Politiikka

”Tuli mieleen se ikävä tilanne, kun Sipilä SAK:ssa kävi” – PAMilta paloivat hihat sanelusta

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi tänään lakkovaroituksen kiinteistöpalvelualalle. Kolmen vuorokauden lakko alkaa 1. maaliskuuta kello 6 aamulla, jos siivoojille, kiinteistönhoitajille ja talonmiehille ei ole saatu sitä ennen työehtosopimusta.

Luottamuspula PAMin ja Kiinteistötyönantajien kanssa on aikamoinen. Selin selvitti tänään, että eilisissä neuvotteluissa työnantaja sanoi ”ei” kaikille työntekijäpuolen esityksille ja piti kiinni omista heikennysesityksistään. Tämä katkaisi kamelin selän pitkän neuvotteluprosessin jälkeen.

Lakko iskee 12 yritykseen eri puolilla Suomea ja sen piirissä on noin 1 100 työntekijää. Lisäksi ylityökielto on voimassa edelleen.

PAMin puheenjohtaja Ann Selin otti yhteyttä iltapäivällä valtakunnansovittelija Minna Helteeseen. Hänen mukaansa uusia neuvotteluja ei ole sovittu työnantajan kanssa.

– En usko, että ilman sovittelijaa on enää mahdollista löytää ratkaisua.

Lakkovaroitusta ei Selinin mukaan anneta heppoisin eväin.

– Se on palkansaajapuolen viimeinen keino aina. Työrauha on meidän kauppatavaramme.

Ei tällaisesta oikein normaalia neuvottelua synny.

Ann Selin on istunut neuvottelupöydissä 15 vuotta eikä muista, että vastaavanlaista tilannetta olisi koskaan tullut eteen kuten nyt kiinteistöpalvelualalla. Keskitetyn ratkaisun puuttuminen tuo eteen hyvin erikoisia ilmiöitä.

– Toinen osapuoli vain asettaa ultimaatumit, uhkavaatimukset, maksimeista. Ei tällaisesta oikein normaalia neuvottelua synny, Selin hymähtää.

Hän löytää yhtymäkohtia muutaman vuoden takaiseen ”ikävään tilanteeseen”, kun Juha Sipilä (kesk.) ei vielä ollut edes pääministeri. Hän vieraili SAK:n hallituksessa.

– Sipilä kertoi, millaiset tuottavuustalkoot kimpassa saadaan aikaan. Hän antoi meille valmiin lopputuloksen: ”Menkää ja tehkää”. Siitä ei nyt kovin hyvää seurannut. Tässä on vähän samoja emmeitä, Selin arvioi.

Tällainen asetelma – kun toisella on olevinaan kaikki pelimerkit – haittaa hänen mukaansa koko neuvotteluprosessia.

Muidenkin suurten pöytien – kaupan sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden – neuvottelut muun muassa palkoista ovat vielä levällään.

– Tällä hetkellä ei näytä siltä, että niissä olisi vastassa pahoja ongelmia. Tässä vaiheessa yritän pysyä optimistisena. En odota ainakaan heti mitään tarpeita lisätyötaisteluille.

Täysin poissuljettuja uudetkaan ilmoitukset eivät hänen mukaansa ole, jos valtakunnansovittelijan toimistosta ei tule ulos sovintoesitystä kiinteistöalalle.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat