Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tulemme selvittämään mitä oikeasti tapahtui” – Antti Rinne puhuu nyt suunsa puhtaaksi hallituskriisistä

Antti Rinne näkee hallituskriisin ratkaisuissa moraalisesti arveluttavia piirteitä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jatko on ollut kansalaisten kannalta erittäin hämmentävä prosessi.

Perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen puolue hajosi ja hetken näytti jo siltä, että hallitus eroaisi ja kristillisdemokraateille sekä RKP:lle olisi tullut kutsu hallitusneuvotteluihin. Lopulta lyhyt hallituskriisi ratkesi perussuomalaisista lähteneen uuden eduskuntaryhmän, Uusi vaihtoehto, syntyyn ja mukaantuloon.

– Näyttää siltä, että maan hallituseliitti yhteistyössä perussuomalaisten kokouksessa hävinneen osapuolen kanssa lähti rakentamaan, sinällään varmaan ihan laillisesti, mutta moraalisesti hyvin arveluttavalla tavalla valtapolitiikan takia uutta hallitusta, Rinne summaa.

Antti Rinteen mukaan hallitus on nyt heikompi kuin ennen perussuomalaisten puoluekokousta vallassa ollut hallitus.

– Näyttää siltä, että kokoomuksella ja keskustalla oli intressi saada hinnalla millä hyvänsä heidän ideologisia tavoitteitaan toteuttava hallitus. Uuden ryhmän (Uusi vaihtoehto) keskeinen intressi näytti olevan se, että säilytetään ministeriauton takapenkit ja valtapoliittinen asetelma, Rinne lataa.

“Pää- ja valtiovarainministerin puheet asettuvat kyseenalaiseen valoon.”

Myös sitä on ihmetelty, että Uusi vaihtoehto sai pitää kaikki ministeripaikkansa, vaikka sillä on huomattavasti pienempi eduskuntaryhmä kuin perussuomalaisilla oli ennen repeämistä.

Lisää aiheesta

Rinne uskoo Uuden vaihtoehdon ministeripotin johtuvan puhtaasti valtapolitiikasta.

– Kun ei haluttu ideologisista syistä luopua epäoikeudenmukaisesta politiikasta, rikkaiden suosimisesta, hallitus haluttiin ylläpitää hinnalla millä hyvänsä. Tämä on eduskunnan voimasuhteita vastaamaton hallitus ministerijaon lähtökohdista.

Rinne ihmettelee myös ristiriitaa hallituksen ja mediatietojen välillä. Mediassa (Lännen Media) kerrottiin jo viikko ennen sama perussuomalaisten ryhmän hajoamiseen ja hallituksen uudelleenjärjestäytymiseen liittyvä tapahtumakulku, joka sittemmin toteutui perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

– Ihmettelen todella niitä puheita, jotka pääministerinkin suulla on todettu, että ei oltu tietoisia, kun toisaalta medialla on ollut lähteet, että tätä on suunniteltu jo selkeästi ennen perussuomalaisten puoluekokousta, Rinne ihmettelee.

– Ripotellen julkisuuteen tulleet tiedot tämän vaihtoehdon toteuttamisesta asettavat kyseenalaiseen valoon sekä valtiovarainministerin että pääministerin puheet siitä, miten hallitus syntyi, hän jatkaa.

Rinne lupaa, että SDP palaa asiaan ensi viikolla, kun eduskunnassa on hallitusohjelmasta tiedonanto.

– Me tulemme selvittämään keskustelun yhteydessä, mitä oikeasti on tapahtunut. Kyllä tässä on ollut koko hallituseliitti ja jollakin tavalla myös tasavallan presidentti mukana tätä vaihtoehtoa synnyttämässä.

– Minusta selkeästi näyttää julkisuuteen tulleiden tietojen valossa siltä, että tämä (hallitus)vaihtoehto on ollut vakava ja tavoiteltu jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta, kun oli alkanut näyttää siltä, että Halla-aho tulee voittamaan.

– Arvoihin viittaavat keskustelut ja puheet perussuomalaisten ulosheiton yhteydessä näyttäytyvät nyt oudoilta.

Perussuomalaisten puoluekokous valitsi Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi. Sampo Terho hävisi vaalin.

Arvoeroa vaikea havaita.

Antti Rinne katsoo Uusi vaihtoehto -ryhmän, keskustan ja kokoomuksen hallituksen olevan samalla ohjelmalla mutta pienemmällä parlamentaarisella kannatuspohjalla toimiva hallitus.

– Hallitus jatkaa epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa ja hyvinvointivaltion markkinaehtoistamista ja rikkaiden suosimista veronkevennyksillä. Mikään ei sinällään politiikan sisällössä tule muuttumaan.

Rinne toteaa, että hänen on vaikea hahmottaa, mikä syvempi arvoero Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmällä on verrattuna perussuomalaisten puolueeseen, jossa oli sekä Halla-ahon ryhmittymä että Timo Soinin ryhmittymä yhdessä.

– Kun katsoo Uusi vaihtoehto -ryhmän kansanedustajien some-kirjoittelua tässä ei voi vetää muuta johtopäätöstä kuin että he ovat tyytyväisiä siihen, että joillakin osa-alueilla erityisesti maahanmuuttoon liittyvä raaka politiikka tulee jatkumaan.

– Hallituksen peruslinja maahanmuuttopolitiikassa, jossa ankkuroidaan suomalainen maahanmuuttopolitiikka yhteiseen pohjoismaiseen ja eurooppalaiseen linjaan, näyttäytyy nyt Suomessa kovemmalta.

Rinteen mukaan SDP on ollut sitä mieltä, että esimerkiksi perheenydistämisissä täytyisi olla huomattavasti inhimillisempi ja humaanimpi linja.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE