Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tuloveroprosentti ennallaan -kiinteistövero kiristyy Tampereella

Demariryhmän puheenjohtajan Pekka Salmen mukaan Tampereella on varaa pitää huolta ikäihmisistään myös tulevaisuudessa.

Tampereen kaupungin tuloveroprosentti, 19,75, pysyy ensi vuonna entisen suuruisena. Tampereen kaupunginvaltuusto päätti asiasta budjettikokouksessaan maanantaina 14. marraskuuta.

Sen sijaan kiinteistöjen verotus kiristyy. Valtuusto vahvisti yleiseksi kiinteistöveroprosentiksi 1,15 (vuonna 2016 1,05), vakituisten asuinrakennusten prosentiksi 0,55 (0,50), muiden asuinrakennusten prosentiksi 1,00 (0,90) ja yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentiksi 0,30 (0,25).

Rakentamattomien rakennuspaikkojen veroprosentti nousee kolmesta neljään. Voimalaitosten kiinteistöveroprosentiksi valtuusto päätti 1,40. Aikaisemmin prosenttia ei ole määrätty.

Koiraveron suuruus ensi vuonna on 34 euroa koiralta.

Kiinteistöverojen korottamisesta päätettiin äänin 40-24, kolme valtuutettua äänesti tyhjää. Esityksen kiinteistöverojen ennallaan pitämisestä teki valtuutettu Yrjö Schafeitel (Tapu).

Äänet korotuksien puolesta tai vastaan saattoivat valtuustopäivän tunnelmien perusteella jakautua myös joissakin nelosten valtakoalitioon kuuluvissa ryhmissä. Nelosiin kuuluvat Kokoomuksen ja RKP:n, sosialidemokraattien, Vihreiden ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmät.

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja, apulaispormestari Pekka Salmi totesi kiinteistöveron nostamisen etenkin yleishyödyllisten yhteisöjen kohdalla olleen vaikean asian. Lisäksi vapaa-aikapalvelujen mahdolliset asiakasmaksujen ja tilavuokrien korotukset huolestuttivat.
­

– Onneksi neuvotteluissa saatiin lisättyä rahoitusta vapaa-aikapalveluihin, eivätkä maksujen ja vuokrien korotukset ole kovin suuria. Teattereille kompensoidaan kiinteistöveron korotus avustuksia nostamalla, mikä hieman helpottaa niiden muutoin aika vaikeata taloudellista tilannetta, Salmi sanoi.

Tulopohja turvattava

Vuonna 2015 Tampereen kaupungin verotettavat tulot kasvoivat 1,7 prosenttia. Tänä vuonna verotettavien tulojen kasvuksi arvioidaan 1,4 prosenttia, mutta kilpailukykysopimuksen vaikutuksesta ne ensi vuonna vähenevät samalla prosenttiosuudella.

Kunnallisveroa kertynee tänä vuonna 774 miljoonaa euroa. Ensi vuonna vähemmän. Summaksi on arvioitu 758 miljoonaa euroa.

Salmen mukaan kiky-sopimuksen kaupungin taloutta heikentävä vaikutus on nettona yhdeksän miljoonaa euroa.

Tämän vuoden yhteisöveron arvioitu tuotto, 53 miljoonaa euroa, on 14 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna. Ensi vuonna yhteisöveron tuotto pysynee tämän vuoden tasolla.

Kiinteistöveroja puolestaan on tänä vuonna kertymässä 65 miljoonaa euroa. Ensi vuonna tuotoksi arvioidaan 72 miljoonaa euroa eli seitsemän miljoonaa euroa enemmän. Summalla on oleellinen merkitys Tampereen tulopohjan turvaamisessa ensi vuonna.

Salmen mukaan kaupungin talouden liikkumatila on ensi vuonnakin tiukka. Nettomenot tosin vähenevät 0,7 prosenttia. Tilanne on historiallinen, kun huomioidaan kaupungin nopea kasvu.

– Kaupungin talouden suurin ongelma ei ole menojen kasvu, vaan tulojen supistuminen. Verotulojen vähentyminen ja valtionosuuksien leikkaukset rapauttavat tulopohjaamme, joten sen vahvistaminen on tärkeä tehtävä.

Valtionosuudet vähenevät ensi vuonna kuluvaan vuoteen verrattuna 27 miljoonaa euroa (8,4 %).

Yritysten vuoro

Salmen mukaan julkinen talous toipuu vain talouskasvun ja korkeamman työllisyysasteen avulla. Yrityksille eri hallitukset ovat luoneet  vuosia kasvun edellytyksiä.

– Kun summaa kaikki elinkeinoelämän eteen tehdyt toimet, voi vain kysyä, koska työpaikkoja alkaa syntyä. Milloin elinkeinoelämä vastaa huutoonsa?  Toistaiseksi on nähty vain ennätyksellisen suuria osinkoja, joita on avokätisesti jaettu omistajille, Salmi sanoi sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa.

Salmen mukaan kaupungin investoinneista suuri potti menee talonrakennukseen ja erityisesti uusien koulujen rakentamiseen.

Kaupungin nettoinvestoinit ovat 197 miljoonaa euroa. Merkittäviä satsauksia tehdään myös kaupungin infraan. Ratikan rakentaminen alkaa, samoin Kannen ja Areenan.

– Investoinneilla luodaan taloudellista toimeliaisuutta, mikä merkitsee uusia työpaikkoja. Investointeja on kuitenkin laitettava tärkeysjärjestykseen, sillä kaupunkia uhkaa myös velkaantuminen, Salmi sanoi.

Paljon hyvää

Tiukoista taloudellisista ajoista huolimatta Salmi näkee budjetissa kannustavia ja innostaviakin piirteitä. Työllisyyden hoitoon on jo aikaisempinakin vuosina saatu määrärahoja, niin nytkin.

– Asetamme paljon toiveita työllisyyden hoidon kuntakokeiluun, joka käynnistyy ensi vuonna. Tärkeintä on kuitenkin luoda edellytyksiä uusille työpaikoille. Ensi vuonna kaupunki panostaa esimerkiksi miljoona euroa Smart Tampere -ohjelmaan. Sen tavoitteena on 10 000 uutta työpaikkaa. Hanke  on kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä edistävä “elinvoimaohjelma”.

Salmen mukaan myös panostukset lentoyhteyksien kehittämiseen ja uusien yritysalueiden rakentamiseen palvelevat työllistymistä. Sitä tukee myös Tampere3 -hanke. Se tähtää kaupungin korkeakoulujen yhdistämiseen ja sitä kautta niiden yhteistyön helpottamiseen. Yhteistyö taas mahdollistaa uusia tutkintoja tai ainakin tutkintojen uusia sisältöjä. Niiden pitäisi aikaisempaa paremmin soveltuvan nopeasti muuttuvan maailman tarpeisiin.

Lääkäreitä lisää

Salmen mukaan sosialidemokraattien yksi keskeinen tavoite kuluvalla vaalikaudella on ollut perusterveydenhuollon vahvistaminen ja lääkärille pääsyn nopeuttaminen. Terveysasemille onkin palkattu lisää lääkäreitä ja sairaanhoitajia. Tulevilla uudistuksilla kehitetään omalääkärijärjestelmän parhaita puolia. Ensi vuonna alkavat ilta- ja viikonloppuvastaanotot terveyspalveluissa.

Toinen sosialidemokraateille tärkeä asia on ollut se, ettei uusia leikkauksia peruskouluun ja varhaiskasvatukseen tule. Ryhmäkootkaan eivät kasva ensi vuonna.

Liikunta- ja vapaa-aikapalveluita vahvistaa muun muassa ensi vuonna valmistuva  Tesoman jäähallin saneeraus. Uutena palveluna aloittaa Kalevan maauimala. Uutta tekonurmeakin on tiedossa, ja Liikkuva Tampere -hanke jatkaa. Demarien  ehdotuksesta budjettiin tehdyn lisäyksen mukaan Pyynikin palloiluhallin peruskorjauksen ja laajentamisen vaihtoehtona  selvitetään uuden liikuntahallin rakentaminen Santalahden alueelle. Kolmesta tiloihin tulevasta harjoittelukentästä löytyy tilat lajille kuin lajille. Ja hallin naapurista riittävät parkkipaikat.

– Ikäihmisten palveluiden osalta on hyvä todeta, että tehostettuun palveluasumiseen saadaan lisää paikkoja ja kotihoidon lääkäripalvelut vahvistuvat. Toukolan rakentaminen Koukkuniemessä käynnistyy. Meillä on oltava varaa pitää huolta ikäihmisistämme myös jatkossa, Salmi sanoi.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE