Huvudnyheter

Trygghet och samarbete var ledorden under SDP-besöket i Vasa – “Det är en bra framtid som ni bygger upp”

Matias Mäkynen ställde ett par frågor till Ilmari Nurminen, Sirpa Paatero och Mikkeli Näkkäläjäri.

SPD:s riksdagsgrupp möttes upp i Vasa under onsdagen och torsdagen. På Vasa torg mötte de allmänheten och Antti Rinne fick svara på frågor gällande fulljour och ambulanshelikopter. Rinne lugnade Vasaborna och påpekade att den endast handlade om ett förslag från en arbetsgrupp. Ambulanshelikoptern kan ändå placeras i Vasa framom Seinäjoki.

Caroline Lång

Arbetarbladet

Under riksdagsgruppens två dagar i Österbotten har de besökt Jakobstadsregionen, Karleby, Seinäjoki och Vasa. I Jakobstad besökte de bland annat cellulosafabriken och lyxbåtstillverkaren Baltic Yachts. I Vasa besökte de Wärtsliä, Vasa centralsjukhus och Universitetscampusen på Brändö.

 

– Det är en bra framtid som ni bygger upp genom satsningarna på teknologi och energiklustret. Ekonomin växer och arbetstillfällen ökar, regionen är en förebild för resten av Finland, sade Antti Rinne om Wärtsiläs storsatsning i regionen.

 

Under rundturen till företag i regionen berättades det om vasamodellen.


– På Wärtsilä förklarades modellen som så att företag konkurrerar med varandra men de samarbetar också. Vasa stad och universitet, universiteten och företag samarbetar mycket med varandra, berättar Matias Mäkynen, ledamot i Vasa fullmäktige och ordförande för Pohjanmaan sosiaalidemokraatit.

 

Modellen ger många synergieffekter i regionen.

 

På onsdagskvällen träffade delar av riksdagsgruppen allmänheten på restaurang Kulma som huserar i stadsteatern.

– Byggnaden är ett gammalt arbetarhus som såldes till statsteatern på 1950-talet, berättar Matias Mäkynen.

 

Flera av toppnamnen som samlats i kaféet har en anknytning till bygden. Maria Tolppanen är invald riksdagsledamot från Vasa. Europaparlamentarikern Miapetra Kumpula-Natri är Vasabo och hon berättar i sitt inledningstal hur tryggt det känns att ha flyttat hem till Finland efter 4 år i Bryssel.

– I Bryssel fick barnen inte gå längre än 300 meter utan en vuxen. De kunde inte åka metron själva och vi hade en aupair hemma hos oss för att underlätta med skjutsandet. Men här i Finland kan de gå själva till skolan, till hobbyerna och lunchen i skolan är gratis, det är tryggt här, säger Miapetra Kumpula-Natri.

 

Förändring

Antti Rinne framhåller i sitt linjetal att det är mycket som man vill förändra då man blir statsministerparti.

 

– Jag har under ett par års tid följt med hur finska samhället förändras. Sipiläs regeringen har ökat klyftorna och det är de svagaste som har betalat, nämligen arbetslösa, barnfamiljer, pensionärer och studerande.

Under nästa regeringsperiod vill socialdemokraterna ge medborgarna hopp om en bättre och tryggare framtid.

 

– Vi vill ge ett fungerade socialskydd, utbildningsmöjligheter och utvecklingsmöjligheter. Alla ska få ta del av välfärden och alla ska kunna vara delaktiga i samhället.

 

För att minska de ungas utslagning vill Rinne införa en förlängd läroplikt så att alla unga får en utbildning på andra stadiet.

– Det är viktigt att de unga sysselsätts, det förstärker hela vårt samhälle.

 

Socialdemokraterna vill också fortsätta kämpa för löntagarens rättigheter.

 

– Löntagaren förtjänar en stadig och förutsägbar arbetsmarknad och det får man via avtal. Vi vill att man har klara och tydliga spelregler på arbetsmarknaden, säger Rinne.

 

Det kommande året blir ett valtätt år med församlingsval på hösten, och riksdagsval och EU-val på våren.

 

– Och landskapsval om lagarna godkänns i riksdagen i tid. Men det är bråttom om lagpaketet ska hinna igenom. Vi, i oppositionen, har velat delta i arbetet med reformen men fått kalla handen av regeringen. Om vi skulle ha fått delta enligt parlamentarisk praxis kunde vi ha fått igenom en reform för redan ett år sedan, säger Rinne. Men han påpekar också att om lagpaketet går igenom så blir nästa regering tvungna att korrigera flera saker.

 

– Riksdagsvalet är viktigt, vi försvarar välfärden och det förutsätter ett bra valresultat.

 

Trygghet i samhället

Fullmäktigeledamot och riksdagsvalkandidat Linnea West ställde en fråga om säkerhet. Hur ska socialdemokraterna förbättra medborgarnas känsla av säkerhet? Antti Rinnes svar på frågan var att stärka gemenskapen och se till att finländare hålls med i samhället.

 

– Om man är utslagen och utan framtidstro kan ilskan få utlopp på fel sätt. Till exempel är förlängd skolplikt till 18-års ålder ett sätt att hålla unga sysselsatt för att minska utslagningen. Genom strukturella förändringar kan man skapa en tryggare framtid, men sedan är det också viktigt att vi har tillräckligt med poliser, säger Antti Rinne.

 

Stina Österbro från Korsnäs socialdemokrater ställde en fråga om taxireformen och arbetsmöjligheter för personer med funktionsnedsättning.

 

– Hur får man funktionsnedsatta personer till arbetsmarknaden? Vi hamnar ofta mellan stolarna, jag är själv högt utbildad och har bara haft ett sommarjobb med riktig lön på 20 år. Nu är det så att då arbetsgivaren ser att man har ett funktionshinder så är det stopp, berättar Österbro.

 

Antti Rinne svarade att socialdemokraternas sosialskyddsreform, kan hjälpa funktionsnedsatta att komma in på arbetsmarknaden.

 

– Via reformen skapas jobb på den offentliga sektorn som ett komplement till arbetsmarknaden. På ”välityömarkkina” kan personen arbeta tills man hittar ett jobb på arbetsmarknaden.  

 

Antti Rinne lovade ingen lösning på taxireformen.

 

– Vi motsatte oss reformen eftersom FPA inte var beredd att axla ansvaret. Men frågan är om det är bättre att gå tillbaka till den gamla modellen. Men vi måste hitta på en lösning som fungerar bättre än det gör nu.

 

Ilmari Nurminen, riksdagsledamot från Birkaland, ersättare i social- och hälsovårdsutskottet berättade kort om arbetet i utskottet.

 

– Vi hade det första mötet för hösten i måndags och nu börjar utskottet skriva betänkandet om valfrihetslagen. Vi skulle gärna ha hört ett par experter till men tidtabellen är snäv men det är viktigt att vi kommer framåt med detta. Vi har också ett par medborgarinitiativ som väntar på behandling.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE