Ulkomaat

Tuomari: Julian Assangen pidätysmääräys pysyy

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Brittituomioistuin ei peru tietovuotaja Julian Assangen pidätysmääräystä.

Jos määräys olisi peruttu, Assange olisi voinut jättää Ecuadorin lähetystön Lontoossa. Hän on ollut lähetystössä kesäkuusta 2012.

Tuomari Emma Arbuthnotin mukaan määräyksen perumiselle ei ollut perusteita. Sen sijaan Arbuthnot sanoi edelleen pohtivansa toista Assangen asianajajien anomusta, jonka mukaan määräys tulisi perua yleisen edun vuoksi.

Syyttäjä Aaron Watkinsin kanta oli selvä. Hän piti Assangen vaatimuksia ”absurdeina”.

– Tapaus, joka perustuu sellaiseen yksittäiseen rikkomukseen, jossa ei ilmoittauduta oikeudessa, pysyy aina voimassa, jotta pidätys voidaan varmistaa, Watkins perustelee.

Summersin mukaan Assangen elinolot ovat ”vankeuden kaltaiset”.

Assange rikkoi ehdonalaissäännöksiä, kun hän ei käynyt ilmoittautumassa oikeudessa kamppaillessaan Ruotsiin luovuttamista vastaan. Assange pakeni lähetystöön kesäkuussa 2012 ja haki Ecuadorista turvapaikkaa. Häntä epäiltiin Ruotsissa seksuaalirikoksista. Ruotsin oikeuslaitos lopetti tapauksen tutkinnan viime vuonna.

Assangen asianajaja Mark Summers vetosi Assangen puolesta viime viikolla ja sanoi pidätysmääräyksen menettäneen merkityksensä. Summersin mukaan Assangen elinolot suurlähetystössä ovat ”vankeuden kaltaiset”.

Lisäksi Assangen terveys on vaarassa. Summersin mukaan Assangella on muun muassa hammasvaivoja ja hän kärsii masennuksesta.

Britannian hallitus on toistuvasti sanonut, että pidätysmääräystä voidaan käsitellä vain, jos tietovuotaja poistuu lähetystöstä ja tulee oikeuteen.

Assange on kieltäytynyt poistumasta Ecuadorin lähetystöstä, koska pelkää, että hänet luovutetaan Yhdysvaltoihin. Siellä hän voisi joutua syytteeseen Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemista salaisista asiakirjoista.

Juttua päivitetty klo 17.34.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat