Lukijaristeily2017

Trumpin vastaiset protestit jatkuivat yhä USA:ssa – ”rauhaa ja rakkautta”

Kuva: AFP/Spencer Platt
Sadat anti-Donald Trump mielenosoittajat kokoontuivat viime yönä Washington Square Parkiin vastustamaan uutta presidenttiä.. 

Yhdysvalloissa tulevan presidentin Donald Trumpin vastaiset protestit ovat jatkuneet jo neljättä päivää. Tuhannet ihmiset ympäri Yhdysvaltoja lähtivät kaduille osoittamaan mieltään, kun Trump voitti presidentinvaalit kuluneella viikolla. Perjantaina paikallista aikaa noin 1 200 ihmistä kerääntyi Washington Squarelle New Yorkin Manhattanilla.

Protestoijat kantoivat muun muassa iskulauseilla varustettuja kylttejä, joissa luki muun muassa ”rauhaa ja rakkautta”. Protestoijat kertovat olevansa paikalla osoittaakseen tukea heille, jotka pelkäävät Trumpin politiikan heikentävän elinolojaan.

Protestin järjestäjien mukaan tiedossa on mahdollisesti suuri mielenosoitus myös lauantaina paikallista aikaa.

Lippukin paloi

Twitterissä leviää kuvia myös meneillään olevista protesteista muun muassa Atlantassa ja Miamissa. Esimerkiksi Atlantassa toimivan WSB-televisiokanavan toimittaja kertoo Twitterissä, että poliisin mukaan protestoijat ovat polttaneet Yhdysvaltojen lipun. Toimittajan mukaan sekä protestoijien että poliisien määrä paikalla on kasvamassa.

Lisäksi Los Angelesissa pienessä protestissa parisenkymmentä naista järjesti flash mob -tyyppisen protestin keskellä nelikaistaista ajotietä kaupungin eteläosassa. Liikenne pysähtyi hetkellisesti protestin takia. Naiset kantoivat muun muassa kylttejä, joissa luki ”Yhtenäisyys”.

Viranomaisten mukaan mielenosoitukset ovat pääosin pysyneet rauhallisina. Joidenkin väkivaltaisuuksien myötä on kärsitty lähinnä materiaalivahingoista.
Aiemmin esimerkiksi Portlandissa protesti muuttui osin väkivaltaiseksi, kun autoja rikottiin ja poliiseja heiteltiin esineillä. Poliisi vastasi käyttämällä kumiluoteja ja pippurisumutetta väkijoukon hajottamiseksi.

STT-AFP, New York 

 

Tuhoisan iskun uhreja nyt ainakin 22 – joukossa lapsia, myös hyökkääjä kuoli

Kuva: Lehtikuva

Manchesterin poliisin mukaan tuhoisassa pommi-iskussa kuolleiden määrä on noussut 22:een. Uhrien joukossa on myös lapsia. Miespuolinen hyökkääjä kuoli myös räjäyttäessään pommia.

Manchester-areenan tapahtumia tutkitaan tällä hetkellä terroritekona, kertoo poliisi. Poliisin mukaan tähän mennessä22 ihmisen on vahvistettu kuolleen. Lisäksi 59 on loukkaantunut.

Poliisi hälytettiin mahdollisten räjähdysten takia areenalle paikallista aikaa puoli yhdentoista tienoilla eilen illalla. Ihmisiä on useaan otteeseen kehotettu välttämään aluetta.

– Työskentelemme tiiviisti terrorismin vastaisen poliisiverkoston sekä Britannian tiedustelukumppaneiden kanssa, sanoo Manchsterin poliisipäällikkö tiedotteessa.

Itsemurhapommittajaa pidetään todennäköisenä syynä Manchester-areenan räjähdykselle, uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN lähdetietoihinsa vedoten. Paikalla ollut mies on CNN:n mukaan tunnistettu mahdolliseksi itsemurhapommittajaksi. CNN:n tietoja ei ole virallisesti vahvistettu.

Juttuun lisätty klo 9.37, että hyökkääjä oli mies ja loukkaantuneita on 59.

Vaalikampanjointi keskeytyi Britanniassa: hätäkokous koolla

Kuva: Lehtikuva

Britanniassa pääministeri Theresa May ja oppositiossa olevan työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn keskeyttävät vaalikampanjansa toistaiseksi Manchesterin epäillyn terrori-iskun takia. Britanniassa pidetään kesäkuussa parlamenttivaalit.

Corbyn sanoi että oli keskustellut asiasta Mayn kanssa, ja he olivat yhdessä sopineet kampanjoiden keskeyttämisestä.

Britannian pääministeri Theresa May tuomitsi aiemmin aamulla Manchesterin ”vastenmielisen terrori-iskun”. May sanoi tiedotteessa, että tapahtuneesta pyritään keräämään kattavat tiedot.

– Kaikki ajatuksemme ovat uhrien ja heidän läheistensä luona, May myös sanoi.

May johtaa Britannian hallituksen hätäkokousta, joka kokoontuu tänään aamulla Manchesterin tapahtumien takia.

Corbyn puolestaan puki ajatuksensa Twitterissä näin:

– Kauhea tapaus Manchesterissa. Ajatukseni on kaikkien niiden luona, joihin tämä on vaikuttanut sekä mahtavien pelastusviranomaistemme luona.

Silminnäkijät paniikissa: ”Kuulimme suuren räjähdyksen ja näimme savua”

Kuva: Lehtikuva

Manchester-areenalla vallitsi epäillyn terrori-iskun jälkeen paniikinomainen kaaos, kun pop-konserttiin osallistuneet ihmiset yrittivät rynnistää ulos, silminnäkijät kuvailevat medialle.

Samaan aikaan konserttiyleisöä vastaan tulleet omaiset etsivät läheisiään kaaoksesta. Konsertti oli lopuillaan, kun areenan aulan tuntumassa tai ulkopuolella ilmeisesti räjähti.

Konsertissa oli yleisönä runsaasti alaikäisiä, joita vanhemmat ja muut läheiset olivat tulossa hakemaan areenalta.

17-vuotiasta tytärtään konsertista hakemaan tullut Elena Semino sai haavoja käsiinsä ja jalkoihinsa. Semino oli odottamassa tytärtään lipunmyynnin lähistöllä, kun epäilty isku tapahtui.

– Minä ja mieheni odotimme seinän lähettyvillä, onneksi, ja äkkiä jotain tapahtui. En osaa edes kuvailla sitä. Kaulallani tuntui kuumuutta ja kun katsoi ylös, kaikkialla oli ruumiita, Semino kertoo paikan päällä olleelle Guardianin toimittajalle Frances Perraudinille.

Loukkaantumisestaan huolimatta Semino ryntäsi välittömästi etsimään tytärtään Natalieta konserttisalista ja löysikin tämän ystävineen.

Vartijat arvelivat, että kyseessä olisi puhjennut ilmapallo.

Konserttisalissa epäillyn iskun aikaan ollut 19-vuotias Megan Ryder sanoo konsertin turvamiesten yrittäneen rauhoitella salissa ollutta väkijoukkoa. Vartijat arvelivat tuolloin, että kyseessä olisi puhjennut ilmapallo tai jokin tekninen vika konserttilaitteistossa.

Sairaaloissa ympäri Manchesteria ihmiset etsivät kadonneita omaisiaan loukkaantuneiden joukosta. Guardianin paikalla oleva toimittaja Helen Pidd kertoo puhuneensa muun muassa filippiiniläiselle perheelle, joka etsi areenan kaaoksessa kadonnutta äitiään.

– Konsertin loppuessa kuulimme suuren räjähdyksen ja näimme savua, kadonneen naisen 17-vuotias tytär kuvaili. Hänen äitinsä miesystävä loukkaantui, mutta tämän olinpaikasta perhe oli jo saanut tiedon.

Konserttiin osallistuneen 17-vuotiaan Ellie Wardin 64-vuotias isoisä puolestaan loukkaantui odottaessaan lapsenlastaan konsertista areenan uloskäyntikäytävällä. Mies sai haavoja lasinsiruista kasvoihinsa.

– Hän sanoi ymmärtäneensä, mitä oli tapahtunut vasta, kun koski kasvoihinsa ja tunsi niillä verta, Ward kertoo Guardianille. Hän itse sanoo ymmärtäneensä jonkin olleen vialla tuntiessaan konserttisalista poistuessaan voimakkaan vavahduksen.

AVAINSANAT

Vanhemmat etsivät lapsiaan kaaoksessa – pop-tähdellä paljon lapsifaneja

Kuva: Lehtikuva

Manchester-areenalla maanantai-iltaisen epäillyn terrori-iskun aikaan esiintyneellä Ariana Grandella (kuvassa) on faneinaan paljon lapsia ja nuoria, minkä tähden areena-alueella oli iskun aikaan runsaasti alaikäisiä.

Mediatietojen mukaan useat vanhemmat etsivät epäillyn iskun jälkeen huolissaan lapsiaan kaaoksesta areena-alueella ja sairaaloista.

Yhdysvaltalainen Grande ei loukkaantunut epäillyssä iskussa. Artisti kommentoi Twitterissä, ettei hänellä ole sanoja, joilla kuvata tapahtunutta.

– Olen murtunut ja sydämeni pohjasta todella, todella pahoillani, Grande tviittasi.

Granden managerin Scooter Braunin mukaan laulajan tiimin jäsenten ”sydämet ovat murtuneet”.

– Suremme niitä lapsia ja muita rakkaita, joilta tämä raukkamainen teko vei hengen, Braun sanoi.

Laulajanuran lisäksi Grande tunnetaan näyttelijänä.

UM: Suomalaisuhreista ei tietoa Manchesterissa

Kuva: Lehtikuva

Suomalaisia ei tiettävästi ole kuollut tai loukkaantunut Manchesterissa Britanniassa tapahtuneessa epäillyssä terrori-iskussa, ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan STT:lle.

Suomalaisten uhrien mahdollisuutta ei kuitenkaan ole voitu täysin sulkea pois. Matkustusilmoituksia Manchesteriin on tehty 11, mutta se ei kerro koko totuutta alueella olevien suomalaisten määrästä.

Ulkoministeriö seuraa tilannetta. Ministeriö kehottaa alueella olevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen, olemaan yhteydessä läheisiinsä sekä seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita.