Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Tulee Suomelle kalliiksi” – OAJ:lta kovaa kritiikkiä työmarkkinajärjestelmälle

Arja Jokiaho

Kuluva sopimuskierros on viimeistään osoittanut työmarkkinajärjestelmän uudistustarpeen, katsoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ tiedotteessaan.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Järjestön mukaan hajautunut työmarkkinajärjestelmä tarvitsee ratkaisuja, jotka vastaavat muuttuneeseen toimintaympäristöön.

OAJ:ssä nähdään, että erityisesti sovittelujärjestelmä ja työriitalaki on aikoinaan säädetty aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Yhteisen työmarkkinamallin puuttuminen ja sovittelujärjestelmän ongelmat ovat omiaan aiheuttamaan yhä lisääntyviä työmarkkinahäiriöitä.

– Epävakaa tilanne tulee Suomelle kalliiksi ja nakertaa työmarkkinatoiminnan luottamusta ja uskottavuutta, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.

OAJ:N mukaan nykyinen sovittelujärjestelmä ja työriitalaki kaipaavat perusteellista uudistamista. Valtakunnansovittelijan toimiston yhteyteen tulee perustaa talousyksikkö, joka tuottaa puolueetonta tietoa talouden tilasta, eri sektoreiden ja toimialojen tilasta, ostovoimasta, kilpailukyvystä, työllisyydestä sekä työvoiman saatavuudesta.

Erityisesti yksityisen sektorin voimakkaasti ajama niin sanottu vientivetoinen malli on ajatuksena kestämätön, OAJ:n tiedotteessa todetaan. Se sementoisi eri sopimussektoreihin pesiytyneet rakenteelliset ongelmat palkkauksessa erityisesti opetusalalla ja muilla julkisen sektorin sekä yksityisenkin sektorin aloilla. Työriitalakiin tulee OAJ:n mukaan myös säätää tarkemmat menettelytapasäännökset sovittelutoiminnan tehostamiseksi.

OAJ:n teettämässä työmarkkinakyselyssä työriitalain uudistamista kannatti noin puolet poliittisista päättäjistä. Sovittelujärjestelmän henkilöresurssien lisäämisen puolella oli 58 prosenttia päättäjistä.

– Sovittelujärjestelmän ja työriitalain uudistaminen sekä talousyksikön perustaminen mahdollistaisivat sopimusalakohtaisten tilanteiden huomioimisen. Ne ehkäisisivät haitallisen palkkakierteen muodostumisen ja vähentäisivät todennäköisesti työrauhahäiriöitä. Toivottavasti seuraavalta hallitukselta löytyy valmiutta näihin uudistuksiin, Murto toteaa tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE