Ulkomaat

Trumpista uusi arvio: Valta monipäistyy – ”Ei oikein tiedetä kuka johtaa, kenelle pitäisi soittaa”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon ongelmien osasyy on hänen johtamistapansa, joka rohkaisee kilpailevia kuppikuntia ja klikkiytymistä, arvioi tutkija Mika Aaltola.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Aaltola sanoo, että on riski tuoda rakennusbisneksen käytäntöjä politiikan huipulle. Riskit ovat hänen mukaansa varsin pitkälle toteutuneet: Trumpin hajota ja hallitse -johtamistapa ei ole toiminut.

– Ei Valkoista taloa luotsata tuolla tyylillä, arvaamattomuudella, pelolla johtamisella ja epävarmuudessa pitämisellä.

John Kellyn nimittäminen kansliapäälliköksi kertoo Aaltolan mukaan siitä, että Yhdysvaltain hallinnossa on nyt pyrkimys viedä valtaa kuppikunnilta ja keskittää sitä Kellyn käsiin.

– Siellä haetaan tällä erää strategista suuntaa, pyritään vakauttamaan hallintoa. Kellyn nimitys saattaa olla järkevä toimenpide. Presidentin oma epävakaus on kuitenkin jarruna.

– Trumpissa on se huono puoli, että asiat saattavat olla linjakkaasti, mutta sitten lävähtää seuraava (presidentin) tviitti, jossa suunta saattaa muuttua.

Tasavalta ottamassa revanssia

Trumpin hallinnolla on ollut vaikeuksia muun muassa lakien lobbaamisessa republikaanien johtaman kongressin suuntaan.

– Republikaaneilla on värisuora, enemmistö kongressin senaatissa ja edustajainhuoneessa ja presidenttiyskin. Asiat eivät siitä huolimatta etene, Aaltola muistuttaa.

Hänen mukaansa kongressi on napannut sekavassa tilanteessa varsinkin ulkopoliittista valtaa itselleen.

– Perinteisesti presidentillä on ollut Yhdysvalloissa ulkopoliittisen vallan johtajuus. Kun Trumpin kauden alkaessa oli pelkona vallan siirtyminen hänelle ja jonkinlainen demokratian haaksirikko, niin nyt tasavalta on ottanut aikamoisen revanssin. Presidentin kädet ovat yhä sidotummat.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltain nykyistä ulkopolitiikkaa voisi verrata siihen, miten takavuosien ulkoministeri Henry Kissinger kyseli, mihin puhelinnumeroon pitää soittaa saadakseen Euroopan mielipiteen.

– Yhdysvalloissa taitaa olla tällä hetkellä sama ongelma. Vallan monipäistyminen on johtamassa siihen, ettei oikein tiedetä kuka johtaa, kenelle pitäisi soittaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat