Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tukilisä, apulisä, voi hyvä isä

Perustuslain 2 luvun 18 § 1 momentin mukaan ”Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.” Toisen momentin mukaan ”Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.” Kolmannen momentin perusteella ”Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.”

Jos työntekijä oma-aloitteisesti irtisanoutuu työstä ja hakeutuu työvoimahallinnon piiriin, lankeaa hänelle karenssi. Jos työtön työnhakija kieltäytyy hänelle TE-toimistosta osoitettuun työhön tai koulutukseen, niistäkin seuraa karenssi. Asiat käsitellään työvoimalautakunnassa, jossa päätös on yleensä virkailijan esittämä.

Työssäkäyntialue on liian suuri. Autoton ja varaton henkilö ei yleensä pysty ottamaan työtä vastaan, yleisiä kulkuneuvoja ei juuri kulje työaikaan sopivasti. Tällöin työaika päivässä venyy liian pitkäksi, varsinkin perheellisellä, jolla on palaikäisiä lapsia.

Työttömästä tulee usein myös toimeentulotukiasiakas. Karenssin saaneelle maksetaan toimeentulotukea 20 prosentilla alennettuna 2 kk:n ajan. Jos työtön työnhakija edelleen kieltäytyy osoitetusta työstä tai koulutuksesta, alenee toimeentulotuki 40 prosentilla 2 kk:n ajan.

Työttömälle työnhakijalle annetaan myös ”porkkanoita”. On kokeiluja. Jos työnantaja palkkaa työttömän ammattitutkinnon ja kolmen kuukauden työttömyysajan jälkeen määräajaksi, niin työnantajaa ohjeistetaan solmimaan vakituisen työsuhteen. Kuinka usein näin käy? Työnantaja ottaa uuden ammattiin valmistuneen työttömän määräajaksi. Työnantajalle ei koidu tästä mitään sanktiota. Kansanedustaja Juhana Vartiainen ehdotti, että sunnuntaitöihin otettaisiin uudet työntekijät pienemmällä palkalla. Tarkoitti kai liike-elämää, toivottavasti ei terveydenhuoltoa. Nyt sitten on paljastunut, että ”paperittomia” ihmisiä käytetään orjina eli palkatta.

Toimeentulotukiasiakas saa määräyksen myydä kaiken varallisuutensa. Yleensä varallisuus on sellaista, joka on yhteisomistuksessa, toisen henkilön hallinnassa; kesämökit, maa-alueet, eikä niitä ole mahdollista muuttaa rahaksi.

Perustuslain 2 luvun 6 § 1 ja 2 momentin mukaan ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen…tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.”

Kaikki kansanedustajat ja ministerit eivät joudu tekemään tiliä mitä heidän osingoilleen tapahtuu, toimeentulotukiasiakkaan Veikkaus -tilikin tutkitaan. Riittää kun asiakkaalle ilmoitetaan, että hänen kaikki tilinsä tutkitaan.

Mitä jos palattaisiin perustuslain säädökseen: Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Kun työtä ei ole, niin jokainen saisi työttömyysturvarahan. Julkinen valta velvoitettaisiin suojelemaan työvoimaa, eikä vain työnantajia. Työttömyysturvasanasto alkaa olla niin runsas, että työttömän on mahdottomuus pysyä mukana ja ymmärtää säädökset oikein.

 

 

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE