Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin kieltoa uhmataan jälleen – presidentti hurjistui “valtuuksien ylittämisestä”

Havaijilla toimiva liittovaltion tuomioistuin on jäädyttänyt Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin asettaman maahantulokiellon koko maassa, kertovat useat yhdysvaltalaisviestimet. Kiellon oli määrä tulla voimaan Suomen aamukuudelta.

Trump kommentoi päätöstä tuoreeltaan Nashvillessa, jossa hän oli puhumassa kannattajilleen. AFP:n mukaan hän vannoi vievänsä asian tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen.

– Tämä on monen mielestä ennennäkemätöntä tuomarin valtuuksien ylittämistä, hän sanoi CNN:n mukaan.

Mikäli Trumpin hallinto valittaa päätöksestä, asia etenee ensiksi valitustuomioistuimeen. Havaiji kuuluu saman valitustuomioistuimen piiriin, joka jäädytti helmikuussa ensimmäisen maahantulokiellon ja sai Trumpin hallinnon laatimaan uuden.

Kielto olisi estänyt kuuden maan kansalaisia saamasta viisumia Yhdysvaltoihin 90 päivän ajan. Lisäksi se olisi pysäyttänyt 120 päiväksi pakolaisten tulon maahan kaikkialta maailmasta.

Kaksi muutakin liittovaltion tuomioistuinta järjesti keskiviikkona kuulemisen maahantulokieltoa koskevassa asiassa. Niiden päätöksiä ei ole vielä kuultu.

Kiellon jäädyttänyt liittovaltion tuomari Derrick K. Watson katsoi, että maahantulokiellon tullaan todennäköisesti toteamaan ylemmissä oikeusasteissa syrjivän perustuslain vastaisesti yhtä uskonnollista ryhmää.

Lisää aiheesta

Presidentin määräyksen tarkoituksena oli aasettaa yksi tietty uskonto epäedulliseen asemaan.

Maahantulokieltolistan maat ovat kaikki muslimimaita, ja Yhdysvaltoihin tulevista pakolaisista monet ovat muslimeja. Trump ehdotti vaalikampanjansa aikana, että kaikkien muslimien tulo Yhdysvaltoihin pitäisi pysäyttää määräajaksi. Hänen hallintonsa edustajat ovat todenneet julkisesti, että maahantulokielto sai alkunsa kysymyksestä, miten muslimikielto voitaisiin toteuttaa laillisesti.

Watsonin mielestä kommentit on syytä ottaa huomioon kiellon perustuslaillisuutta arvioidessa.

– Järkevä, puolueeton tarkkailija – jonka tiedossa on historiallinen asiayhteys, samanaikaiset julkiset lausunnot ja kiellon asettamiseen johtanut täsmällinen tapahtumaketju – tulisi siihen tulokseen, että presidentin määräyksen tarkoituksena oli asettaa yksi tietty uskonto epäedulliseen asemaan, hän kirjoitti 43-sivuisessa tulikivenkatkuisessa päätöksessään.

Watson moitti Trumpin hallintoa erityisesti näiden väitteestä, ettei kielto ole muslimeja syrjivä, koska se ei päde kaikkiin maailman muslimeihin.

– Ajatus, että ihmisryhmää kohtaan voi osoittaa vihamielisyyttä ainoastaan kohdistamalla tekonsa kaikkiin ryhmän jäseniin on perustavanlaatuisesti viallinen, hän kirjoitti.

Havaijilaistuomarin jäädyttämä maahantulokielto oli Trumpin toinen yritys rajoittaa sitä, minkä maiden kansalaiset saavat tulla Yhdysvaltoihin. Presidentti asetti ensimmäisen maahantulokiellon tammikuussa.

Ensimmäinen kielto astui voimaan välittömästi ja aiheutti lentokentillä kaaoksen, kun viranomaiset yrittivät kiireessä soveltaa heille yllätyksenä tulleita uusia sääntöjä. Asetus jäädytettiin kuitenkin pian oikeudessa.

Lopullisen iskun maahantulokiellon ensimmäinen versio sai Seattlen valitustuomioistuimelta, joka piti alemman oikeusistuimen jäädytyspäätöksen voimassa. Trumpin hallinto päätti, ettei veisi asiaa korkeimpaan oikeuteen. Sen sijaan Valkoinen talo muokkasi kieltoaan valitustuomioistuimen perustelujen pohjalta ja asetti maaliskuussa uuden maahantulokiellon, jota olisi helpompi puolustaa oikeudessa.

Uusi kielto olisi estänyt ainoastaan uusien viisumien saamisen ja viisumin uusimisen. Alkuperäinen kielto esti Yhdysvaltojen rajan ylittämisen myös niiltä kieltolistan maiden kansalaisilta, joilla on pysyvä oleskelulupa tai voimassa oleva viisumi.

Uudella kieltolistalla olivat Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan ja Syyria. Alkuperäisellä listalla oli niiden lisäksi Irak. Valkoinen talo ilmoitti kuitenkin, että kieltolistalle voitaisiin lisätä myöhemmin uusia maita.

Alkuperäisessä kiellossa pakolaisten maahantulokielto koski ainoastaan syyrialaisia, eikä sillä ollut ilmoitettua päättymispäivää.

STT–MARIA ANNALA

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE