Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tuntuu siltä, että toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee” – sd-kansanedustaja vaatii maakunnille lisää vapautta toteuttaa sote-uudistusta

Maakunnat tarvitsevat lisää valinnanvapautta toteuttaakseen sote-uudistuksen, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov vaatii.

– Valinnanvapauden nimiin vannova hallitus olisi antanut itsehallinnollisille maakunnille enemmän valinnanvapautta, jos se toimisi viisaasti. Se olisi luopunut asiakassetelistä subjektiivisena oikeutena ja antanut maakunnille mahdollisuuden rajata setelin käyttöä, jotta palvelut voidaan turvata, Filatov sanoo tiistaina pitämässään puhuessaan Hämeenlinnan seudun Invalidien sote-illassa.

Maakunnissa pitäisi Filatovin mukaan olla myös mahdollisuus avata kilpailua hallitusti, jotta palvelut ja talouden kestävyys voidaan turvata.

– Maakunnissa pitää voida päättää millä tavoin ja missä rytmissä se ottaa käyttöön vapaan valinnan erilaiset toimeenpanomallit, suoran valinnan, asiakassetelit ja henkilökohtaisen budjetin. Tähän päästäisiin, jos poistettaisiin vapaan valinnan elementtien tarkka sääntely laista, Filatov toteaa.

Hallituksen sote-, yritys- ja työvoimapalveluita koskevat lakiesitykset ovat saaneet lausuntokierroksilla monin paikoin osakseen kritiikkiä. Filatovista näyttää, että palaute on johtamassa kuitenkin vain pieniin muutoksiin esityksissä.

– Hallitus lupasi ottaa aidosti huomioon asiantuntijoiden lausunnoissa esitetyt muutostarpeet. Ohueksi jäi huomioiminen, Filatov.

– Asiantuntijoiden kritiikki olisi edellyttänyt muutoksia muuhunkin kuin asiakaseteliin erikoissairaanhoidossa. Jos hallituksen kompromissi etenee eduskuntaan sellaisenaan, lain toimeenpano maakunnissa on lähes ylivoimaista ja laille asetetut tavoitteet jäävät saavuttamatta.

Lisää aiheesta

Filatov pelkää nyt, että “huonokuuloinen” hallitus vaarantaa sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuksellaan.

Suomessa valtio vetäytyy eikä anna edes kuntien ottaa vahvaa roolia työttömien tukemisessa.

Kasvupalvelulaissa hallitus uskoo puolestaan Filatovin mukaan sokeasti markkinoiden autuaaksi tekevään voimaan ja unohtaa kuntien mittavat panostukset vaikeasti työllistyvien palveluissa.

– Hallitus purkaa laista monialaiset palvelukeskukset vaikeasti työllistyviltä, vaikka se samaan aikaan panostaa samaan konseptiin nuorten ohjaamoissa. Tuntuu siltä, että toinen käsi ei tiedä, mitä toinen tekee.

Allianssimallia, jota hallitus tarjoaa kunnille kädenojennuksena, Filatov pitää vain hankintamenettelynä.

– Se ei ole aito muutos, jota lausuntokierroksella penättiin, sanoo Filatov.

– Pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa karenssitehtailu alentaa kyllä työttömyyslukuja, mutta se ei paranna työllistymislukuja, jotka ovat työttömyyttäkin tärkeämpi mittari.

Esimerkiksi hän nostaa korkeamman työllisyysasteen Ruotsi on rakentamassa 20 000 uutta välityömarkkinatyyppistä avustavaa työtehtävää julkisiin palveluihin, jotta vaikeammassa asemassa olevia ihmisiä voidaan auttaa työmarkkinoille. Myös Tanskassa yhteiskunnan rooli on vahva.

– Suomessa valtio vetäytyy eikä anna edes kuntien ottaa vahvaa roolia työttömien tukemisessa, Filatov suree.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE