltoihin pitäisi pysäyttää määräajaksi. Hänen hallintonsa edustajat ovat todenneet julkisesti, että maahantulokielto sai alkunsa kysymyksestä, miten muslimikielto voitaisiin toteuttaa laillisesti.

Watsonin mielestä kommentit on syytä ottaa huomioon kiellon perustuslaillisuutta arvioidessa.

– Järkevä, puolueeton tarkkailija – jonka tiedossa on historiallinen asiayhteys, samanaikaiset julkiset lausunnot ja kiellon asettamiseen johtanut täsmällinen tapahtumaketju – tulisi siihen tulokseen, että presidentin määräyksen tarkoituksena oli asettaa yksi tietty uskonto epäedulliseen asemaan, hän kirjoitti 43-sivuisessa tulikivenkatkuisessa päätöksessään.

Watson moitti Trumpin hallintoa erityisesti näiden väitteestä, ettei kielto ole muslimeja syrjivä, koska se ei päde kaikkiin maailman muslimeihin.

– Ajatus, että ihmisryhmää kohtaan voi osoittaa vihamielisyyttä ainoastaan kohdistamalla tekonsa kaikkiin ryhmän jäseniin on perustavanlaatuisesti viallinen, hän kirjoitti.

Havaijilaistuomarin jäädyttämä maahantulokielto oli Trumpin toinen yritys rajoittaa sitä, minkä maiden kansalaiset saavat tulla Yhdysvaltoihin. Presidentti asetti ensimmäisen maahantulokiellon tammikuussa.

Ensimmäinen kielto astui voimaan välittömästi ja aiheutti lentokentillä kaaoksen, kun viranomaiset yrittivät kiireessä soveltaa heille yllätyksenä tulleita uusia sääntöjä. Asetus jäädytettiin kuitenkin pian oikeudessa.

Lopullisen iskun maahantulokiellon ensimmäinen versio sai Seattlen valitustuomioistuimelta, joka piti alemman oikeusistuimen jäädytyspäätöksen voimassa. Trumpin hallinto päätti, ettei veisi asiaa korkeimpaan oikeuteen. Sen sijaan Valkoinen talo muokkasi kieltoaan valitustuomioistuimen perustelujen pohjalta ja asetti maaliskuussa uuden maahantulokiellon, jota olisi helpompi puolustaa oikeudessa.

Uusi kielto olisi estänyt ainoastaan uusien viisumien saamisen ja viisumin uusimisen. Alkuperäinen kielto esti Yhdysvaltojen rajan ylittämisen myös niiltä kieltolistan maiden kansalaisilta, joilla on pysyvä oleskelulupa tai voimassa oleva viisumi.

Uudella kieltolistalla olivat Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Alkuperäisellä listalla oli niiden lisäksi Irak. Valkoinen talo ilmoitti kuitenkin, että kieltolistalle voitaisiin lisätä myöhemmin uusia maita.

Alkuperäisessä kiellossa pakolaisten maahantulokielto koski ainoastaan syyrialaisia, eikä sillä ollut ilmoitettua päättymispäivää.

STT–MARIA ANNALA

Lähes seitsemän vuotta sitten Utøyalla surmattiin kymmeniä nuoria – nyt ensi-iltansa sai elokuva Utøya 22. juli

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Erik Poppe.

22. heinäkuuta 2011. Kyseinen päivämäärä on norjalaisille murheen murtama. Lähes seitsemän vuotta sitten tuona päivänä Anders Breivik avasi tulen Utøyan saarella, jossa oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten kokousleiri. 69 ihmistä sai surmansa, pääosa heistä oli nuoria.

Aikaisemmin samana päivänä Breivik räjäytti pommin Oslon keskustassa surmaten kahdeksan ja haavoittaen yli 200.

Nyt ohjaaja Erik Poppe ja käsikirjoittajat Anna Bache-Wiigin sekä Siv Rajendram Eliassenin ovat tehneet kyseisen päivän traagisista tapahtumista elokuvan, joka sai ensi-iltansa maanantaina Berlinale-elokuvafestivaalilla Saksassa.

Elokuvan nimi on Utøya 22. juli, suomennettuna Utøya 22. heinäkuuta.

Uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Ohjaaja Poppe myönsi elokuvan ensinäytöksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa, että jotkut ovat pitäneet elokuvan ajankohtaa liian aikaisena.

– Sanoisin itse, että jos elokuvan katsominen ei satuta, se on tehty liian myöhään. Joten toteaisin, että elokuva on varmasti hyvin rankka kokemus, mutta se on myös osa tapahtumista selviämistä, Poppe sanoi Reutersin uutisen mukaan.

Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että elokuva on fiktio eettisistä syistä.

– Näin uhrien vanhempien ja sisarusten ei tarvitse miettiä onko kyseessä lapseni, veljeni tai siskoni.

Elokuvassa näyttelee pääosin amatöörinäyttelijöitä. Poppe kertoi, että kuvauspaikalla oli mukana psykologeja tukemassa näyttelijöitä sekä paikallisia asukkaita.

– Kun katsoo ympäriinsä Euroopassa, missä uusfasismi kasvattaa suosiotaan päivästä toiseen, meidän tulee muistaa mitä tapahtui kyseisellä saarella, miltä äärioikeistolainen terrorismi näyttää, Poppe perusteli elokuvan tärkeyttä.

Utøyalta selvinnyt Ingrid Marie Vaag Endrerud kertoi puolestaan tiedotustilaisuudessa elokuvan tarinan olevan sellainen, jonka moni norjalainen kokee mahdottomaksi kertoa.

– Kun yritän selittää mitä koin, kykenen puhumaan siitä vain suurpiirteisesti. Elokuva puolestaan voi kertoa tarinan siten, miten siihen ei pystytä kirjoittamalla tai puhumalla, hän totesi.

– Tapahtumat olivat vihaa sen puhtaassa muodossa. Yhteiskuntana meidän tulee taistella sitä vastaan.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta.

Elokuva on haluttu kuvata nuorten näkökulmasta, Episodin artikkelista selviää. Iskujen tekijän nimeä ei elokuvassa mainita lainkaan ja hänet näytetään vain muutamaan otteeseen etäällä olevana tummana hahmona.

– Kun Norjassa puhutaan aiheesta, puhe koskee yleensä esimerkiksi iskun tekijää, tämän oikeuskäsittelyä, vahinkojen korjaamista tai muistomerkin rakentamista. Vuosien aikana muisto itse tapahtumista on tuntunut hälvenevän, Poppe puolestaan totesi Helsingin sanomien mukaan.

– Utøyan saarelta selvinneet ihmiset ja heidän vanhempansa, joiden kanssa olen keskustellut, ovat olleet siitä huolissaan.

Elokuvan Suomen levityksestä ei ole vielä tietoa.

Italian vaalien tulosta on vaikea ennakoida – parlamentti kesytti maan protestiliikkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Vaalijulisteita Roomassa.

Kun Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi aikoinaan asettui ehdolle 1990-luvulla, yksi häntä äänestäneistä oli Roomassa asuva yrittäjä Luca Lanza.

Tämän vuoden parlamenttivaaleissa Berlusconin puolue on jälleen ehdolla, mutta Lanzan ääni menee viime vaaleissa äänivyöryn saaneelle protestipuolue Viiden tähden liikkeelle.

– Kun näet että ensin vallassa on Berlusconi, sitten Matteo Renzi, sitten joku muu eikä mikään muutu vaan päinvastoin menee aina vain huonommin, ymmärrät että Viiden tähden liike on ainoa vaihtoehto saada aikaan muutos tässä maassa. He ovat nuoria, uusia eivätkä vielä korruptoituneita, Lanza perustelee.

7 vuotta Suomessa asunut Lanza palasi Roomaan vuonna 2009. Hänen mielestään liikkeen pitäisi lähettää ensin kotiin epärehelliset poliitikot, sitten laiskottelevat valtion työntekijät. Rooman pormestariin Virginia Raggiin hän on tyytyväinen tähän kohdistuvasta rikostutkinnasta huolimatta.

– Suoraan sanottuna en edes tiedä liikkeen vaaliohjelman kaikkia 20 kohtaa. Minua eivät myöskään kiinnosta mahdolliset rikostutkinnat. Näen puolueen joka tapauksessa ainoana vaihtoehtona.

Viiden tähden liike on kuin luuranko.

– Viiden tähden liikkeestä on jäljellä menestyksekäs brändi, mutta se on kuin luuranko. Sisällä ei ole enää mitään siitä, mitä liike aiemmin oli, sanoo liikkeen entinen sisäpiiriläinen Nicola Biondo.

Biondo johti Viiden tähden liikkeen viestintää parlamentin alahuoneessa vuosina 2013–2014. Hänen ja Marco Canestrarin, liikkeen perustajien Beppe Grillon ja Gianroberto Casaleggion entisen oikean käden, kirjoittama kirja ”Supernova – Kuinka Viiden tähden liike tapettiin” julkaistiin viime syyskuussa.

Biondon mukaan liikkeellä ei ole pysyvää arvopohjaa, vaan se muuttaa jatkuvasti mieltään ja jättää äänestämättä jopa lakiehdotuksia, joita se on aiemmin tukenut.

Liikkeen pääministeriehdokas ja uusi johtaja on nuori ja kunnianhimoinen Luigi Di Maio. Koomikko Beppe Grillo on sen sijaan ottanut liikkeeseen etäisyyttä.

– Grillo on aina ollut vain tämän projektin megafoni, hänellä ei ole koskaan ollut poliittista vastuuta. Hän on showmies eikä poliitikko. Mitä enemmän liike muuttui puolueeksi, sitä vaikeampaa Grillon oli enää löytää itselleen paikkaa, Biondo selittää.

Liikkeen tarina tulee päättymään huonosti?

Italiassa järjestetään parlamenttivaalit ensi viikolla, 4. maaliskuuta.

Il Sole 24 Ore -talouslehden kaksi viikkoa ennen vaaleja teettämän kyselyn mukaan johdossa on keskustaoikeistolainen liittouma. Muun muassa Silvio Berlusconin Forza Italia -puolueesta ja Pohjoisen liitosta koostuvan liittouman ennustetaan saavan 34,7 prosenttia äänistä.

Keskustavasemmistolaiselle liittoumalle povataan puolestaan 27,4 prosenttia äänistä. Lähes 40 prosenttia italialaisista ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

Vaalien lopputulosta on vaikea ennakoida myös siksi, että käytössä on uusi vaalilaki.

Biondon mukaan Viiden tähden liikkeen tarina tulee päättymään huonosti. Yksi syy on eturistiriita, joka syntyy siitä, että liikkeen logo ja verkossa oleva toiminta-alusta ovat edesmenneen Gianroberto Casaleggion pojan yrityksen omaisuutta.

– Tämä on erittäin vakava asia. Liike oli aina ehdottomasti politiikan ja yritysmaailman välistä eturistiriitaa vastaan.

Biondon mukaan motiivi kirjan kirjoittamiseen lähti rakkaudesta kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat uskoneet liikkeeseen ja työskennelleet sen eteen vuosikausia. Hänen mukaansa puolueiden huono maine äänestäjien keskuudessa saa monet kääntymään protestiliikkeen puoleen.

– Mutta samalla annetaan paljon vastuuta liikkeelle, joka ei kykene käsittelemään sitä. Ennemmin tai myöhemmin äänestäjät pettyvät, ja pettymys tulee olemaan valtava.

– Viiden tähden liike on parlamentin suurin yksittäinen poliittinen ryhmä, jonka uskotaan saavan vaaleissa 29,4 prosentin ääniosuuden. Liikkeen periaatteena on ollut, ettei se liittoudu kenenkään kanssa. Viime aikoina periaate on alkanut joustaa.

Keskustelua aiheesta

”Viittaa siihen, että hän halusi tehdä sen” – Tukholman kuorma-autoiskusta syytetty pääsee ääneen oikeudessa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Luonnostelma oikeudenkäynnistä helmikuun alusta.

Tukholmassa alkaa tänään viimevuotisesta kuorma-autoiskusta syytetyn Rakhmat Akilovin kuuleminen oikeudenkäynnissä. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon hän suostuu kertomaan oikeudelle ja selviääkö huhtikuussa Drottninggatanilla tapahtuneen iskun taustoista jotain uutta.

Akilov on asianajajansa välityksellä myöntänyt oikeudelle syyllistyneensä terrorismirikokseen, terrorismirikoksen yritykseen sekä vaaran aiheuttamiseen. Hän ei aio vastustaa vaadittua vankeustuomiota ja sitä seuraavaa karkotusta Ruotsista.

Esitutkinnassa Akilov kertoi toimineensa äärijärjestö Isisin nimissä, istuneensa autoon ja ajaneensa päin ”uskottomia”. Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun terrorismitutkija Peder Hyllengren arvioi, että syytetty ei ole antanut merkkejä katumisesta.

– Tämä viittaa siihen, että hän oli motivoitunut ja vakuuttunut, ja hän halusi tehdä sen, Hyllengren sanoo.

Akilovin kuuleminen tuo lisää selkoa teon taustoihin.

Hyllengren toivoo, että Akilovin kuuleminen tuo lisää selkoa teon taustoihin.

– Mitkä hänen kontaktinsa olivat, kuinka hän radikalisoitui, ketkä vaikuttivat häneen ja miten asiat etenivät. Ja myös mitä hän on mieltä siitä, että Isis ei koskaan ottanut iskua nimiinsä.

Hyllengren muistuttaa, että Akilov saattaa myös valehdella oikeuden edessä. Hän arvioi, että Akilovin mahdollisella vaikenemisella ei sen sijaan ole suurta juridista vaikutusta, sillä iskusta on runsaasti muuta todistusaineistoa.

Drottninggatanin iskussa kuoli viisi ihmistä ja kymmenen loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan lisäksi yli 130 ihmistä oli vaarassa kuolla tai loukkaantua.

Oikeudenkäynti jatkuu pitkin kevättä, ja tuomion odotetaan tulevan ennen juhannusta.

Venäjä-tutkinta Trumpin ympärillä laajenee – CNN: Erikoissyyttäjä on nyt kiinnostunut myös presidentin vävyn rahoituskuvioista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Erikoissyyttäjä Robert Mueller on laajentanut tutkintaansa nyt myös Jared Kushnerin yrityksen rahoituskuvioihin.

CNN:n lähdetietojen mukaan Mueller on kiinnostunut Kushnerin pyrkimyksistä saada yritykselleen rahoitusta ulkomaisilta sijoittajilta sinä aikana, kun Yhdysvalloissa vaihtui presidentti. Valkoisen talon neuvonantajana toimiva Kushner on presidentti Donald Trumpin vävy.

Mueller johtaa FBI:n Venäjä-tutkintaa, joka on muun muassa keskittynyt Venäjän sekaantumiseen vuoden 2016 presidentinvaaleissa ja siihen, juonitteliko Venäjä Trumpin kampanjakoneiston kanssa vaalien aikana.

Muellerin tiimin tutkijat ovat helmikuun ja tammikuun aikana kysyneet Kushnerilta ainakin siitä, millaisia keskusteluita Kushner kävi pönkittääkseen 666 Fifth Avenue -rakennuksen rahoitusta, lähteet kertovat.

New Yorkin Manhattanilla sijaitsevassa 666 Fifth Avenue -rakennuksessa on runsaasti Kushner-yhtiön yrityksiä.

Vielä ei ole selvää, miksi Mueller on erityisen kiinnostunut Kushnerin käymistä rahoitusneuvotteluista. Muellerin ryhmän tutkijat eivät ole ottaneet yhteyttä Kushnerin yrityksiin tai pyytäneet haastatteluita yritysten johdolta.

Tutkinnasta perillä olevien lähteiden mukaan Muellerin tiimi on kiinnostunut esimerkiksi siitä, millaisia keskusteluita Kushner kävi kiinalaisten ja qatarilaisten sijoittajien kanssa.

Mueller nosti syytteet 13:a Venäjän kansalaista vastaan.

Viime viikolla Mueller nosti syytteet 13:a Venäjän kansalaista vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä yritystä.
Syytteen mukaan syytetyt yrittivät vuodesta 2014 lähtien häiritä Yhdysvaltojen vaaliprosessia.

Muellerin mukaan syytetyt esiintyivät amerikkalaisina ja hallinnoivat sosiaalisen median tilejä, jotka keskittyivät Yhdysvaltojen kansaa jakaviin sosiaalisiin ja poliittisiin kysymyksiin. Valeuutisia levitettiin muun muassa Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa ja Instagramissa.

Muellerin mukaan ryhmää johti Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Heidän valeuutisensa tavoittivat ”merkittävän määrän amerikkalaisia”.

Syytteen mukaan ryhmä toimi lähinnä Pietarista käsin niin sanotulta trollitehtaalta, mutta osa syytetyistä matkusti myös Yhdysvalloissa. Informaatio-operaatioon osallistui vuoroissa satoja ihmisiä, ja sen budjetti oli miljoonia dollareita.

Mueller ei kuitenkaan syytteessä vihjaa, että Venäjä olisi onnistunut vaikuttamaan toissa vuoden presidentinvaalien lopputulokseen. Syytteen mukaan yksikään amerikkalainen ei tietoisesti osallistunut vaikuttamisyrityksiin.

”On välttämätöntä lopettaa järjetön kärsimys” – YK vaatii siviileihin kohdistuvien pommituksien välitöntä lopettamista

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Savua nousee itäisestä Ghoutasta.

Syyrian itäisen Ghoutan pommitukset kohdistuvat siviileihin ja niiden on loputtava välittömästi, vaatii YK:n Syyrian kriisin humanitaarisen avun koordinaattori Panos Moumtzis.

Moumtzisin mukaan humanitaarinen tilanne alueella on lähdössä käsistä.

– On välttämätöntä lopettaa järjetön kärsimys, Moumtzis sanoo tiedotteessa.

Alueen pommituksissa on kuollut arvioiden mukaan lukuisia ihmisiä. Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan pelkästään maanantaina Itä-Ghoutassa kuoli ainakin 77 ihmistä.

Kuolleiden joukossa oli järjestön mukaan ainakin 20 lasta. Lisäksi noin 300 ihmistä loukkaantui.

Ghoutan kohtalo on tuntematon.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ilmaiskujen sarjat sekä raketti- ja tykistötuli moukaroivat maanantaina useita kyliä itäisen Ghoutan alueella.

Presidentti Bashar al-Assadin hallinto on tässä kuussa kiihdyttänyt pommituksiaan Damaskoksen lähellä sijaitsevalla kapinallisalueella, jota hallitus on piirittänyt vuodesta 2013.

– Hallinto pommittaa itäistä Ghoutaa tasoittaakseen tietä maahyökkäystä varten, sanoo Syrian Observatory for Human Rights -järjestön johtaja Rami Abdel Rahman.

Järjestön mukaan Syyrian hallinto on helmikuun alkupuolella lähettänyt alueelle lisäjoukkoja, mikä kiihtyneiden pommituksien lisäksi ennakoi mahdollisia yrityksiä vallata alue kapinallisilta.

YK:n mukaan alueella asuu lähes 400 000 ihmistä. Hammuriyehissa asuva 23-vuotias Alaa al-Din sanoo AFP:lle, että asukkaat pelkäävät hallituksen mahdollista hyökkäystä.

– Ghoutan kohtalo on tuntematon. Meillä ei ole muuta kuin Jumalan armo ja kellareissa piileskeleminen. Muuta vaihtoehtoa ei ole, hän sanoo.

Syyrian sodassa on kuollut arviolta yli 340 000 ihmistä vuodesta 2011 lähtien.