Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Tubettajatähti Soikku kannustaa tekemään mitä haluaa: “Intohimo kantaa pitemmälle kuin nostaa hyvää palkkaa työstä, josta ei nauti”

Osaajapulan pelätään uhkaavan jo Suomen talouskasvuakin. Elinikäinen oppiminen on avainsana ongelmaan, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Nuoret näkevät oppimisen kuitenkin eri tavalla kuin keski-ikäiset ja sitä vanhemmat.

Marja Luumi

Demokraatti

Huippusuosittu somettaja Soikku, Sonja Hämäläinen, myöntää, että on syventynyt vasta viime aikoina osaamisen käsitteeseen.

– Olen alalla, joka on syntynyt kymmenen viime vuoden sisällä. En tiennyt aikoinaan, että siitä voi tulla minulle työ tulevaisuudessa, Soikku huomauttaa.

Rohkea hyppy some-maailmaan on kannattanut: hänellä on Instagramissa yli 200 000 seuraajaa ja lähes saman verran myös Youtubessa. Soikku nostaa esille positiivisella otteella asioita, jotka askarruttavat nuoria – työelämää unohtamatta.

Hänen työnsä tubettajana on koko ajan elinikäistä oppimista. Nyt 27-vuotiaaksi varttuneen Soikun on oltava kartalla trendeistä, joiden kautta upota nuorten maailmaan. Hänen seuraajansa ovat pääosin 13–18-vuotiaita, mutta joukossa voi olla alle 10-vuotiaitakin.

– Jos sitä maailmaa ei seuraa, ei pärjää. Haluan ymmärtää ja tuoda asioita esille viihdyttävällä tavalla. Kyllä minä opin ja oivallan jatkuvasti, vaikka en oppimista koko ajan mieti, Soikku pohtii.

Ja hän oppii nimenomaan keskustelemalla seuraajiensa kanssa. Toinen tärkeä kosketuspinta ovat kollegat eli toiset somettajat.

Lisää aiheesta

“Ei minulla ole mitään pelkoja tulevaisuuden suhteen.”

Osaamista – tai sen puutetta – pidetään jo Suomen kohtalonkysymyksenä. Soikku toivoo, että tulevaisuuden kuvaa avattaisiin enemmän ja positiivisen kautta.

– Minun sukupolveni on kasvanut maailmaan, joka muuttuu koko ajan. Me emme ole välttämättä samalla uralla koko loppuelämämme.

Hän itse epäilee, ettei varmastikaan ole tubettaja kymmenen vuoden päästä. Ei voi edes tietää, onko Youtubea silloin olemassakaan.

– Ei minulla ole mitään pelkoja tulevaisuuden suhteen. Odotan sitä turvallisin mielin.

“Perustulo on enemmän mahdollisuus kuin uhka.”

Opiskelua Soikku pitää tärkeänä jo verkostumisenkin takia. Hän opiskelee tällä hetkellä elokuvatuotantoa Metropolia-ammattikorkeakoulussa, alalla, joka häntä on aina kiinnostanut mediapuolen lisäksi. Hänellä on myös merkonomin paperit, kun opettaja sanoi aikoinaan “ettei media-alalta löydy töitä”.

– Siitä oli se hyöty, että tiedän nyt, mitä en halua tehdä, hän naurahtaa.

Vaikka heittäytyjä onkin, meni kaksi vuotta, ennen kuin Soikku uskalsi hakeutua elokuva-alalle töihin. Päässä kummitteli yhä vielä epäilys, löytyykö alalta kuitenkaan se leipäpuu.

– Mutta olen huomannut, että intohimo yleensä kantaa paljon pitemmälle kuin se, että menee hyväpalkkaiseen työhön, josta ei nauti.

Samaan hän kannustaa seuraajiaan, niin nuoria kuin vanhempiakin: tekemään sitä, mistä tykkää. Yksi oivallus on hänelle ollut sekin, että mokaamisesta oppii ja sitten pitää vain siirtyä seuraavaan juttuun.

Jonkinlainen perustulo kaikille kansalaisille saa Soikulta peukutusta. Hän uskoo, että se antaisi vapautta ja aikaa luoda uutta yksilön omista lähtökohdista.

– Näen sen mahdollisuutena enemmän kuin uhkana.

Vastuu on yksilöllä, mutta myös yhteiskunnalla.

Soikku kertoi näkemyksistään korkeastikoulutettujen työmarkkinajärjestön Akavan tilaisuudessa, jossa haettiin näkökulmia osaamiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder latoi surullisia lukuja, millaiset erot työllisyysasteessa ovat koulutuksen perusteella. Korkeakoulutetuilla se on 86 prosenttia, mutta vailla ammattitutkintoa olevilla vain 40 prosenttia.

– Pahoin pelkään, että kymmenen vuoden päästä se voi olla 20 prosenttia. Miten tämä on mahdollista maksuttoman koulutuksen maassa, Fjäder ihmetteli.

Hän peräänkuulutti yksilön vastuuta omasta oppimisestaan, mutta toimia myös yhteiskunnalta: on luotava lainsäädäntö, rakenne ja rahoitus jatkuvaan oppimiseen koko ajan muuttuvassa työelämän maailmassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE