Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

”Tuhosimme itse tuhannen taalan paikan” – kokoomuksen ex-presidenttiehdokas arvostelee ulkopolitiikan uutta johtoa

Wilma Hurskainen
Raimo Ilaskivi muistetaan kokoomuksen helsinkiläisenä ääniharavana ja puolueen presidenttiehdokkaana vuoden 1994 vaaleissa.

Kokoomusvaikuttajien raskaaseen sarjaan luetaan valtiotieteen tohtori Raimo Ilaskivi. Onhan hän vaikuttanut monessa: kokoomuksen kansanedustajana, Helsingin ylipormestarina, europarlamentaarikona ja presidenttiehdokkaana (vaalit 1994).

Ilkka Yrjä

Iltalehden verkkosivuilla julkaistussa blogissaan Ilaskivi arvostelee kärkevästi venäläisdelegaation pääsyn estämistä Helsingin Ety-juhlakokoukseen.

– Kokous on mitä soveliain foorumi ajatustenvaihdolle tilanteessa, jossa Venäjä muun muassa Ukrainan kriisin osalta on osapuolena. Parempia ovat keskustelut kuin kuoreen vetäytyminen, aseiden kuvannollinen kalistelu, jonka seurauksista emme etukäteen tiedä.

Näemme, kuinka itäinen naapurimme on reagoinut, kirjoittaa Ilaskivi ja on huolissaan, että Venäjä reagoi jatkossa lisää ja voimakkaammin.

– Olemme tilanteessa, jossa päätösvastuu jää kokonaan meidän – viime kädessä ulkoministerin – harteille. Olemme hankkineet ystäviä kaukaa, mutta jotakin muuta läheltä.

Raimo Ilaskivi kysyy, onko Suomi unohtamassa Paasikiven-Kekkosen ulkopoliittisen linjan, jonka saavutuksia ”me vanhemman polven edustajat muistelemme – riippumatta siitä, mikä on itse kunkin mielessä Kekkosen sisäpolitiikan arvostus”.

Ovatko meidän analyysimme oikeita, onko virkakoneistomme todella ajan tasalla?

– Ottaako presidentti Putin vastaan seuraavan presidentti Niinistön puhelun, joka nyt varmaan olisi mitä tarpeellisin? Ilaskivi lisää löylyä.

Helsingin juhlakokouksesta tuli Ilaskiven mielestä tynkäkokous.

– Meillä olisi ollut tuhannen taalan paikka, jonka itse tuhosimme.

Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja katsoo, että nyt on Suomessa herättävä ulkopoliittiseen, vakavaan sisäiseen pohdiskeluun.

– Ovatko meidän analyysimme oikeita, onko virkakoneistomme todella ajan tasalla ja muistavatko uudet päättäjämme sitä, mitä historia on meille opettanut, kirjoittaa Ilaskivi IL-blogissaan.

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE