Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Trumpin tullisota kiihtyy – “On jo aiheuttanut konkreettisia vaikutuksia”

Kiinalaisia kuljetuskontteja Kaliforniassa.

Donald Trumpin hallinto suunnittelee määräävänsä jopa 25 prosentin tuontitullit listaamilleen kiinalaistuotteille, joille se on aiemmin uhannut asettaa kymmenen prosentin tuontitullit, kertoo CNN.

Listan tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 200 miljardin dollarin eli yli 170 miljardin euron arvosta.

Tieto perustuu nimettömiin lähteisiin, joiden mukaan lopullista päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Kyseiset tullit tulisivat voimaan aikaisintaan syyskuussa. Tälläkin viikolla voimaan saattaa tulla uusia Kiinaan kohdistuvia tuontitulleja, mutta ne kohdistuvat eri tuotteisiin, joita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 16 miljardin dollarin, eli vajaan 14 miljardin euron arvosta.

Ulkopoliittisen instituutin globaali turvallisuus -tutkimusohjelman johtaja Mika Aaltola ei pidä Trumpin suunnitelmia pelkkänä neuvottelutaktiikkana.

– Tuontitullit ovat jo aiheuttaneet konkreettisia vaikutuksia niin kiinalaisille kuin yhdysvaltalaisillekin tuottajille, joten pelkkänä neuvottelutaktiikkana niitä ei voi pitää, sanoo Aaltola.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välit kiristyivät, kun Yhdysvallat määräsi tulleja kiinalaistuotteille, joita tuodaan maahan vuosittain 34 miljardin dollarin eli yli 29 miljardin euron arvosta. Kiina vastasi asettamalla vastatulleja, joiden kohteina olevia yhdysvaltalaistuotteita tuodaan Kiinaan saman summan arvosta.

Trump on syyttänyt Kiinaa valuuttansa Renminbin arvon keinotekoisesta alentamisesta ja tuotteidensa polkumyynnistä maailman markkinoilla. Kiina on maailmankaupasta huomattavasti Yhdysvaltoja riippuvaisempi. Trump pyrkii käyttämään tätä epäsuhtaa hyödykseen ja toivoo Kiinan antavan periksi, kertoo Aaltola.

Trumpin republikaanipuolueessa on perinteisesti tuettu vapaakauppaa, jonka takia Trumpin suunnittelemat tullit ovat monelle republikaanille ärsytyksen aihe.

Kiinan asettamat vastatullit saattavat olla ongelma myös marraskuisten välivaalien kannalta. Vastatullit kurittavat selvimmin keskilännen maatalousvaltaisia alueita. Monet keskilännen osavaltiot, kuten Indiana ja Missouri, ovat välivaaleissa vaa’ankieliasemassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE