Politiikka

”Tulee heikentämään jätehuollon toimivuutta” – kuntien jätelaitokset huolissaan hallituksen kaavailemasta jätelaista

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Suomen hallitus on merkittävästi kaventamassa julkisen jätehuollon toimintaedellytyksiä ja samalla mahdollisuuksia tehdä kiertotalousyhteistyötä yksityisen sektorin kanssa, katsoo kuntien jätelaitoksia edustava Suomen Kiertovoima KIVO.

Se on lähettänyt uutta jätelakia esittävälle hallitukselle vetoomuksen. Allekirjoittajina ovat Suomen Kuntaliitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, kuntien jätelaitoksia, kiertotalouskeskuksia, kuntia, kaupunkeja ja kiertotalousyrityksiä

KIVOn toimitusjohtaja Riku Eksymän mielestä Suomesta voi tulla kiertotalouden edelläkävijä vain julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöllä, jolla kehitetään uusia innovaatioita. Niiden avulla voidaan tehostaa materiaalikierrätystä sekä luoda uutta liiketoimintaa ja uusia mahdollisuuksia vientiin.

– Hallituksen esitys uudeksi jätelaiksi voi kuitenkin vaarantaa tämän yhteistyön, eikä sitä voi pitää yhteiskunnan kokonaisedun mukaisena, Eksymä sanoo tiedotteessa.

Olennainen kohta lakiesityksessä on prosenttiraja, jonka puitteissa kuntien jätelaitokset voivat maksimissaan tarjota palvelujaan muille kuin kuntaomistajilleen. Tämä niin sanottu markkinaehtoinen toiminta kattaa myös yksityisen sektorin kanssa tehtävän kiertotalousyhteistyön.

– EU-direktiivi sallisi julkisen toimijan tuottaa maksimissaan 20 prosenttia liikevaihdostaan ns. markkinaehtoisesti. Suomi on esityksessään ottamassa täysin päinvastaisen linjan kuin muut EU-maat sulkien julkisen toimijan käytännössä kiertotalouden kehittämisen ulkopuolelle, aluksi 10 prosentin rajalla ja siirtymäkauden jälkeen 5 prosentin rajalla, joka tyrehdyttää kaiken innovatiivisen yhteistyön yksityisen sektorin kanssa, Eksymä toteaa.

– Tämä tulee sekä heikentämään jätehuollon toimivuutta ja kohtuuhintaista saatavuutta kaikkialla Suomessa sekä romuttamaan hyvin alkaneet toimet kiertotalouden edistämiseksi. Siksi vetoamme, että hallitus hyödyntäisi muiden EU:n jäsenvaltioiden tavoin täysimääräisesti EU:n salliman ylärajan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat